toggle menu

Årsmötet 2017: Referat av motionsdelen

Av Mattias Jansson, Publicerat för 7 år sedan.

På årsmötet behandlades de nio motioner som skickats in i tid. Medlemmarna fick ta del av styrelsens yttranden kring medlemsförslagen, och diskussionerna blev omfattande kring det femte, som rörde utformningen av ståplatssektionerna på arenan. Här är det andra referatet från årsmötet 2017.

 

Här kan du ta del av de nio motionerna, med styrelsens yttrande, i sin helhet.

 

 

Motion 1: Inga byten efter 90 minuter
Syfte: Redan i mitten av 1990-talet konstaterade speakern på Söderstadion att ”i den andra tilläggsminuten gör Göteborg ett taktiskt byte”. Vid årsmötet 2017 vill motionären förbjuda spelförstörande byten efter 90 spelade minuter.
Styrelsens förslag och yttrande: Avslag. Man hänvisar till den extremt långa process som skulle till för en ändring, och till att en skadad spelare bör kunna bytas ut. Motionären medgav att detta var en spontant skriven motion, och fick rungande applåder i aulan.
Utfall: Avslag.

 

 

Motion 2: Nej till dubbla stolar
Syfte: Att ordföranden är densamma i förening och bolag innebär en potentiell jävsituation. Motionären underströk dock att detta inte är någon kritik mot nuvarande ordförande.
Styrelsens förslag och yttrande: Avslag. ”Vi i styrelsen har frågan uppe efter varje årsmöte. Varje gång hittills har vi kommit fram till att ordningen med samma ordförande är den bästa, och att vi vill behålla den”, sa Richard von Yxkull.
Utfall: Avslag.

 

 

Motion 3: Fotboll spelas på gräs
Syfte: Medan motionären ser och uppskattar konstgräsets fördelar för breddverksamheten, bör utvecklingen av hybridgräs göra att Hammarby Fotboll aktivt kan jobba för att så fort som möjligt få till en lösning med natur- eller hybridgräs på vår arena.
Styrelsens förslag och yttrande: Bifall. De praktiska förutsättningarna finns visserligen inte på kort sikt, men styrelsen instämmer i att elitverksamhetens matcher helst ska spelas på hybrid- eller naturgräs. HIF FF ska genom Hammarby Fotboll AB i ett långsiktigt perspektiv se över förutsättningarna för detta.
Utfall: Bifall. Motionären lade till ett önskemål om information kring hur processen fortlöper.

 

 

Motion 4: Signal innan andra halvlek
Syfte: Många missar, omedvetet, inmarschen med ”Just idag” och början av andra halvlek, eftersom det inte meddelas bakom läktarsektionen att spelet är på väg att dra igång. Skärmarna runt om på Tele2 Arena bör signalera detta, så att läktarna är välfyllda under matchens gång. Motionären exemplifierade med Bajenkvällen nyligen, då början av perioderna missades oavsiktligt.
Styrelsens förslag och yttrande: Bifall. Styrelsen håller med om att det är bra att höja medvetenheten kring detta. Ansvariga inom klubben får i uppgift att utreda hur det löses praktiskt.
Utfall: Bifall. Mötesordföranden undrade om motionären ville yttra sig, dock var han inte närvarande, vilket förstås framkallade stor muntration i lokalen med tanke på ämnet…

 

 

Motion 5: Utformning av läktarna på Tele2 Arena
Syfte: Då många supportrar önskar utökad ståplats på norra läktaren, har Hammarby Fotboll tagit ett inriktningsbeslut om att omvandla övre etaget på kortsidan till ståplats, för att förbättra stämningen. Samtidigt har klubben kommunicerat att västra långsidans ståplats försvinner. Motionärerna, 45 till antalet, önskade att HIF FF verkar för att antalet ståplatser på arenan blir fler snarare än förre, och att tre ståplatsområden ska finnas; de båda kortsideetagen och den befintliga sektionen på västra.
Styrelsens förslag och yttrande: Avslag av motionen som sådan, fast med beslut om utredning av alternativet med tre ståplatssektioner, efter att utredningen om de övre norra läktarsektionerna är klar (man siktar på den 20 augusti). På västra läktaren föreslås det visserligen att stolar ska finnas, men sektionen ska vara onumrerad och det ska vara tydligt att publiken generellt står upp.
Utfall: Bifall efter försöksvotering.

 

Diskussion kring motion 5

 

Omröstningen föregicks av en intensiv, och omkring 35 minuter lång, diskussion mellan motionärer (talstreck), medlemmar (MD) och VD Henrik Kindlund (HK) samt ordförande Richard von Yxkull (RvY). Nedan följer en summering av debatten.

 

– Styrelsen har tagit sig an frågan på ett ambitiöst och bra sätt med stort arrangemang, det är jag nöjd med. Utifrån deras utlåtande inser jag, och vem som helst, att frågan kräver utredning vilket beslut man än fattar. Jag föreslår ändå att årsmötet går emot styrelsens förslag, för att betona att ståplats på långsidan ska kunna finnas kvar.
– Bara för att vi vill att styrelsen ska verka för något innebär det inte att vi är ovilliga inför att det görs en utredning, men vi vill att årsmötet ska verka i vår riktning.
– Ett stort problem i styrelsens svar är direktivet från förbundet mot onumrerad sittplats.
HK: AIK införde sin sektion till 2016, SEF och SvFF är fullt medvetna om det. Du har en poäng, strikt enligt regelverket är det ej tillåtet, men så strikt är det inte i praktiken.
MD: De är borttagna. Styrelsens yttrande är inget alternativ; AIK gjorde det i en säsong och backade.
HK: Skälet vet vi inte, så det är svårt att ta hänsyn till. Gällande andelen ståplatser på arenan överskriver vi denna väldigt mycket, men förbundet har inga invändningar alls.
– Det stämmer inte. Tävlingsbestämmelserna säger 50 procent.
HK: Det är en ny siffra för mig. Andra medarbetare kan detta bättre men hade inte möjlighet att närvara i kväll; jag läser ärligt sagt inte igenom tävlingsbestämmelserna i detalj. Det är förmodligen vår evenemangsansvarige Göran Rickmer som fått till ökningen… och det är positivt. De senaste säsongerna har vi begärt dispens.

 

MD: Vår historia är viktig i sammanhanget. Vi är den mest publikdragande klubben och har bäst stämning. Supportrarna är kärnan. Bajen kan skryta om ett guld, således mer om supportrarnas engagemang, som är det som räddar föreningen. Hjärtat i klubben ska ha bra ståplatser på långsidan.
RvY: Ingen i styrelsen är emot ståplats på vare sig lång- eller kortsidan. Arbetet för att öka trycket på arenan är omfattande och har pågått en längre tid. ”Politikersvaret” i yttrandet handlar ju om att vi inte ska verka för något som är ekonomiskt oförsvarbart eller logistiskt ogenomförbart. Vi kommer självklart att diskutera resultatet av motionen i styrelsen.
HK: En sak får vi ta på oss, inte minst jag, och det är att vi hade behövt vara ännu tydligare i informationen. Vi har haft möten med företrädare för olika synpunkter, men det är mindre grupper, och detta är en fråga som berör väldigt många. Vi behöver se över det, och planerar fler evenemangsforum och möten framöver.

 

MD: Det känns oklart vad som ska bli bättre med förändringen av västra läktaren.
MD: Ni pratar om en utredning som ska göras och löpande dialog med olika grupperingar. Hur ser utredningen ut, konkret?
HK: Den görs ut utifrån inriktningsbeslutet. Där finns två olika delar: nedre kortsidan, där en stor del är nedsänkt i dag – den behöver vi åtgärda hur som helst; alla på kortsidan och i klubben verkar för att resa den, i höjd med övriga sektioner. Man får fylla på med cement för att höja upp, och det finns utmaningar då enda införselsvägen vid konserter, ”hajgapet”, ligger där – det är en ingenjörsmässig utmaning. Och så har vi frågan om ståplatssektion på det övre etaget. Där har en utredning gjorts, som kommit fram till att det är möjligt, med vissa kostnader. Etaget är inte byggt för permanent ståplats, med insläpp och publikflöden. Polisen lär av säkerhetsskäl kräva att det sektioneras av, och tillgången till övre blir komplicerad. Där inväntar vi ett utredningsarbete kring om det går, om det krävs ombyggnationer, om tillförseltrapporna kan utökas och så vidare.

 

MD: Långsidan, då?
HK: Den berörs inte av de tekniska utredningarna. Vi har haft evenemangsforum och en dialog som inte började jättebra, men blivit bättre efterhand. Alternativet motionärerna föreslår tycker vi inte är värdelöst på något sätt; det har varit ett alternativ hela vägen. Vi är inte värre än att vi kan ändra på oss.
MD: Hur ska dialogen ske?
HK: Alla är välkomna till evenemangsforumen som vi löpande bjuder in till. Det kommer vi att fortsätta göra i närtid – det finns inga stängda dörrar eller någon prestige från vår sida, vi backar inte undan från diskussionen, och preliminärt hålls ett evenemangsforum ägnat åt frågan den 30 mars. Enligt vårt förslag finns fortfarande möjligheten att stå på västra. Vi har tagit ställning till de olika förslagen, och kommit fram till att ståplats på kortsidans båda etage med aktiv sittplats på långsidan är det bästa för klubben, förstås utan facit i hand. Vi tror att det ger en bättre stämning med ännu fler som står upp, för ståplatsverksamheten på sikt är intresset bland yngre större för kortsidan, och vi har uppfattningen att det finns en majoritet för kortsidan bland supportrar och medlemmar.
MD: Det blir sämre tryck med sittplats. Jag har säsongskort på sektion 107 och trivs bra, men tycker inte det är ett bra alternativ för västra.

 

MD: Det här är inget som styrelsen har hittat på – jag ogillar att flertalet som uttalar sig nu verkar vilja ge sken av det. Beslutet kommer utifrån en enkätundersökning och är välgrundat bland supportrar och medlemmar. Debatten blir ensidig här.
HK: Årsmötet är vägledande. Vi har gjort en enkät och haft möten, det har gjorts en namninsamling, och så vidare. Vi har överlag ganska bra koll på läget. Det handlar inte bara om hur många man är, utan även om kvalitén på argumenten. Enkätresultaten säger nog vad de säger, men vi bör göra en uppföljande undersökning, som vi informerat om nyligen vid evenemangsforum.
MD: Jag förstår fortfarande inte varför förändringen på västra ska göras.
HK: Det som styr är formulerat i svaret på motionen. Det är ett helhetsperpektiv; stämningen och ekonomin tas i beaktande, liksom olika grupperingars intressen och behov. Det är inget svart eller vitt beslut – vi har haft långa diskussioner internt i min organisation där vi haft olika åsikter, men det måste fattas. Inriktningsbeslutet är alltså fattat, vi får se var det slutgiltiga beslutet landar.

 

Här konstaterade mötesordföranden att två olika förslag stod emot varandra. Först försökte man med en vokal votering, men för säkerhets skull användes även röstkorten. Då stod det klart att motionen gått igenom. Styrelsen har därmed fått i uppdrag att verka utifrån den.

 

 

Motion 6: Långsida vs kortsida – var ska klacken stå?
Syfte: Att undersöka möjligheterna för att klackplaceringen utgår ifrån kortsidan, och sedan löper vidare över kurvorna till långsidorna, för att få en sammansatt klack och för att tillfredsställa båda ”lägren”.
Styrelsens förslag och yttrande: Avslag. Lösningen har diskuterats, men rekommenderades inte av utredningsgruppen. Man hänvisade i övrigt till yttrandet för motion 5.
Utfall: Avslag. Motionären ville självmant dra tillbaka motionen, men fick besked av mötesordföranden att detta inte är formellt möjligt.

 

 

Motion 7: Stängda matchförberedande träningar
Syfte: Motionären uppskattar verkligen möjligheten att se träningar, men dagen innan match bör passet vara stängt, för att truppen inte ska bli störd och för att detaljer inte ska läcka till media.
Styrelsens förslag och yttrande: Avslag. Öppet eller stängt är alltid upp till den sportsliga ledningen.
Utfall: Avslag. Mötesordföranden noterade medskicket ”lös det!”.

 

 

Motion 8: Inkludering av båda representationslagen vid tillställningar
Syfte: Vid tillställningar där Hammarby Fotboll tillfrågas om att A-laget medverkar och representerar föreningen, bör både herr och dam bjudas med framgent, så att det inte blir som vid Bajenkvällen då endast herrarna presenterades på isen.
Styrelsens förslag och yttrande: Bifall. ”Damerna tillfrågades men hade inte möjlighet att delta vid Bajenkvällen”, berättade ledamoten Patrik Niklasson. Överlag delar styrelsen motionärens uppfattning; HIF är stolta över alla pojkar, flickor, damer och herrar som deltar på alla nivåer – inte minst gäller det A-lagen, och självklart ska båda ges möjlighet att medverka och synas.
Utfall: Bifall.

 

 

Motion 9: Täta läckorna
Syfte: Här anses mängden information som läckt ut till media ha ökat på senare tid, inte minst gällande startelvor. Alla anställda och förtroendevalda bör underteckna ett avtal om tystnadsplikt.
Styrelsens förslag och yttrande: Avslag. ”I min tidigare yrkesroll som sportjournalist erfor jag snabbt att det kan räcka med att någon ses i en flygplatslobby, för att en rubrik ska vara ute på nolltid”, sa ledamoten Wayne Seretis. Styrelsen instämmer med motionens andemening, men enskilda styrelsemedlemmar har redan i dagsläget tystnadsplikt, medan anställda i HFAB har liknande paragrafer inskrivna i sina avtal.
Utfall: Avslag.

 

ANNONS