Bajen nära upphämtning mot Eskilstuna

Av Mattias Jansson, Publicerat för 5 år sedan.

I dag fick hemmapubliken stifta bekantskap med det till stora delar nya grönvita laget, som inte alls var med i matchen under första halvtimmen då Loreta Kullashi gjorde två mål för de allsvenska gästerna, men reste sig markant och var nära oavgjort i cupgenrepet. Klara Folkesson reducerade i 59:e och i 91:a hade Alma Nygren en ribbträff.

Efter 3-1-vinsten mot HJK Helsingfors föregående helg ställdes Hammarby mot blåvitt motstånd även i dag, då fjolsäsongens allsvenska sexa Eskilstuna United gästade ”Kanalplan” i årets första träningsmatch på svensk mark, tillika den sista innan tävlingssäsongen drar igång med cuppremiär i Ljusdal. Bajen kom till spel utan F17-landslagssamlade Felicia Saving och Hanna Lundkvist, och fyllde på matchtruppen med 17-åriga Djurgården-yttern Filippa Graneld som byttes in i paus. Mest uppseendeväckande beträffande startelvan: Alma Nygren testades som högerback.

100 nyfikna trotsade den fyrgradiga kylan men hade föga att glädjas över i matchinledningen. 0-1 hade kunnat komma redan två minuter in när finska landslagsanfallaren Tia Hälinen glömdes bort till höger och nöp till, halvmetern över Jonna Anderssons ribba. Julia Ekholm och Elin Bergkvist hade fullt sjå med att freda sig i den egna boxen, och kvarten in kunde Bajen inte hålla emot längre. Loreta Kullashi friställdes och gjorde inget misstag – ett lågt avslut till höger om målvakten resulterade.

Andersson sträckte ut ordentligt när Fanny Andersson testade henne strax efter målet, men hade behövt bättre hjälp av sitt försvar i 26:e. Efter ett inspel från vänster lämnades Kullashi, som ju nosar på A-landslagsspel, väl ensam och kunde från bara någon meter utöka till 0-2.

Slutkvarten i första halvlek var betydligt bättre från Hammarbys sida. Med tio minuter till vilan var det också nära en reducering, när Jonna hittat Lawlaw Nazeri med ett påpassligt utkast i högerkorridoren. Lawlaw fördelade bollen vidare till andra flanken, där Merlinda Shabanaj samarbetade med Emma Jansson och därefter fann Ellen Gibson centralt. Hon såg Emilia Larsson till höger i straffområdet, och direktskarven nådde Nazeri i skottläge till höger, där avslutet gick utanför första stolpen. En skaplig chans, men också den enda egentliga grönvita i halvleken.

Till den andra tog Britta Gynning plats mellan stolparna och bland utespelarna genomfördes ett par rockader. Alice Ruda gick in som högerback och avlöste Jonna Ståhl medan Nygren klev upp på topp, och Larsson ner på innermittfältet. Och kom Graneld in istället för Nazeri till höger på mittfältet.

Vi fick dock inte se anfallsparet Shabanaj och Nygren operera ihop mer än två minuter. Då pressade Merlinda och fick olyckligt en mittbacksrensning rakt i plytet. Anfallaren fick bäras ut på bår för säkerhets skull och Klara Folkesson gjorde sig redo för inhopp. Det tog inte mindre än åtta minuter av spel med decimerat manskap, men väl i spel behövde Folkesson inte lång tid på sig för att hitta rätt. Graneld, som gjorde ett gott intryck under sina 45 minuter, kastade in och fick tillbaka bollen av Ruda. Inspelet tog Emilia emot, och medan hon höll undan bevakningen kunde Klara raka dit reduceringen.

Om den första halvtimmen varit Eskilstunas, så var nästa Hammarbys, och den avslutande jämn. Chansmässigt ska det dock sägas att United producerade betydligt mer sett till hela matchen, och när Bajen jagade kvittering kom också omställningslägena – Gynning fick svara för flera kvalificerade ingripanden. Felicia Karlsson prickade också ribban med fem minuter kvar av ordinarie tid.

I statistiken för ramträffar utjämnade HIF lika snabbt som snöfallet blev ymnigt – och helt ologiskt hade det inte varit, om Nygrens ribbträff på tilläggstid istället gått i nät. Även här utgjorde ett Graneld-inkast upprinnelsen. Alma väggade tillbaka och diagonalbollen över den blåklädda backlinjen togs ner i bortre delen av straffområdet, av Lotta Ökvist. Hennes inlägg parallellt med mållinjen möttes med en volley, där Nygren sånär hann fram tillräckligt för att rikta bollen i nät. Någon kvittering fick Bajen alltså inte dit, men det finns en hel del att ta med inför tävlingssäsongen.

Den inleds som bekant nästa helg, och söndagen den 17 februari klockan 13.00 lirar Hammarby sin andra cupmatch, på Hammarby IP mot AIK. Här köper du biljett!