toggle menu

ANNONS

Derbysegern gick om intet i slutsekunderna

Av Mattias Jansson, Publicerat för 4 år sedan.

Det fotbollskvalitativt kanske sämsta derbyt sedan Hammarbys återkomst till Allsvenskan fick till på köpet en mardrömslik upplösning, då Djurgården utjämnade i 94:e minuten. Den ryckiga matchen präglades av skadeavbrott och irritation vid de många avblåsningarna, men Bajen såg ut att ha skaplig kontroll på tillställningen. Ändå stod sig inte 1-0, som det stått på tavlan sedan Muamer Tankovićs ledningsmål i 25:e minuten.

Derbyts första minuter var Djurgårdens. Gästerna höll bollen fram till att den låg i David Ousteds nätmaskor, men keepern förtog sig inte vid Aslak Witrys volleyavslut eftersom flaggan då kommit upp tidigt. Det första Hammarby-anfallet blev också farligt. Simon Sandbergs andra inläggsförsök prickade Alexander Kačaniklić som nickade med sikte på Tommi Vaihos bortre burgavel, men fick se bollen gå ganska tätt utanför.

Bajen skulle ha missflyt på ytterbacksfronten denna eftermiddag och detta började med kvarten spelad. Först fångade Mohanad Jeahze upp Darijan Bojanics svepande boll ute på sin vänsterkant, och efter samarbete med Muamer Tanković som fick på en lobbstickare in i straffområdet hamnade Jeahze i duell med Witry. Det går för all del att uppbåda förståelse för domarteamets initiala beslut att inte blåsa straff, då ytterbackskollegorna båda drog i varandra, men frågan är hur nöjd den huvudansvarige och välplacerade gulklädde är med att låta Witrys tydliga och sena eftersläng passera.

Olyckan kom heller inte ensam. Ett långt blårandigt anfall fortgick medan Simon Sandberg blivit sittande i ljumsksmärtor, fram till en nick utanför. Den starka grönvita irritationen var måhända begriplig, men man hade knappast velat se HIF spela ut bollen i motsvarande läge, särskilt inte i ett derby. Vad värre var, så tvingades Sandberg utgå och ersättas av Tim Söderström.

Snart blev också Magnus Eriksson liggande och i behov av medicinsk tillsyn, och den redan ryckiga matchbilden förstärktes av att spelet stundtals blåstes av till synes lättvindigt, med följande irritation bland spelarna. I detta virrvarr visade Hammarby ändå upp en individuell och kollektiv offensiv skicklighet som gav ett målmässigt övertag. Efter en längre stunds letande efter luckor i 24:e minuten slog Richard Magyar den längre bollen, som Aron Jóhannsson bröstade ner till Abbe Khalili. Från hans centrala yta kom stickaren till Kačaniklić, som fick på ett direktavslut där Tanković såg lång väg var Vaihos retur skulle hamna, och säkert rakade 1-0-bollen i nät.

I halvlekens näst sista ordinarie minut tog sig Djurgården, som annars mest fått fram hörnor efter anfallssekvenser som fodrat fin tajming i de grönvita defensiva täcken, till ett jätteläge för Eriksson. Denne fick dock för mycket fot under sitt avslut som hamnade högt över. Likadant slutade Bajens omställningsanfall i tredje tilläggsminuten av tre, där Tanković väntade in Jeahzes löpning och Jóhannsson tog emot ett hårt inspel, men tvingades skjuta med vänstern.

Det vore egentligen väl snällt sagt, att prata om utväxling på någon front i andra halvlek. Men om något av lagens respektive pausbyte fick effekt, så var det Gustav Ludwigsons inhopp i Tankovićs ställe snarare än Emir Kujovićs. Redan i första spelminuten hade Hammarby återigen bud på ett straffbeslut framåt efter att Ludwigson vunnit mark på offensiv planhalva genom en skarvnick, men den här gången var det odiskutabelt att fria för förseelsen i straffområdet. Jóhannsson, som tagit emot bollen framför halvmånen, borde däremot ha fått frispark i högintressant position för Jacob Une Larssons första förseelse.

De konkreta offensiva sekvenser som åstadkoms i halvleken var lätträknade, men oftast Bajens. Fem minuter in svarade Jeahze för en stark räd och ett lika bra inspel till Jóhannsson, som vred och vände ett par gånger och sedan fick på ett hårt avslut där Vaiho stod rätt. Hammarby fick fram ett knippe frisparkar på offensiv planhalva där mittförsvarare fyllde på i boxen, och hade kunnat straffas då bollarna antingen spelades igång kort eller inte slogs tillräckligt väl. I övrigt kändes ledningen så betryggande som ett uddamålsförsprång i ett derby nu kan.

HIF dippade något i halvlekens mitt, men samlade sig efter ett lägligt men väldigt olyckligt avbrott. Återigen var skadeolyckan framme och Bajen tvingades till en ny förändring på ytterbacksposition då Jeahze fick bäras ut på bår. Kort efter att Dennis Widgren ersatt honom blixtrade ett mer distinkt grönvitt manskap till, återigen via ett samarbete mellan Abbe och ”Alex”, där den senares direktavslut överrumplade Vaiho men också gick utanför.

Och det där 2-0-målet hade behövts. För även om Hammarby länge motade Djurgårdens forceringsförsök framgångsrikt, så räckte det inte hela vägen. Dom blårandiga fick fram en kantfrispark från höger i 94:e minuten och inbytte Jesper Nyholm, som dittills mest slagit bort bollar på mittplan, fick utrymme att raka dit 1-1 från nära håll. Upplösningen blev inte mindre sur av att målgöraren fick bollen via en blåklädd arm, intill spelarens kropp. HIF försökte sedan gå för en återtagen ledning men tiden var alldeles för knapp.