Bajen vände till kontrollerad seger mot Antequera

Av Mattias Jansson, Publicerat för 1 år sedan.

Bajen må ha kryssat i den första matchen vid det pågående eftersäsongslägret i Marbella-trakten, men Antequera CF som stod för motståndet i eftermiddagens avslutande match bjöd nog ändå bäst motstånd – även om Hammarby vände underläge och vann i slutändan. Jusef Erabi bredsidade in kvitteringen och i andra halvlek avgjorde Abdelrahman Saidi, i en stundtals oväntat tempostark tillställning.

Antequera, som leder fjärdedivisionen, är precis som tisdagens motståndarlag Juventud Torremolinos grönvitrandigt till vardags. Och då det är helgrönt som gäller för Hammarbys del under vistelsen i landet, så fick man vackert byta till orangea tröjor. Med viktiga matcher både helgen före och helgen efter, så luftades ett stort antal spelare som vanligen är reserver – som var tydligt sugna på att visa upp sig. HIF roterade förstås också en hel del då det bara var två dygn sedan förra träningsmatchen – startelvan finns här.

Då matchen sparkats igång tog sig Bajen redan två minuter in till ett jätteläge. Loué vann bollen högt uppe i sin vänsterkorridor och drev in bollen centralt där Nahir Besara tog emot och kvickt fördelade lädret till Abdelrahman Saidi – som såg att Jusef Erabi var på väg in i boxen. Anfallaren tog emot felvänd, gjorde bort närmsta bevakningen och sköt från straffpunktstrakten. Elias Ramírez i hemmaburen kunde dock sträcka ut och göra hörna.

Det blev istället Antequera som hittade rätt först. Darío Hidalgo tog emot en svepande boll på sin vänsterkant och skar in, för att sedan avlossa en riktigt fin högerträff som borrade sig upp mot chanslöse Oliver Dovins bortre kryss. Spanjorerna hade också kunnat utöka strax därpå då Aitor Hidalgo fick nickläge i straffområdet, men här var Dovin med på noterna. Åt andra hållet hade Besara två tidiga, skapliga frisparkslägen där han inte fick till bollbanorna.

Med 25 minuter på den spartanska men välskötta anläggningens matchur kom Hammarbys kvittering. I sina matchframträdanden under lägret har det blivit uppenbart att Loué inte riktigt har något träningsmatchläge, för sin aggressivitet i återerövringen. Här behövde han emellertid bara använda spelförståelsen för att dra nytta av slarv i spanjorernas uppspelsfas. Ivorianen fann Erabi centralt och nu hittade 19-åringen luckan förbi både mittback och målvakt, med en välplacerad bredsida. Särskilt mycket mer hände inte i halvleken, utan vi gick till pausvila med 1-1.

Till andra halvlek ersattes Richard Magyar av Mads Fenger efter sin planerade halvlek – i övrigt var manskapet detsamma. I början av de avslutande 45 minuterna stod Antequeras dittills habile målvakt Ramírez, backup till vardags, för två märkliga ingripanden. Först var han ute och nickade utanför straffområdet, utan att få avsedd träff, och sedan skulle han rädda en boll från att gå till hörna – varpå Saidi tackade och spelade in för öppet mål. Keepern räddades av att assisterande domaren bedömde att bollen varit över linjen. Den ordinarie förstamålvakten gjorde sig redo för inhopp vilket först kändes lite väl drastiskt från tränarens sida – men det skulle visa sig att man ämnat byta ett helt sjok spelare.

Halvvägs in i halvleken var det nära att påfyllande HTFF-ytterbacken Noah Åstrand John överlistat inbytte målvakten Eric Puerto, då han tog emot Saidis sidledspassning och tog sig in i boxen via en skottfint, men avslutet räddades. Lednings- och segermålet svarade istället ”Abdo” själv för, alldeles därefter – men Åstrand John var involverad även här, såtillvida att det var han som stod för bollvinsten som föregick en riktigt vacker balja. Besara tog vid och spelade Saidi, som efter samarbete med Montader Madjed sökte och fann ungefär samma nätmaska som Antequeras 1-0-mål suttit i – ett lika välplacerat avslut från liknande vänsterläge.

Antequera satte matchen igenom Dovin och hans försvarare samt de upphämtande mittfältarna på prov i uppspelsfasen, och pressen gav ett misstag i första halvlek där en bättre slagen frispark hade kunnat innebära att slarvet straffat sig. Men sett över 90 minuter sköttes detta moment väl. Och slutfasen av matchen blev kontrollerad från grönvitt håll. Det mest anmärkningsvärda var att Imad Khalili snörat på sig spelarpjucksen och byttes in i 84:e, för att avlasta den tätt matchande spelartruppen. Vi fick också se halvlekens andra cykelspark från orange håll på tilläggstid, men då avslutet hamnade över ribban kunde vi räkna in en seger i lägrets avslutande match.