Året lider mot sitt slut och det har blivit dags att ta en titt i backspegeln, och se tillbaka på A-lagssäsongen som gått i bildform. Här är den första delen av två, där vi summerar damernas 2022 i foton.

29 januari, HIF-Älvsjö 8-0

Hammarby inledde försäsongsmatchandet på Hammarby IP, mot den blåvita grannklubben från Elitettan som man framåt hösten skulle låna ut yngre spelare till. Madelen Janogy blev årets första målskytt medan Ellen Wangerheim och Nina Jakobsson båda svarade för två baljor var. (Henric Wauge)

7 februari, HIF-Rosenborg 1-3

Fjolårets norska ligatvåa blev en för tuff uppgift, i den första av två matcher på träningslägret i Spanien. Nya målvakten Hannah Kohl fick inte mycket hjälp av ett bjussigt helgrönt lag i första halvlek, utan fick släppa tre mål förbi sig. Bajen var klart bättre i andra men mer än Matilda Vinbergs sena reducering blev det inte. (hammarbyfotboll.se)

11 februari, HIF-Brann 2-0

Återigen väntade norskt motstånd på Santa Maria Polo Club, beläget mellan Marbella och Gibraltar, och mot de regerande mästarna fick Hammarby till det betydligt bättre. Anna Tamminen stod inför operation och då HIF behövde en målvaktslösning under vårsäsongen fanns Kathrine Larsen med på lägret – och danskan som snart kontrakterades lämnade här ett fint arbetsprov. Framåt stod Emilia Larsson och Emma Jansson för målen. (hammarbyfotboll.se)

19 februari, HIF-Lidköping 2-1

Åter i Sverige, på Södermalm och hemma på Kanalplan väntade genrep inför Svenska Cupens gruppspel mot LFK, som etablerat sig strax under toppskiktet i Elitettan. Västgötskorna stod förvisso upp bra i bandykylan, men segersiffrorna i matchen där Jakobsson och Jansson nätade var i underkant. För den förstnämnda målskytten blev detta sista matchen med gänget, innan en övergång till Lillestrøm. (Peter Jonsson)

27 februari, HIF-BP 4-0

Första tävlingsmatchen för säsongen blev en ensidig historia där allsvenska nykomlingen BP inte hade mycket att sätta emot. Norska nyförvärvet Vilde Hasund presenterade sig på allvar med 2+1, medan Hanna Folkesson och Jansson svarade för resterande pytsar. 723 fick därmed se Hammarby ta ett bra kliv mot gruppfinal. (Henric Wauge)

5 mars, Bollstanäs-HIF 0-11

Här fick vi se hur mycket det skiljer mellan divisionerna. Bollstanäs skulle under året gå obesegrat genom Division 1 Norra Svealand och således ta sig åter till Elitettan, men efter inledande 0-9 mot Umeå IK blev det storstryk även i nästa cupmatch, som spelades på Södermalm då Bollstanäs IP-mattan inte var redo. Wangerheim blev tremålsskytt. (Anders Nyberg)

13 mars, HIF-Umeå IK 3-2

I kraft av ännu bättre målskillnad än UIK, så hade Hammarby här fördelen av att det skulle räcka med kryss för att nå semifinal. Det gick också vägen – samma dag som herrarna också avancerade till cupsemi. Hasunds tidiga 1-0 såg ut att ge en enkel resa men gästerna fick dit 1-1 innan paus, efter två grönvita ribbträffar. I andra kunde ändå Vinberg och Janogy med sina mål se till att säkra gruppsegern. (Kenta Jönsson)

19 mars, HIF-Häcken 1-2 e. fl.

Denna lördag lirades återigen dubbla cupmatcher i Bajenland, och medan herrlaget tog sig förbi Elfsborg, så fick damerna till slut sträcka vapen mot fjolårets SM-guldvinnare. Vinberg ordnade ett tidigt ledningsmål men Häcken kvitterade rättvist innan paus. Semifinalen svängde fram och tillbaka såväl under ordinarie tid som i förlängningskvartarna, och Hammarby skickade en stark signal inför seriestarten genom att vara väl så bra som gästerna. Men i 109:e minuten avgjorde landslagets Johanna Kaneryd. (Peter Jonsson)

26 mars, HIF-Eskilstuna 0-3

Förväntan var stor bland supportrarna inför säsongspremiären på Tele2 Arena, då Bajen ju just levererat ett styrkebesked. Men 7877 – fjärde flest någonsin i Damallsvenskan – fick se ett ordentligt magplask. Efter ett inledande baklängesmål fanns visserligen kvitteringschanser i andra, men istället kom 0-2 och luften gick ur. (Bildbyrån)

1 april, Häcken-HIF 4-1

Chans till snabb revansch efter cuputtåget – men Hammarby var aldrig nära poäng på Hisingen, dit ett stort bortafölje tagit sig. Det hjälpte heller inte att Häcken fick två straffar med sig i första halvlek, varav en mycket tveksamt dömd, och förvaltade båda. Anna Tamminen gjorde här comeback, en otacksam sådan, och enda ljusglimten blev Eva Nyströms tröstmål i slutskedet. (Henric Wauge)

17 april, HIF-Piteå 1-0

Medan somliga skingrade tankarna på landslagsuppdrag slickade andra såren i träning, under ett kortare uppehåll. Sedan kom första allsvenska trepoängaren för året. Detta blev en tät historia mot PIF, där Larsson bröt dödläget i 77:e minuten då hon, serverad av Vinberg efter ett fint anfall, gjorde matchens enda mål. Smolket blev Alice Carlssons tidiga skada, som till och från skulle ställa till det länge för kaptenen. (Kenta Jönsson)

20 april, Linköping-HIF 3-1

Ner i källaren igen. Bajen såg ut som ett juniorlag första 20, i synnerhet i och kring eget straffområde, och LFC var inte sena att slå mynt av detta. Hammarby ryckte upp sig men 0-2-uppförsbacken var för brant; bollen ville trots flera lägen runt halvtid inte in, och istället punkterade de blå matchen helt. Courtney Nevin svarade här för sin första Bajenbalja då hon reducerade på frispark. (Henric Wauge)

24 april, HIF-Umeå IK 2-0

Det täta matchandet fortgick och HIF hade här återigen en lämplig uppgift för att studsa tillbaka på hemmaplan. Hasund och Wangerheim svarade för baljorna i respektive halvlek, då UIK återigen besegrades på ett ganska komfortabelt sätt. För den sistnämnda 17-åringen var fullträffen på nick första allsvenska målet. (Peter Jonsson)

29 april, Rosengård-HIF 4-1

Med ett sådant spelprogram när det gäller bortamatcher är det svårt att få till ett bra facit, och möjligheten att vända på den motiga säsongsinledningen liten. I historieböckerna blir detta också ytterligare en klar förlust, men siffrorna speglar inte händelserna denna gång. Hammarby var bättre i en första halvlek där Larsson svarade för 1-1-målet, men släppte till 1-2 precis i slutskedet. Larsson hade också ett jätteläge att göra 2-2 i 77:e, men nickade utanför, och istället ställde FCR om till såväl 3-1 som 4-1 i slutskedet. (Bildbyrån)

8 maj, HIF-Vittsjö 2-2

Ny tillbakastuds på Hammarby IP, då? Nej, här bröts den trenden, och Vittsjö är ju också ett lite mer kvalificerat motstånd. Än en gång kom ett tidigt baklängesmål, men precis som i Malmö senast gjorde Emilia 1-1. Bajen förde den andra halvleken och gjorde också 2-1 i 79:e, sedan Hasund träffat ribban och Janogy – som missat flertalet matcher på grund av skada – förvaltat returen. Men direkt därpå släpptes 2-2 in på hörna. HIF hade på ett sätt sig självt att skylla, medan belåtenheten med domarteamet också var begränsad. (Henric Wauge)

12 maj, BP-HIF 0-2

Den första trepoängaren på bortaplan för året överhuvudtaget, om man räknar bort cupmötet med Bollstanäs, blev bitterljuv. För just då Janogy gjort comeback, så drog istället anfallskollegan Wangerheim korsbandet, strax efter att hon gett Bajen ledningen. Ersättaren, Matilda, behövde bara en minut på planen för att fastställa segersiffrorna – målen kom strax före paus och andra halvlek blev en transportsträcka. (Peter Jonsson)

16 maj, HIF-Kristianstad 0-2

Därefter bröts dessvärre även den goda Kanalplan-trenden. Som mot Rosengård var prestationen mot detta skånska topplag bättre än resultatet, men KDFF hade marginalerna på sin sida, inte minst då Hammarby återigen fick ett mål bortdömt. Reaktionerna på båda baklängesmålen var bra denna gång, men någon godkänd boll fick man inte dit. (Henric Wauge)

23 maj, Djurgården-HIF 1-2

Elsa Karlssons avgörande hörnnick på tilläggstid är en klassiker, och inte bara på grund av matchens dignitet, utan också för att målet i princip vände på säsongen. Vilde hade gett Bajen ledningen i början av andra halvlek, men efter Djurgårdens 1-1-mål med dryga kvarten kvar kändes utgången helt oviss. Och i 91:a klev alltså Karlsson fram med ett fullständigt förlösande derbyavgörande. (Mattias Saaranen)

29 maj, IFK Kalmar-HIF 1-5

Efter årets andra bortaseger kom också den tredje, med besked. I paus låg dock Hammarby på något sätt under. Men sedan dröjde det inte länge innan Janogys kvitteringsmål och hennes framspelning till Nevins ledningsmål. Ellen Gibson svarade för säsongens vristträff då hon äntligen noterades för sin första allsvenska balja – sedan tog ”Madde” vid igen med såväl fyran som femman. Vinsten tog HIF upp på rätt tabellhälft. (Henric Wauge)

5 juni, HIF-AIK 2-0

Andra derbysegern på två veckor – och tredje trepoängaren på raken. Här klev Nevin återigen fram, med två målgivande lyftningar på fasta situationer, då hennes inlägg efter hörnvariantförsök hittade hela vägen i nät och en kantfrispark sedan satte Jansson i 2-0-nickläge. Bajen kunde här kosta på sig två ramträffar och en bränd straff. (Marcus Beckford)

8 juni, KIF Örebro-HIF 0-1

De positiva trenderna fortskred – fjärde raka segern, bortapoäng som fortsatte att trilla in och en ny nolla för Tamminen. Denna vinst satt emellertid långt inne. ”Madde” trädde återigen fram med ett viktigt mål, matchens enda, då hon knoppade dit Larssons inlägg just före pausvilan. Mot slutet bökade Bajen en ny straffmiss åsido mest nere vid hörnflaggan och KIF var nära 1-1. (hammarbyfotboll.se)

12 juni, HIF-IFK Kalmar 4-0

Den näst sista matchen inför EM-uppehållet blev Bajens tredje seriedrabbning på en vecka, men laget visade inga trötthetstecken. Jansson såg till att ordna ledning redan i andra matchminuten då hon forcerade in 1-0 på hörna, Adelina Engman rakade dit 2-0 efter knappa halvtimmen och precis innan paus visade Jansson hur man gör mål på straff. Då en avslagen andra halvlek närmade sig sitt slut höll sig Nyström framme på en frispark och fastställde slutsiffrorna med huvudet. (Anders Nyberg)

17 juni, HIF-Häcken 1-2

De fem raka segrarna hade tagit Bajen blott en poäng bakom Häcken – här fanns möjligheten att på allvar ge sig in i kampen om Europaplatserna. Men precis som i årets första hemmamöte med de gulsvarta, så slutade denna vårsäsongsavslutande toppmatch med en frustrerande 1-2-förlust. Jansson fick chansen från straffpunkten just innan vilan, men skottet räddades, och istället för en välförtjänt grönvit pausledning kunde Häcken göra såväl 0-1 som 0-2 i inledningen av andra. Vinberg fick dit en reducering på stopptid, men Hammarby som dittills inte haft mycket till forcering hann inte med mer. (Bildbyrån)