toggle menu

ANNONS

"Bäst någonsin med råge" – pojkakademichef Rydberg summerar året

Av Jocke Rydberg, Publicerat för 1 år sedan.

Aldrig förut har akademin varit så tydligt representerad i A-laget i Allsvenskan. Aldrig förut har akademin bidragit med så mycket intäkter till klubben. Aldrig förut har akademin haft så många spelare i ungdomslandslagen. Aldrig förut har akademilagen presterat lika bra på planen. Det där var stora ord om säsongen 2022 från pojkakademichef Jocke Rydberg, som emellertid lägger tyngd bakom dem nedan:

 

 

Om förra säsongens årssummering fastslog att 2021 var akademins framgångsrikaste år någonsin, så är det med råge slaget av 2022.

 

Fakta är ju ett bra verktyg för att backa upp ett så pass kraftfullt påstående, så här är ”bevismaterialet”:

 

 

Akademifostrade spelare i A-laget i Allsvenskan

 

  • Oliver Dovin – 17 matcher
  • Alper Demirol – 13 matcher
  • Williot Swedberg – 10 matcher
  • Mayckel Lahdo – 10 matcher
  • Jusef Erabi – 7 matcher

 

Vi får sannolikt gå väldigt många år tillbaka i tiden för att hitta en så pass stor representation i A-laget av egenfostrade spelare – totalt 57 matcher. Dessutom har i år totalt hela tolv akademifostrade spelare gjort matcher i division 1 för HTFF.

 

 

Försäljningar av akademifostrade spelare

 

  • Williot Swedberg till Celta Vigo
  • Mayckel Lahdo till AZ Alkmaar
  • Matteo Perez Vinlöf till Bayern München
  • Ben Engdahl till Nordsjælland
  • Jayson Ezeb till Feyenoord

 

I denna kategori sticker givetvis Williot Swedberg ut mest – klubbens största, och Allsvenskans tredje största, försäljning genom tiderna. Mayckel Lahdo har gjort det mycket bra i holländska ligan och sedan tidigare finns Aimar Sher i Serie A. Denna trios framsteg vittnar om att spel i vårt A-lag är den bästa plattformen för att kunna ta klivet ut i Europa, jämfört med omvägen som ungdomsproffs.

 

 

Ungdomslandslagsspelare

 

17 akademifostrade spelare har representerat Sverige i år i ungdomslandskamper, exklusive Future Teams, vilket är fler än någonsin förut. En anmärkningsvärd utveckling, då motsvarande siffra 2018 var fyra spelare!

 

Framtiden ser ljus ut, vilket även nästa punkt vittnar om.

 

 

Resultat i seriespel

 

  • SM-guld P19
  • SM-silver P17
  • SM-semifinal P16
  • Serieseger P15

 

Det är inte ofta man får äran att vinna ett P19-SM-guld, detta var blott klubbens andra. P17 var dessutom bara straffsparkar ifrån SM-guldet, i en otroligt spännande och jämn final mot Malmö FF med över 1000 personer på Kanalplansläktarna och hela 5000 bakom skärmarna vid livesändningen. P16 vann sin slutspelsserie, men åkte ut i SM-semifinalen. Laget har stått för ett starkt år, trots att det matchats ungt med i snitt runt 75 procent ett år yngre spelare från start.

 

Alla dessa framgångar innebar en utmanande säsongsavslutning, mot de främsta nordiska akademierna i Skandinaviska Mästerskapen för både P16/17 och P19. Höjdpunkten är givetvis att P19 numera kan titulera sig ”bäst i Skandinavien” efter idel segrar – en milstolpe för akademin att kunna övervinna den nordiska fotbollsadeln.

 

Denna jämnhet över hela blocket är viktig och börjar vittna om den systematik som är så viktig för en akademi att uppnå.

 

 

Avslutningsvis

 

Apropå ännu mer systematik, så deltog tre av våra lag i cup i Köpenhamn mot Nordens främsta akademier, där både 2008 och 2009 gick till semifinal medan 2010:orna vann hela turneringen. Och apropå ännu mer Danmark, så har ett stimulerande matchutbyte för de yngre akademilagen med ett antal danska akademier arbetats fram under året, i takt med att pandemin har släppt sitt grepp.

 

Annars är en av årets höjdpunkter det gemensamma träningsläger i Falköping som vi genomförde för närmare 100 spelare och tränare i det yngre blocket.

 

Sist – men definitivt inte minst – är det värt att påpeka det imponerande arbete som gjorts av våra bröder i syskonakademin HTFF. Nästa år spelar exempelvis HTFF:s P16 i Allsvenskan.

 

2022 har annars präglats av en organisatorisk uppgradering, som nu ger oss möjligheter att göra vår metodik och verksamhet ännu bättre – allt i strävan mot att introduktionen i kommande säsongers årssummering ska kunna skrivas i samma anda som årets. Mission impossible? Vi får väl se.

 

 

Foto: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS