toggle menu

ANNONS

Bajen inledde veckan med tre poäng

Av Mattias Jansson, Publicerat för 2 år sedan.

Det var knappast en sprudlande seger som bärgades via 1-0 i kväll, men likväl imponerande att Hammarby med roterat manskap bröt Varbergs sviter – gästerna hade fem raka segrar första cupomgången inräknad, med sig in till matchen. Nu kan en egen positiv trend inledas. Och visst är det skönt att gå vidare in i en hektisk vecka, där IFK Göteborg och Häcken återstår på programmet, med en trepoängare i ryggen.

 

Med såväl formstarke Mohanad Jeahze som derbyinhoppande Aziz Mohammed Ouattara avstängda behövde Bajen-staben tänka om beträffande uppställningen mot Varberg. Då passade man på att också mönstra Simon Sandberg och Richard Magyar i tremannamittlåset, som flankerades av Aljoša Matko till höger och Vladimir Rodić till vänster. På andra sidan stod andraårsnykomlingen Varberg, som med 5-3-0 på de åtta senaste allsvenska matcherna och bara en poäng mindre än de grönvita nog var föga skraja inför uppgiften.

 

Varberg öppnade också frimodigt. Det var dock Hammarby som fick fram en första möjlighet, sju minuter in. Akinkunmi Amoo som även han var tillbaka från start fick på en halvhög stickare som hittade in till höger i straffområdet, där Gustav Ludwigsons inspel snett inåt bakåt satte Darijan Bojanic i praktläge. Han fick dock inte träff, men trots eller tack vare det var skottet ändå nära att hitta in vid bortre stolproten.

Gästerna skapade visst tryck, föga överraskande handlade det då om offensiva fasta situationer. Efterhand började man dock ta gott om tid på sig vid defensiv död boll, och halvvägs mot paus fick veterankeepern Stojan Lukic en första reprimand vid sin inspark. Däremot pressade de grönsvartrandiga ordentligt högt på offensiv planhalva, och HIF hade svårt att få till ett strukturerat anfallsspel. Därmed var också lägena lätträknade. Nästa gick till Varberg, när Joakim Lindner fick på en halvdistansträff med riktigt läbbig vobblande bollbana, som beredde David Ousted vissa besvär.

 

Framemot paus tappade Varberg lite intensitet i duell- och andrabollsspelet i och med de gula kort som man drog på sig. Först kom Tashreeq Matthews in klumpigt mot Bojanic, och träffen mot smalbenet hördes långt upp bland bänkraderna – eftersom man på läktarplats tog sats för en växelramsa. Sedan kapades Matko. Astrit Selmani reagerade starkt då Mads Fenger, i dag inledningsvis på innermittfältet, slog motläggsbollen i djupled mot honom på ett tillslag samtidigt som det blåstes för tacklande Hampus Zackrissons kortutdelning. Och när Sandberg väckte irritation hos Albert Ejupi som ville ha gult för Bajen-backens satsning, så fick Varberg-mittfältaren själv gult.

 

Kortfesten kulminerade i den tredje tilläggsminuten – av två tänkta, men ett avbrott på stopptid gav lite mer tid för Bajen att skapa något. Det lyckades man också med. Ett långt inkast från höger och Sandberg nickades rakt upp i luften av bortaspelare, och knoppades vidare in i straffområdet av Matko. Där blev Lindner något passiv, samtidigt som Amoo nådde bollen först. Selmani fick tag i lädret och kunde också passera Lukic med sitt inspel, som Amoo enkelt men påpassligt nickade dit. Bortaspelarna var vansinniga och menade att Amoo vunnit duellen med dobbarna före. Besynnerligt nog reagerade ingen över att Selmani var flera meter offside då han målpassade mot sin förra klubb… Ytterligare två varningar delades ut – halvleken blåstes sedan av.

 

 

”Hockeyassisten” blev Matkos sista aktion i matchen, då slovenen inför andra halvlek ersattes av Williot Swedberg, som tog plats på innermittfältet. Fenger klev därmed ner i mittlåset, och Sandberg ut på högerflanken. Spelmässigt öppnade Hammarby andra halvlek lika frenetiskt som det på läktarplats kanske förväntats att den första skulle ha inletts, efter resultatet föregående helg. Öppningen gav sånär utdelning redan en minut in. Selmanis slog snabbt en frispark ner i vänsterkorridoren dit Ludwigson löpte, och inspelet nådde Amoo, som saknade en liten gnutta förstatouch för att runda Lukic. Detsamma hände Amoo ett par minuter senare, då efter fint samarbete med Swedberg.

 

Visst är det vådligt med uddamålsledningar, men samtidigt fick Varberg egentligen bara fram en kvitteringschans värd namnet, trots att man försökte jaga och sedan forcera på diverse olika sätt. Nämnda möjlighet kom 54 minuter in, då Luke Le Roux nickade från nära håll efter ett högerinlägg – ostört eftersom Fenger tappat fästet i samma sekvens. Ousted var dock med på noterna och fick också tag i sin retur.

 

På tal om att jobba med alla medel gjorde Varberg kring halvlekens mitt ett kvadrupelbyte. Under den avslutande kvarten spelade de grönsvarta också klungfotboll, där fem spelare låg och fiskade efter lyftningar att nickskarva i varandras andrabollsytor. Därför kändes det skönt att Bjørn Paulsen kommit in med extra styrka i just luftrummet. Bajen släckte alltså ner den grönsvarta forceringen och kunde kassera in tre poäng.

 

I det täta septembermatchandet väntar redan på torsdag ny hemmamatch – ett klassikermöte där IFK Göteborg står för motståndet.

 

Foto: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS