ANNONS
Av Mattias Jansson, Publicerat för 7 år sedan.
Torsdagskvällens medlemsmöte på Bohusgatan blev allt annat än stormigt – men trots eller tack vare detta både informativt och underhållande. Representanter för klubben berättade om dagsläget, men det fanns även plats för långsiktigt tänk, som när tekniske direktören Ola Larsson och sportchefen Jesper Jansson redogjorde för delar av sitt arbetssätt. Här är ett referat från mötet.
Läget i föreningen
Richard von Yxkull, ordförande i HIF FF, hälsade 40-talet medlemmar välkomna i aulan intill Hammarby IF:s vagga – nya Kanalplan tar form allt mer. Han kunde även glädjas åt en långsiktig plan som följs, och att Bajen nu gör de största investeringarna i klubbens historia, för ledar- och spelarbesättning samt träningsfaciliteter. Andra rekordsiffror: 19 156 medlemmar, över 3000 ungdomsspelare, och även fler konstgräsplaner än någonsin även om resten av Sverige fortfarande är långt före på plansidan.
När det gäller klubbhuset på Årsta är nu all formalia med Stockholm Stad och banklån klar. Det innebär att klubbhuset också är beställt av vald leverantör. Planen är att huset står på plats, inflyttningsklart, i juni 2018. Klubbhuset är ett så kallat modulhus i två våningar och på nästan 2000 kvadratmeter. På nedre planet har akademin fem omklädningsrum, ledarrum och förråd. Herrarnas A-lag har omklädningsrum, ledarrum, förråd, rehab och gym. På övervåningen finns dels kök och matsal, och dels kontor för bolagets och föreningens tjänstemän.
Kostnaden för klubbhuset hamnar på 35-40 miljoner totalt. Projektet ska finansieras av föreningen samt av ett banklån. Under andra halvan av september drar klubben även igång en insamling där supportrar och sponsorer får möjlighet att vara med och bidra ekonomiskt till klubbhuset.
Ombyggnaden av Kanalplan/Hammarby IP är i slutfasen och klar i månadsskiftet oktober/november. Till nästa år spelar såväl damernas A-lag som U21, U19 och U17 sina matcher på Kanalplan.
Läget i bolaget
HIF FF AB-VD:n Henrik Kindlund tog vid och berättade övergripande om dagsläget på bolagssidan – först om en fin utveckling på intäktssidan, där man går mot 110 miljoner kronor. Nästan 15 miljoner har kommit in genom spelarförsäljningar. ”Det är skönt att inte stoppa de slantarna i svarta hål utan att vi kan använda de pengarna för investeringar i sporten. Vi hade tänkt oss ett större plusresultat för året, men de lägen vi fick i sommarfönstret passade så pass bra in i vår plan att vi valde en lite mer aggressiv väg. Det är dock inget som slarvats igenom – vi kom efter diskussioner fram till att det här är den bästa vägen framåt”, berättade Kindlund om värvningarna.
I publikrekryteringen har klubben ett tydligt och långsiktigt fokus på barn och unga i Söderort. Att ungdomssidan växer är viktigt i detta och man arbetar vidare med Linjeprojektet, fler skolbesök samt större närvaro och synlighet i söderort, bland annat i form av spontanfotboll i förorter och FIFA-uttagningen i Farsta. ”Vi märker att AIK över tid mer eller mindre försvinner från Söderort, men vi har en konkurrent i Djurgården. Vi är ju mycket större än dem, men de tar en del vettiga initiativ och finns här, vilket är en konkurrens vi tar på allvar och möter upp”, sa Kindlund.
När det gäller evenemangssidan var såväl Göran Rickmer som Håkan Leydner på utbildning i kamerasystem, och man rekommenderade de återkommande evenemangsforumen i arenans presskonferenssal. Det gicks ändå in på några punkter.
”Vi för en ständig kamp med polisen, vilket är trist då vi i grund och botten har ett bra samarbete, men det är en hierarkisk organisation med många viljor. Tillståndstrappan som infördes för några år sedan har AIK och Malmö FF fått smaka på i form av reducering i ståplatsernas kapacitet. Polisen viftar med saker därifrån månatligen medan vi håller emot”, berättade Kindlund.
En allmän hotbild till följd av det globala terrorproblemet har också satt Tele2 Arena på en lista över skyddsvärda miljöer. Frågan är därmed på agendan för alla aktörer. ”Vi vill inte att publikens upplevda säkerhet och servicegrad eller vår ekonomi ska påverkas, men det sker lite förändringar, exempelvis hänger visitationen av samtliga väskor på derbyt som vi kommunicerade om tidigare i dag ihop med detta”, sa VD:n.
STAD-projektet fortlöper och är fortsatt framgångsrikt. Säkerhetsansvariga och personal upplever, precis som polis, en minskning av kraftigt berusade personer på våra matcher vilket är bra för alla. I krogmiljön har detta projekt pågått i över 20 år och så blir det säkert också hos oss.
I enlighet med årsmötesbeslutet om ståplats verkas det för tre ståplatssektioner där den övre norra kortsidan görs om. Än så länge har arbetet inte stött på någon patrull. Klubben hoppas ta ett slutgiltigt beslut för säsongen om cirka tre veckor. ”Så många ståplatser ger stora och intressanta möjligheter. Samtidigt lika stora utmaningar. Över tid kommer det ge oss chansen att skapa ännu bättre stämning, men läktarna ska fyllas och det ska klaffa”, konstaterade Kindlund.
På sponsorsidan berättade VD:n om lite lugnare tillväxt 2017 efter ett fantastiskt fjolårsresultat. Man har koncentrerat sig på att ta hand om de nya sponsorerna, så att de vill fortsätta att samverka med oss, vilket verkar bli fallet. För bröstplatsen på herrtröjan är LW-avtalet utgående. Det förs en dialog med LW, men även med ett par andra parter, vilket ser väldigt intressant ut. Och överlag väntar sig klubben att ännu ett steg i utvecklingen tas 2018 – målsättningen, all time high inom Stockholmsfotbollen, är tuff men inte orealistisk.
Framtiden för Bajens ekonomiska muskler ser VD:n lika ljust på: ”AIK, DIF och Häcken ska vi åtminstone ekonomiskt kunna matcha om att tävla med högt upp i tabellen. MFF är än så länge på en högre nivå, men de äger också sin arena vilket är ett stort åtagande, så vi ska nog kunna jaga ikapp dem också…”
Kindlund avslutade klädsamt med att uttrycka tacksamhet för de som vaccinerar klubben mot övermod och plockar ner ledningen på jorden – som i de vettiga forum där samtal och diskussioner med supportrar och sponsorer förs, med högt till tak. De ideellt arbetande är också fler än någonsin. Publikarbetet dryftas ständigt, både långsiktigt och match för match, liksom de digitala projekten. Sortimentsrådet har gjort ett gigantiskt arbete där man raskt bytt mindre bra produkter mot fräscha, affärsrådet arbetar med och mot sponsorer.
Föreningschefens tankar
Peter Kleve tog vid på podiet och inledde med en svindlande siffra: 16 500 träningar genomfördes 2016 under Bajen-flagg. Han lät därefter ungdomarna tala för sig själva – några av de filmsnuttar som alla lag skickat in för att ro hem utmärkelsen Årets Värdegrundsfilm vevades på skärmen.
Nästa steg på flicksidan, som växt med 226 unga spelare till ungefär 600 aktiva sammantaget, är uppstarten av en flickakademi i oktober eller november. En sportchef har tillsatts för ändamålet – Håkan Jensgård, som bland annat varit verksam som målvaktstränare för HIF-pojkarnas U17-lag, och som distriktsförbundskapten samt inom Tyresö FF och Huddinge IF på flicksidan. Man ser nu över rekryteringar av tränare och andra pusselbitar.
Killarnas 05-lag var nyligen nere i Köpenhamn och tog hem KB Cup, och även i Gothia Cup gjordes fina resultat. Överordnat sådana framgångar är ju ändå fler talangfulla spetsspelare i åldersgrupperna som kommer underifrån. Ola Larsson och Stefan Billborn är fortsatt delaktiga, men inte på fotbollsplansnivå. Man ser över organisationen och ser ett behov av att stärka den. Johan Lager är kvar som ensam koordinator. ”Har man satt upp målsättningen att bli bäst i Norden behöver vi rekrytera fler, och bland annat däri ligger mitt arbete under hösten”, rundade Kleve av.
Dokumentationen
Nyss nämnde Billborn är ju A-tränare, och Larsson teknisk direktör. Larsson tog plats vid mikrofonerna och fick sällskap av sportchef Jesper Jansson. Duon presenterade sig i bildform:
Larsson fortsatte: ”Jag är uppvuxen i Söderort och fick kontakt med BP när jag var tolv år gammal. Resan från Pungpinan i Skarpnäck till Blackeberg och Grimsta IP tog 90 minuter, fyra-fem gånger i veckan. Drömmen var att spela i BP, som för så många andra ungar, men det måste vara slut på de här resorna. Jag såg Kanalplan och Söderstadion på vägen, men kände inget sug. Resorna genom och förbi Bajenland – till BP eller DIF – kan vi inte enas om att det är slut med dem nu? Alla talanger i Söderort ska fastna i Hammarby.”
Han gick vidare med att förklara hur samarbetet med Jansson ser ut. ”Jag är en av de som Jesper pratar med, men min roll är inte att prata, utan att dokumentera. Tanken är att jag går in och dokumenterar de samtal vi har, för om vi ska utvecklas i det vi gör, måste vi vara enade om att vi gör något. Skrivs det ner, så vet vi om det vi gör är bra eller dåligt.”
Konferenciern och radioprofilen Bosse Johander undrade hur Jansson upplever det att bli neddokumenterad och inramad. ”Bra, för jag har inte gått i skolan… Strategierna och idéerna om fotboll ska vara de samma även om folk byts ut. Tränare, spelare och sportchefer kommer och går. Vi vill bygga något som finns kvar i Hammarby, oberoende av vilka som jobbar i klubben. Jag är väldigt tacksam och nöjd över att ha med Ola på den resan. Det som annars lätt blir otydligt konkretiseras; vi kan gå tillbaka och titta när det ska rekryteras i trupp och organisation, så det finns en grön linje. Vi mår bra när vi vinner och skit när vi förlorar, men de besluten ska inte tas emotionellt.”
De närvarande fick sedan en inblick i hur den sportsliga ledningen resonerar när det gäller spelarrekryteringar och truppdynamik. Och så sedelärande ska detta referat bli, att den titten förblir exklusiv för de medlemmar som inte hade tvättstugetid på torsdagskvällen. Bland annat berättades det om rollen för en ung spelare kan förändras när denne tar steg i sin utveckling, och om parametrarna som spelar in vid värvningar.
Frågor till den sportsliga ledningen
Jansson fick sedan ett antal frågor av konferenciern. Vi fick veta att han är nöjd med sommarfönstret (”Men även om vi kan stå här och säga att det blev jättebra, så ska det ge resultat också”), varför Sander Svendsen blev sugen på Bajen och Sverige i och med publiktrycket (”Svensk fotboll är på gång, alla utifrån ser publikintresset och att Allsvenskan lyfter”), och att det som lockade honom själv med Hammarby var potentialen (”Folk som kommer utifrån har lättare att se den, än inifrån, där man inte riktigt tror på sig själva”).
Kennedy Bakircioglu kom också på tal, och Jansson uttryckte stor uppskattning för HIF-ikonen. ”Han är här nu. Och han gör ett strålande jobb. Jakob Michelsen och jag har sagt att han är kapten i Hammarby oavsett speltiden, och det är många matcher kvar. Ingen behöver i alla fall vara orolig för att Kennedy inte ska få den avtackning han förtjänar, den dagen han och vi beslutar oss för att det är slut. Jag är mycket imponerad av hur han tacklar situationen. Kennedy kommer alltid att vara förknippad med Bajen och är säkert intressant för någon form av roll sedan.”
Michelsen klev upp och greppade mikrofonen, och svarade om säsongen hittills, att han tycker att laget är på rätt väg. ”Vi vill bli bättre med bollen och spela en snabbare fotboll. Det ser bättre ut än när jag anlände, och truppen är dessutom yngre”, sa huvudtränaren. Det som förvånat honom mest är att supportrarna är ännu bättre än ryktet (”De undrar ju hemma i Danmark hur det går till – Brøndby-FCK är inte ens nära”). Klubben är dessutom väldigt professionell på insidan, vilket gör det till ett nöje att arbeta med de strukturella förutsättningarna. På minuskontot finns att Michelsen inte kan prata danska på stan…
En annan överraskning är Junior. ”Att komma in så här från tredjeligan… jag såg i cupen att han var bra, men fattade inte hur bra – kanske vår bäste spelare hittills i år. Billborn känner honom sedan han var liten. Jag insåg ganska snabbt att han skulle bli en startspelare – efter att ha sett BP-cupmatchen mot Djurgården gick jag hem och såg sex timmar fotboll med Junior. Fantastisk mot Kamerun. Ringde sedan Billborn och sa att vi måste ha Junior.”
Om vi kan bli bättre än FC Köpenhamn? ”Fråga Kindlund”, sa Michelsen. ”Resultaten bestäms till 85 procent av budgeten, och vi har potentialen. Säger Henrik att vi är framme ekonomiskt, så får jag raka av mig på huvudet och låtsas vara Ståle Solbakken…” Huvudtränaren avslutade med sina tankar inför söndagens hemmaderby. ”Vi var bra utan boll senast mot AIK, förhoppningsvis är vi lika bra med boll nu. Vi vet att de spelar likadant varje helg, så de är ganska lättlästa, men de gör sin grej väldigt bra.”
Frågestunden
von Yxkull tackade för mötet dittills och öppnade upp för frågor från medlemmarna. Här är ett urval.
M: Är bygglov och finansiering för Årsta IP klart nu?
HK: Ja, ritningar och detaljplanering fortsätter vi att jobba med. Nästa steg utåt är insamlingen från de sponsorer och supportrar som vill bidra. Vi står och faller inte med den, men får vi in medel kan vi använda det till annat än vår avsatta budget för Årsta, som akademin. Mer om detta kommuniceras om drygt en vecka.
M: Vad rör det sig om för belopp totalt?
HK: Ungefär 40 miljoner kronor. Vi har ett arrendeavtal med staden som förlängs löpande. Det nuvarande ger oss rätt att vara på Årsta i 25 år framöver. Det är så vi finansierar lånet, och vi har även fått hjälp av välbeställda grönvita som gått i borgen.
M: Var tränar A-laget medan klubbhuset kommer på plats?
RvY: Det handlar om ett modulhus som är hyfsat färdigbyggt när det är framme, och sedan skruvas ihop på en månad. Vi kommer att hitta alternativ.
HK: Främst blir det Tele2 Arena, kanske även Kanalplan, men det är inget längre avbrott.
M: Hur går tankarna kring naturgräs eller hybridgräs på arenan?
RvY: Vi har pratat lite och undersöker möjligheterna, men i närtid finns de inte.
M: Det är rekordlugnt mellan bolaget och föreningen. Det har varit en del konflikter historiskt, men nu är det väldigt tyst. Är det för att ni är ense, eller för att bolaget inte blandar sig i?
RvY: Konflikter skulle jag inte säga att det varit, dock olika målsättningar. Vi har jobbat väldigt hårt för att få ihop verksamheterna; vi är ett Hammarby. Vi är nöjda med hur det funkar i dag.
M: Publiksiffrorna för damlaget är skrala. Hur jobbar ni för att de ska bli bättre?
HK: Det största fokuset vi haft i år är att skapa bra evenemang och arrangemang. Över tid bygger det publik, om det är superkul att gå och se Bajen. Vi har marknadsfört matcherna så gott vi kunnat, men det kommer ta tid att bygga upp det publikmässigt. Helt ärligt är det vi främst planerar för inflytten på nya Kanalplan här bredvid. Tanken är att vi då skruvar upp detta ytterligare.
M: Går ni till slutgiltigt beslut i ståplatsfrågan, eller blir det fler vändor?
HK: Årsmötet är vårt beslutande organ och där bestämdes att vi ska jobba för att genomföra förändringarna. Allt talar för att vi agerar utifrån årsmötesbeslutet. Det kan dock alltid dyka upp praktiska hinder för genomförandet.
”Tack för i kväll – vi ses på lördag och söndag!”, avslutade von Yxkull mötet, efter 90 minuter plus tillägg.
Fotot överst: hammarbyfotboll.se
Publicerades för 11 månader sedan
Publicerades för 11 månader sedan
Publicerades för 11 månader sedan
Publicerades för 11 månader sedan
Publicerades för 11 månader sedan
Comments