toggle menu

ANNONS

Årsmötet 2021 sammanfattat

Av Mattias Jansson, Publicerat för 3 år sedan.

Här är ett referat av tisdagskvällens tre och en halv timme långa sammankomst, med det formella årsmötet och information kring läget i föreningen.

 

 

Avgående ordföranden Richard von Yxkull hälsade de 84 medlemmarna välkomna, till det sedan mars pandemi-sinkade årsmötet i Hammarby IF Fotbollförening. Han konstaterade att det i och med förseningen skulle bli fler tillbakablickar än vanligt, men lovade att man även skulle se framåt. Den sedvanliga men viktiga formalian genomgicks – om röstlängd, mötets utlysande (där en medlemssynpunkt om att motionstiden kunde ha förlängts bemöttes med förståelse), fastställande av föredragningslista, val av mötesordförande och sekreterare samt av betrodda rösträknare gicks igenom.

 

 

Summering

 

von Yxkull konstaterade att klubben klev in i 2020 med väldigt mycket framtidstro och såg fram emot ett fantastiskt år. Under en bra försäsong för representationslagen tränade dessutom en delägare med båda A-trupperna. Sedan kom pandemin, som präglade hela klubben och försköt allt. Vi fick god hjälp i StårKvar-kampanjen, och man stod verkligen kvar, vilket till stor del räddade 2020. Helt kolsvart var ändå inte året – höjdpunkter att ta med sig var damernas allsvenska avancemang, futsalherrarnas SM-guld och en tillväxt sett till antal aktiva spelare med nästan tio procent.

 

Föreningschef Peter Kleve äntrade podiet och ombad mötesdeltagarna att ta fram års- och koncernredovisningen där inkomsterna specificerades. En herre lät HIF FF ärva hälften av sina tillgångar, och i fjol upptäcktes att han även ägt ett hus i Portugal, så ytterligare 450 000 välkomna kronor kom in i kassan. Unibets Hemmaklubben, solidaritetspengar från UEFA, lägre kostnader för arbetsgivaravgifter och löner samt uteblivna resor för akademilagen innebar ett plusresultat på 6,84 miljoner och ett totalt eget kapital på 39,7 miljoner.

 

En fråga uppstod om övriga externa kostnader som ökat jämfört med tidigare år. CFO Stephan Thernström förklarade att det främst beror på kundförluster samt en reserv för oförutsägbara covidkostnader. Revisor Peter Ek berättade därefter om en stabil ekonomi efter omständigheterna, och tillstyrkte ansvarsfrihet, vilket mötet också instämde i. Thernström tog vid och redogjorde för hur räkenskaperna gestaltat sig under denna minst sagt speciella tid, och för de ekonomiska framtidsutsikterna.

 

 

Verksamhetsplan

 

Beträffande budgeten för 2021 redogjorde Kleve med tonvikt på vad som skiljer sig mot 2020. Där märks en ny huvudsponsor för både herr, dam och ungdom samt lönekostnader som stiger efter fjolårets neddragningar. En bit av året har ju också förlöpt, och på en fråga svarade Kleve att budgeten följs så här långt.

 

Vidare i verksamhetsplanen berättade föreningschefen att Hammarby siktar på att bli Sveriges största ungdomsklubb 2023. Man är en god bit på väg, med en kvarts miljon tillfällen för unga spelare att dra på sig grönvitt ställ per år. För den 2018 startade flickakademin väntas satsningar och utveckling under hösten. Från pojkakademin har inte mindre än 19 spelare lämnat för elitfotboll, och 2007-kullarna samt de ännu yngre ser inte mindre spännande ut. Andralagsverksamheten, HTTF-akademin, kommer att starta upp lag för 10- till 13-åringar. På futsalsidan märks stor efterfrågan bland ungdomsspelare; man behöver ligga på Stadshuset för fler hallbyggen. På futsalens A-lagssida har alla man velat behålla förlängt kontrakten med herrlaget, medan damlaget ju startas upp till hösten, med sikte på avancemang till högsta serien.

 

 

 

Motioner

 

Innan genomgången av de i tid inkomna motionerna samt styrelsens yttranden berättade mötesordföranden att en uppmärksam medlem noterat att ”bör” snarare än ”ska”, beträffande representation sett till ålder och kön i valberedningen, kanske inte helt följt med i tiden. Ett enhälligt mötesbeslut fattades om att godta den lite skarpare formuleringen. Styrelsemedlemmen Wayne Seretis bistod sedan med uppläsning av motioner.

 

Motion 1, om att Hammarby Fotboll bör verka för ett föreningsgemensamt Hammarbyitiskt träningscenter i Bajenland, gick sånär igenom mot styrelsens rekommendation – som ändå vann med röstsiffrorna 40-37. Motion 3 fordrade därefter votering – och årsmötet röstade med ett klart bifall för motionärens yrkande om bättre uppstyrda tigerrandiga dräkter. Beträffande motion 5 uppdaterade styrelsen medlemmarna om förloppet, där alliansstyrelsen fortsatt bearbetar frågan om år för föreningens bildande; man kommer att sätta upp ett medlemsmöte till hösten där sektionerna får säga sitt och ett beslut antas komma vid nästa årsmöte. Motion 8, om att Hammarby Fotboll tydligare ska verka för ett övertagande av de AEG-ägda aktierna, bifölls med en ganska tydlig övervikt efter votering.

 

Före det att mötet gick till val, så kom också ett par frågor från deltagarna. Beträffande medlemsmöten var beskedet att sådana kommer att planeras in så fort den nya styrelsen satt sig ner och ritat upp det kommande året. Man ser gärna en kombination av digitala och fysiska möten, då de sammankomster som av pandemiskäl hållits via stream gett ett högt antal deltagare. En medlem undrade också om man behöver vara medlem i både Hammarby Fotboll och HTFF HF för att kunna påverka verksamheten i talangföreningen. Kleve konstaterade att HTFF HF rent krasst är en egen förening, där de rent juridiska frågorna måste dryftas av dess medlemmar.

 

 

Val

 

Innan valet av Mattias Fri som ny ordförande fick han frågan om vad han ser som sin viktigaste fråga framgent. Han besvarade detta utifrån tiden till nästa årsmöte, och menade då att det mest essentiella är att återgå till full publik. I övrigt finns relaterade frågor kring polisens villkor och biljettsystemets brister. Fri berättade också att han har väldigt bra insyn i bolagets verksamhet efter sina åtta år som ledamot i dess styrelse, men att han efter kortare omgångar i föreningsstyrelsen behöver sätta sig in närmre, varför det också kan finnas svar därifrån på medlemsfrågan om viktiga områden som klarnar framgent.

 

Efter två och en halv timme var så Fri vald som ordförande, och förslagen beträffande styrelse, suppleanter och revisorer bifölls. I valberedningen tackade David Larsson och mångårige Tommy Seidefors för sig, och dess ordförande Wille Ahnberg rekommenderade därför mötet att godta Maria Österberg-Svanelind och Jonas Strimling vid hans sida. Ahnberg gladdes över vad han ser som en ovanligt bred och kompetent nyvald styrelse.

 

Därefter valdes två nya hedersmedlemmar in i föreningen. Målspottaren Ann Jansson, med många år som både spelare och ledare i Bajen, passade på att be medlemmarna om en tjänst: ”Min största merit är nog att jag är med i en Trivial Pursuit-fråga om att jag gjorde Sveriges första landslagsmål, men jag har inte själv kortet!”. Fotografen Peter Jonsson, som byggt upp ett mäktigt arkiv inte minst över damernas A-lag genom åren, fick ordet efter att ha mottagit sin tavla och tackade spelare och ledare för gott samarbete.

 

von Yxkull avslutade sedan mötet och tackades för sina åtta år som ordförande samt tolv år som ledamot, liksom styrelseledamoten Omar Berger som lämnar för läktaren efter fem år.

 

 

 

Information

 

Men ännu fanns det lite kvar att se fram emot för de tålmodiga mötesdeltagarna – som vanligt avslutades sammankomsten med information och diskussion. CFO Stefan Thernström hade bråda dagar när han kom in på posten, men i stort kom de värsta ekonomiska farhågorna på skam – som ett av få lag i Herrallsvenskan såg Bajen en tillväxt på sponsorsidan, samtidigt som säsongskortsinnehavarna verkligen stod kvar i väldigt stor utsträckning. Så här i augusti ser läget ljust ut. Cupguldet och Conference League ger ett bra tillskott i kassan, liksom pengarna för Aimar Sher och Odilon Kossonou. Det är dock även fortsättningsvis kostnadskontroll och koll på likviditet som gäller.

 

HTFF gavs ett eget segment, där Kleve inledde med att be om ursäkt för kommunikationen då Frej blev HTFF – ett tydligt misslyckande. Föreningschefen hoppades och trodde att känslorna blir mer positiva med tiden, särskilt eftersom talangföreningen är vägen till A-laget för våra ungdomsspelare. En sammanslagning mellan HTFF och HTFF Herrfotboll är föreslagen och möjliggör då en certifiering. Man vill få upp antalet träningstillfällen till åtta i veckan. Tabelläget är som bekant prekärt, och allt fokus ligger nu på att kämpa för fortsatt spel i Ettan.

 

 

Intervjuer

 

Isak Wahlberg, en bekant röst från Just Idag-podden, ledde avslutningsvis samtalet med de båda huvudtränarna och sportcheferna. Pablo Piñones-Arce såg tillbaka på en sportsligt väldigt bra vårsäsong där laget växt in väl i det allsvenska tempot, men påminde också om att laget är ungt och befinner sig i en etableringsfas. Man kommer fortsätta vara tråkiga och ta en match och ett steg i taget, vilket ju fungerat minst sagt skapligt de här ett och ett halvt åren.

 

Johan Lager ansåg sig ha fått många bra svar av truppen han satt ihop. En förmån när dam nu ingår i aktiebolaget är möjligheten till flerårsavtal, vilket ger en betydligt bättre sits än någonsin förr. Duon som utgör damernas sportsliga ledning var också tydliga med vikten att utvecklingen fortgår, så att spelarna får bästa möjliga stöttning och förutsättningar i sin vardag på ”Kanalplan” alldeles intill mötesaulan.

 

Miloš Milojević och Jesper Jansson tog alltså därefter plats på podiet och huvudtränaren fick berätta om de första intrycken. Han ser det som roligt och krävande med ett så tätt matchande. Två matcher, bortamötet med Čukarički och merparten av matchen mot Elfsborg senast, har utgjort tydliga besvikelser. I övrigt är huvudtränaren nöjd med prestationerna, om än inte lika tillfreds med resultaten. Jansson menade att hans nya chefstränare levererat efter förväntningarna, inte minst i Europaspelet, men ser att de stora frukterna kommer att skördas längre fram – och inspireras av serbens generella kravbild.

 

Jansson fick naturligt nog frågor om truppbygget och medgav en felbalans sett till utlänningskvoten. Risken, menar han, är att det blir som i England där de hemmafostrade spelarna kostar oproportionerligt mycket. Därför är det extra viktigt framöver att lyckas med produktionen av egna talanger. Inför torsdagens viktiga hemmaretur mot Basel var duon ense om vikten av kroppsspråk, signaler och att tro på vändningen – på hemmaplan kan vi slå alla. Efter över tre och en halv timme blev detta en naturlig avslutning på tisdagsaftonen.

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS