Bajen tog första trepoängaren mot Rosengård

Av Eva Fransson, Publicerat för 7 år sedan.

I den första av tre matcher på raken mot skånskt motstånd mötte Hammarby i dag FC Rosengård. Det blev 1-0, efter samma siffror i halvtid, inför 451 åskådare på Zinkensdamms IP. Julia Zigiotti gjorde målet, snyggt framspelad av Anna Oskarsson, i den 14:e minuten. Emma Holmgren i målet stod för flera avgörande räddningar, främst i andra halvlek. Hela laget var riktigt bra och jobbade hårt i försvaret, när laget tog sin första seger i Damallsvenskan 2017.

Det var FC Rosengård som hade mest boll i första halvlek, precis som väntat. Redan från start försökte de spela in bakom hemmaförsvaret, men bollarna var oftast för dåligt slagna och gick allt som oftast ut över kortlinjen, till inspark för målvakten Emma Holmgren.

I den nionde matchminuten fick Hammarby sin första hörna, som Filippa Angeldahl slog in från höger. FCR-målvakten Erin McLeod missade bollen och bakom henne var Anna Oskarsson nära att slå in bollen i mål, men blev nog något överraskad över keeperns miss.

I den 14:e minuten kom det enda målet i matchen. Oskarsson kom fram på sin kant, vann duellen mot Alexandra Riley och tog sig in i straffområdet. Passningen snett inåt bakåt nådde Julia Zigiotti, som slog in bollen i mål bakom en chanslös målvakt.

Skåningarna fick lite mer fart efter baklängesmålet, men spelade mest runt bollen och skapade inte särskilt många farliga chanser. Hemmalaget hade lite svårt att få tag i bollen, men försvarade sig fantastiskt. I slutet av halvleken blev först Elena Sadiku skadad och några minuter senare Anna Oskarsson. Anna blev skadad i en närkamp när hon jobbade tillbaka bollen, men fick både frispark emot sig och varning för det fina hemjobbet. Dessutom blev hon alltså skadad och tvingades av planen i flera minuter. Inte ens då, i numerärt överläge, lyckades Malmölaget skapa något.

Direkt i andra halvlek byttes Anja Mittag ut mot Sanne Troelsgaard. Hon inledde med att springa omkull Amanda Johansson som blev så skadad i knät att hon tvingades utgå. Frida Sjöberg kom in istället och hemmalaget tvingades göra ändringar i elvan. Lagkapten Olga Ekblom gick ner som vänsterback och Zigiotti tog Ekbloms plats, medan Frida Sjöberg gick in som forward.

FCR hade bollen minst lika mycket som i första halvlek och HIF försvarade minst lika bra som i första. Troelsgaard skapade de flesta chanserna för Malmölaget, tillsammans med Ella Masar som leder den damallsvenska skytteligan med fem mål. Men i dag stod ett grönvitt försvar i vägen. Dessutom var Holmgren en jätte i mål. I den 79:e minuten gjorde hon matchens räddning, när hon räddade på mållinjen efter ett skott av just Masar. Och i den 90:e matchminuten fick Troelsgaard fritt läge i straffområdet och sköt ett bra skott, men även det räddade Emma.

I den 93:e minuten var Zigiotti nära att göra sitt andra mål, efter att McLeod stått långt ut. Zigiotti fick bollen förbi målvakten, men bollen gick precis utanför.

Hammarby tog sin första seger i årets damallsvenska och stod för en stor överraskning. Nästa match är mot Kristianstad borta innan det är dags för ett nytt Malmölag att komma till Zinken på besök – LB07. Här köper du biljett till matchen på Zinkensdamm den 25 maj!

Matchfakta finns här. Och här finns tabellen.