toggle menu

ANNONS

Årsmötet 2023: Referat från onsdagskvällen

Av Mattias Jansson, Publicerat för 1 år sedan.

På onsdagskvällen hölls årsmöte för Hammarby IF Fotbollförening där 290 medlemmar närvarande. Utöver deltagandet i föreningsdemokratin kunde de även ta del av sedvanlig information kring läget i de många olika verksamheterna. Här summerar vi onsdagskvällen på Södra Teatern, i ord och bild.

 

 

Föreningens ordförande Mattias Fri hälsade, belåten över uppslutningen, medlemmarna välkomna till årsmötet – med en 2022-summerande film där vi även fick se lite uppdaterande glimtar av Maika Hamano och Simon Strand. Fri berättade vidare om verksamhetsåret, och eftersom han utvecklade sina tankar i veckans avsnitt av Just Idag, så hålls mötesreferatet denna gång lite kortare än tidigare år.

 

 

Han fick snabbt en fråga om en motion från föregående år angående läktarnamn på Tele2 Arena, och meddelade att det pågående arbetet ska leda till att detta presenteras innan premiärerna. Revisorerna sade därefter sitt och konstaterade att man vanligen brukar prata plus och minus, men att det här främst rörde sig om plusvarianter. Relativt nytillträdda föreningschefen Ylva Andrén berättade om verksamhetsplanen, innan det var dags för föreningens respektive sportsliga representanter att lägesbeskriva.

 

 

Två av sportcheferna från utvecklingsblocket, Jesper Sporre och Kai Gissberg, höll en uppskattad dragning kring det som inte kallas breddfotbollen på ungdomssidan. Kring akademierna berättade två relativt nya ansikten, akademicheferna Magnus Bodsgård och Attila Börjesson.

 

 

På flicksidan har damernas sportchef Johan Lager tidigare alternerat som ansvarig för akademin, vilket förstås blev omöjligt, och Bodsgård som är akademichef på heltid har på sistone fått in ytterligare en tränare i skolverksamheten. 2022 kröntes ju även av ett SM-guld för F17.

 

 

Börjesson närmast smög in på scenen, och förklarade sig vara van vid tio-elva närvarande på Sollentunas årsmöten, men fann sig snabbt och kunde se tillbaka på ett år med den klart bästa prestationen i pojkakademins historia. Där finns också otroligt många fina årgångar och spelarna som kommer upp i A-laget blir knappast färre i framtiden.

 

 

Aylin Wallin tog vid och berättade om två representationslag i futsal där det råder slutspelstider. Damerna, nykomling i högstadivisionen, är mitt uppe i ett SM-semifinalmöte med GAIS medan de slutspelsklara herrarna som i fjol hade fem spelare med i A-landslaget väntar på att kliva in i hetluften. P19-verksamhet som också bedrivs innebär en möjlighet att hitta unga som kanske inte utövat organiserad idrott tidigare, eller slutat spela.

 

 

Avslutningsvis berättade Samhällsmatchens Abel Abraham om hur arbetet fortskrider för klubbens arbete ute i samhället. Från i höstas är Samhällsmatchen en integrerad del av socionomutbildningen på Södertörns högskola, där man betraktar verksamheten som modernt socialt arbete. Man arbetar nu med att bli ännu mer lokala i Söderort, och att fortsätta skapa möjligheter för samhällets olika aktörer att kroka arm och samarbeta.

 

Fri återvände till scenen och passade på att nämna att Viktor Johansson just blivit förste akademifostrade spelare att nå A-landslaget, innan han berättade om budgeten. Ordföranden fick omgående en medlemsfråga gällande att man budgeterat med ett minusresultat. Han menade att det finns satsningar man vill göra, och med ett eget kapital kan man våga ta ut svängarna lite grann. Vi har skaffat oss resurserna för att använda dem i verksamheten och således är det motiverat att ta sikte på en halv miljon back.

 

Mötet fortskred till att behandla de i tid inkomna medlemsmotionerna och diskussioner uppstod först kring motion 4, om spel höst/vår, en fråga som motionären Jan Aspefjord drivit enträget. Efter att herrarnas sportchef Jesper Jansson givit sin syn avslogs motionen efter votering. Kring motion 5, om att hylla tidigare spelare som gått bort, så enades styrelsen och 54:orna om att resonera framgent. Motion 6, om att inte sälja spelarna till tvillingklubbarna, möttes av applåder. Motionären menade att han inte betvivlar att styrelsen har föreningens och människornas bästa för ögonen, men att han inte håller med om att en övergång till AIK eller DIF skulle vara till nytta för någon person. Sedan styrelsens Patrik Niklasson berättat om att klubbarnas överenskommelse innebär att inte aktivt rekrytera från varandra, så röstade en klar övervikt för avslag, även om ett tjog yrkade annorledes.

 

 

Den enda formella ändringen mynnade diskussionerna kring motion 8, om ett minnesmärke på platsen för Söderstadion, ut i. Medlemmarna och styrelsen enades här om en kompromiss där styrelsen uppdrogs att verka för detta, snarare än att ”bara” undersöka möjligheterna. Motion 9 gällde utvecklingen på Tallkrogens bollplan och Fri konstaterade att sådant som en pågående bra mediegranskning är vad som krävs, medan det ligger utanför Hammarby Fotbolls möjligheter att agera. Kring motion 11, om att rekrytera ytterligare en SLO innan de allsvenska premiärerna, gick saken till en jämn votering där mötet ändå gick på styrelsens linje. Slutligen rörde motion 12 antalet sponsorytor på matchstället. Patrik Blomqvist, marknadschef, kunde meddela att försäljningen av dessa ytor utgör över hälften av de totala sponsorintäkterna. Fri sade att han, utan att lova något, skulle föredra lösningen att färre bolag betalar mer.

 

 

Vid det formella årsmötet återstod därefter inte mycket mer än för Fri att tacka för förtroendet. ”Det är tredje gången nu och jag blir lika rörd varje gång, ni fattar inte hur stort det är. Jag tycker att vi har lagt en jättebra grund för en spännande framtid för vår förening och jag vet att vi har det bästa framför oss”, sade han. Ordföranden nämnde också att man tänkt tacka av Fia Michelsson för hennes tid i styrelsen vid mötet, men att detta kommer att ske under våren då hon är på semesterresa.

 

Efter att årsmötet gått på valberedningens linje även beträffande resten av styrelsen, suppleanterna, revisorerna och revisorssuppleanterna – och sedan valberedningen själv också fått förnyat förtroende – så fanns emellertid en sista viktig punkt kvar på dagordningen. Björn Jansson och Clifford Johansson korades till hedersmedlemmar för sitt mångåriga engagemang i HIF Supporterklubb och som ideella krafter till såväl fotbollens som andra Hammarby-medlemsföreningar.

 

 

– Det är stort, väldigt stort. Jag är väldigt, väldigt glad. Man får en tår i ögat, det är väldigt kul. Jag började när jag var 15 år och hjälpte Siv Jansson, så det är en lång resa man har gjort. Och så har jag jobbat med fotbollen, med media. Det är väldigt trevligt, sa Björn.

 

 

– Det känns ju bra. 1991 fick jag en utmärkelse av HIF-alliansens tillträdande ordförande Hasse Berggren; jag jobbade inom fotbollen, handbollen och bandyn. De ville att Supporterklubben skulle komma på ett möte. ”Du måste bli klubbmästare”, sa Hasse. Jag jobbar ju fortfarande tillsammans med Björn och vi umgås privat också, sa Clifford.

 

I vanlig ordning följdes den formella mötesdelen av informationssegment där först CFO Stephan Thernström och vd Richard von Yxkull redogjorde för läget i Hammarby Fotboll AB. Duon hade som bekant ett år av stark tillväxt att se tillbaka på, där inte minst transferintäkterna stack ut. Ett viktigt besked för framtiden gällde att klubbhuset blir kvar på Årsta IP medan ungdomsfotbollen från 2025 ska hålla till på Gubbängsfältet.

 

 

Sist upp på scenen var sedan sportcheferna, som ju båda har nära förestående semifinaler i Svenska Cupen. Jansson konstaterade att man stått upp mot råttorna på råttornas vis, medan Lager menade att man mött bra motstånd i Marbella och har en bra känsla, även om det är svårt att veta hur bra vi är i dagsläget eftersom gruppspelet inte gav så mycket att bita i.

 

Efter runt tre och en halv timme tackades medlemmarna för deltagandet i föreningsdemokratin – och många lämnade nog salongen med stor förväntan inför det kommande året.

 

 

Foto: Mattias Saaranen

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS