toggle menu

Basberber om SFL: ” Vi har krigat till oss detta tillsammans”

Av Redaktionen, Publicerat för 7 år sedan.

Hammarby hade 3-1 att gå på inför söndagskvällens SFL-kvalretur mot Söder Futsal, och det blev precis lika spännande som förväntat. Söder hade både 3-1, 4-2 och 5-3 – men Bajen höll undan och avgjorde i tom bur, innan Max von Schlebrügge satte punkt för succén och debutsäsongen. Se fyra av målen – och läs spelande tränare Michel Basberbers tankar om den gångna vintern och framtiden i högstaligan.

 

Det var alltså bara fler bortamål som höll HIF i förarsätet när det hela avgjordes i Eriksdalshallen, långa stunder i matchen. Efter att Valentin Ponce gjort 3-2 behövde Söder göra två för att gå upp:

 

 

Visst ställningskrig följde, där 1-1-skytten Alagie Sosseh (som skrev på för Akropolis tidigare under dagen men skyndade till Södermalm) gjorde av med 17 sekunder helt på egen hand, kom 4-2. Peiman Pahlevan satte dit 4-3:

 

 

Men detta följdes av ett nytt snabbt baklängesmål – där Kasper Kajermo, tidigare i Hammarbys äldsta ungdomslag på fotbollssidan, höll på att medverka till att sänka Bajen. Det blev ändå uppstickaren från Division 1 Södra Svealand som krönte seriesegern med att dessutom ta steget upp, på bekostnad av Hägersten-laget Söder. På den här länken kan du se Pahlevans 5-4 i tom bur och von Schlebrügges frispark som gav 5-5 med sju sekunder kvar, och glädjescenerna framemot och efter slutsignalen.

 

Något dygn har gått efter söndagskvällens uppflyttningsglädje – hur känner du nu, Michel?
– Det är en extrem lättnad. Jag har spelat två SM-finaler, fyra SM-semifinaler och två SM-bronsmatcher, men har inte varit så här nervös eller spänd inför någon av dessa matcher. Jag vet att vi är det bättre laget, men vi har haft riktigt dåliga träningsförhållanden och skador på nyckelspelare som gjort att vi hackat i vårt spel.

 

Vilka faktorer tycker du blev mest avgörande för serieseger, och för att Bajen klarade kvalet?
– Jag tycker att vi visar rutin och hjärta för klubben hela vägen, och det är det som gör att vi tar klivet upp till allsvenskan redan första året. Vi har krigat till oss detta tillsammans med alla fans och folket runt laget.

 

Ingen hemlighet att det var målsättningen, men trodde du fullt ut på det på förhand?
– Absolut ville vi gå upp redan år ett, men vi var osäkra hur det skulle falla ut med mixen av spelare. Vi började väldigt starkt, men skadorna och träningsförhållandena gjorde att det inte alltid såg ut som att vi skulle klara det. Men rutinen vi hade bland spelarna visade sig extremt viktig och var en stor orsak till att vi lyckades, trots dessa förhållanden.

 

Vilka skulle du säga har varit nyckelspelarna?
– Många i truppen har varit viktiga, och vi har inte många som sticker ut, utan har varit stabila på alla positioner men om jag ändå ska välja tre som utmärkt sig: Poja Tahmi, vår målvakt som i många stunder detta år var en vägg, speciellt i kvalet där han lyfter oss till seger. Liridon Makolli som kanske inte alltid syns så mycket i matcherna, men gör sällan något misstag och är extremt stabil i sitt spel, både i försvar och i anfall. Sist men inte minst, Max von Schlebrügge som har varit en klippa i försvaret – många tvivlade innan på att han verkligen var en futsalspelare, men han visade sin rutin och fantastiska fot, och har varit riktigt viktig i många tuffa och täta matcher.

 

Några spelare, som Andreas Haddad och Alagie Sosseh, har gått in och ut ur laget på grund av fotbollen. Hur har det påverkat?
– Förtjänsten med både Haddad och Sosseh är att vi har fått ett riktigt farligt hot med deras pivotspel, som motsvarar target i fotboll. Och eftersom de är väldigt lika i sitt spelsätt, så har det fungerat att de roterat och varit med i ungefär hälften av matcherna var. De har varit grymt viktiga och legat bakom många av våra mål, så jag är väldigt tacksam att de lyckats ställa upp, trots sina fotbollskarriärer.

 

Går du in i en silly season nu och börjar värva, eller blir det mer eller mindre samma trupp?
– Jag hoppas självklart att alla som var med i vinter kommer köra på nästa säsong, men vi kommer behöva bredda truppen mycket mer, det märkte vi i år när vi som mest hade nio spelare borta på grund av skador skador, resor och annat. Vi har några riktigt intressanta namn på gång. Futsalens frimånad är augusti – där kommer det ske mycket.

 

Vad kan man förvänta sig av nästa säsong i högstaligan?
– Det är oerhört stor skillnad mellan SFL och Division 1, det såg vi inte minst i kvalet – tempot är helt annorlunda. Det kommer krävas mycket mer jobb, träning och fokus för att bli ett stabilt lag i högsta serien. För publiken kommer det bli extremt kul med många Stockholmsderbyn och tuffa matcher mot exempelvis uppflyttade Djurgården, Örebro SK och Falcao medan det kan bli möten med IFK Göteborg, GAIS som också gick upp och IFK Uddevalla – som satte svenskt publikrekord 1754 i semifinalen i helgen – om vi går till slutspel i framtiden.

 

På den här länken finns bilder från i söndags.

 

Foto: hammarbyfotboll.se/Peter Jonsson

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS