Årets första bortatrea bärgad

Av Redaktionen, Publicerat för 1 år sedan.

Efter en böljande match med flera chanser åt båda håll kunde Hammarby ta med sig den första allsvenska vinsten på bortaplan från ett soligt Studenternas IP. Efter varsitt mål i första och andra halvlek fick Jusef Erabi och Fredrik Hammar tituleras som matchhjältar tillsammans med Oliver Dovin. Tre av många ekenkisar som i dag gjorde avtryck på planen.

Efter en trevande start kom Hammarby redan i åttonde minuten loss och skapade en av matchens flera heta chanser. Viktor Djukanović nåddes av en boll efter en snabb omställning, vek in i banan och lossade ett skott som träffade bortre stolpen.

Efter ramträffen fortsatte Hammarby att styra spelet och etablerade ett visst tryck som ett resultat av ett par offensiva fasta. Så fortsatte den första halvleken fram till den 26:e minuten där Sirius Joakim Persson kom till ett friläge efter en utspark i djupet, Oliver Dovin räddade första skottet och returen nickades på mål av en framrusande Aron Bjarnason för att sedan räddas på mållinjen av Shaquille Pinas.

Kommande tiominutersperiod blev mer böljande och något upphackad. Delvis som ett resultat av att Loret Sadiku tvingades till ett tidigt byte i minut 32, in i hans ställe klev Alper Demirol. Några minuter senare var det dags för Jusef Erabi att för andra gången på tre allsvenska matcher hitta nätet. Efter att ha fått bollen felvänd i höjd med straffpunkten av Nahir Besara höll Erabi två Siriusspelare i ryggen, vände om och placerade den säkert nere vid bortre stolpen.

Lyckan efter målet blev dock kortvarig. Efter endast fem minuter, i den 42:e matchminuten, var det Sirius tur att göra mål. Återigen hamnade Joakim Persson i ett fint läge och återigen räddade Dovin. Returen slogs dock ändå in från nio meter av Tashreeq Matthews och 1-1 var ett faktum. Resten av halvleken resulterade inte i mer än ett par halvchanser för Hammarbys del där den giftigaste skedde strax innan halvtidsvisslan, då Pinas fick fatt i en boll i straffområdet efter en hörna. Dessvärre skjöt han utanför.

I andra halvlek kom också matchens andra byte för Hammarbys del när Joel Nilsson ersätte Montader Madjed ute till höger. Nilsson presenterade sig snabbt och redan i den 50:e minuten var han nära att assistera Djukanović som fick bollen på straffområdslinjen, vände om men lossade ett skott som gick ett par meter utanför. Strax därefter fick Hammar ett liknande läge, efter pass av Alper, som gick på mål men räddades nere vid målvaktens högra stolpe.

Andra halvlek fortsatte som den började och Bajen skapade mer tryck, spelade med energi och hade ett par chanser till att återta ledningen i matchen. Edvin Kurtulus kom nära vid ett tillfälle, Erabi likaså. I den 69:e minuten ersättes Djukanović av Marcus Rafferty som därmed fick speltid för andra matchen på raken.

Minuter senare var det dags för ytterligare en ungtupp att göra mål. Återigen var det Besara som stod för assisten, denna gång i form av ett inlägg som hittade fram till Fredrik Hammar som kom i andra våg och gjorde 1-2 på nick i den 74:e minuten.

Slutet av matchen präglades av mer böljande spel och ett par chanser för Sirius där Dovin både fick sträcka ut och reflexrädda. Framförallt stod han för en matchvinnande enhandsräddning på ett skott i den 94:e av totalt 103 matchminuter. Även Besara agerade slips vid ett tillfälle då han täcker ett farligt skott från Sirius. Både Mads Fenger och Tesfaldet Tekie fick återinträda planen efter skador då de byttes in mot Fredrik Hammar och Markus Karlsson.

Efter en tuff match fick Hammarby med sig en rättvis bortaseger som också är den första allsvenska bortasegern för året.