toggle menu

ANNONS

Effektiviteten avgjorde då tabellettan vann

Av Mattias Jansson, Publicerat för 1 år sedan.

Hammarby öppnade dagens stormöte med Malmö FF bäst och fick också fram ett jätteläge att ta ledningen, då Nahir Besara med tolv minuter på uret inte fick bollen förbi Johan Dahlin. Istället kunde Oliver Berg göra 0-1 sju minuter därpå, innan Bajen hade marginalerna emot sig framemot paus. Stefano Vecchia ordnade 0-2-frisparken åt sig själv och Søren Rieks slapp rött kort sekunder därpå. Underläget blev för stort till en andra halvlek där HIF var nära att hota först då det var för sent.

Bildbyrån

75-årsgrabben Kenta Ohlsson hyllades inför avspark av drygt 25 000 grönvita – och här i bildkant med ett storslaget tifo i ryggen. Hemmapubliken öste på även efter avspark och Fredrik Hammar var med på noterna i lika hög grad i femte minuten, då Hammarby ställde om snabbt sedan Jusef Erabi vunnit sin duell på egen planhalva och gett Nahir Besara chansen att bredda ut mot vänster och Adi Nalić. Över till höger i boxen hade Marc Llinares tagit sig, och då han skulle nicka in bollen åter centralt hamnade lädret ganska tydligt på Martin Olssons axel. Det hindrade inte Hammar från att sätta full press på domaren.

Bajen öppnade bra och sex minuter därefter kom också en högkaratig målchans, där just Fredrik svarade för en bit av förarbetet då han starkt fick bollen förbi två aftonblå mitt på offensiv planhalva. Simon Strand fyllde på till höger och spelade in till Besara, som bara skulle trycka dit 1-0 men varken fick avsedd kraft eller riktning i sitt direktskott från nära håll. Den hade, inte minst med facit i hand, behövt sitta i nät.

För med 18 minuter på uret kunde Oliver Berg ge MFF ledningen. Via ett distinkt och välplacerat avslut, där läget dock uppstod lite slumpartat. Visst var Sebastian Nanasis aktion till vänster vass och vägvinnande, men Mads Fenger bröt försöket att hitta in till Isaac Kiese Thelin vid straffpunkten. Berg höll sig då framme och hittade rätt invid närmsta stolproten. Fengers nästa brytning, halvannan minut därpå, fick ett desto bättre utfall då gästerna höll på att nå in med en ny attack från vänster.

26 minuter in uppstod en timeoutsituation då Loret Sadiku kylsprayades efter en närkamp, i en annars oväntat duellsnäll match. Och på tal om det spelmomentet fick Hammar en rätt så billig frispark emot sig framemot paus, då Stefano Vecchia visste precis vad han gjorde då han gick omkull – i ett frisparksläge just i hans smak. Det förvaltade han också på bästa sätt, med en välplacerad boll i nät från vänster och strax utanför straffområdet. Medan lagkamraterna firade var Søren Rieks mitt i en dispyt där muren stått – och klart är att Besaras tröja blodades ner efter ett slag som träffade käken. Ska man då döma alls, så kan man tycka att kortet bör vara rött, men istället åkte en ostskiva upp. Den fribiljetten tillbaka in i matchen hade Hammarby också behövt.

Henric Wauge

För i andra halvlek var Bajen aldrig riktigt nära, trots en offensiv satsning i och med samma byte som i förra omgången mot AIK; Sadiku lämnade plats för Viktor Djukanović. Montenegrinen skulle komma in och leverera även i dag, men för sent. Dessförinnan kändes det ändå som att något låg i luften, sedan Kenta sjungit ”Bajen va’ namnet” med kortsidan vid sitt ärevarv i paus. Nahir fick även Hammarbys andra saftiga målchans, efter fyra minuter, då Erabi rivit åt sig bollen i presspelet och snabbt hittat vidare i sidled. Dahlin kunde dock få upp en näve på Besaras lobbförsök.

Skåningarnas omställningar hotade, men de där marginalerna fortsatte också att spöka. Som mitt i halvleken, då Strand tydligt gjordes ner i ett vassare frisparksläge än vad anfallet sedan landade i, sedan domaren valt att lämna fördel. Och med dryga kvarten kvar kom gästernas spik i kistan. Dovin såg först ut att rädda kvar sitt lag i matchen. En felpass på egen planhalva gav i förlängningen skottläge för Kiese Thelin från bara någon meter, men Oliver fick en näve på bollen. MFF bet sig emellertid kvar och i nästa våg kunde Nanasi friställa inbytte Otto Rosengren, som chippade i nät.

Hammarby såg inte ut att få utväxling på sina byten, men 18 effektiva sekunder efter en ny enhandsräddning från Dovin – mot Nanasi i 83:e varpå en offsidestående Kiese Thelin rakade returen i nät – så bidrog siste inhopparen Marcus Rafferty till att någotsånär skaka nytt liv i matchen. Dovin satte igång spelet snabbt och Besara svepte fram bollen till August Mikkelsen, som fann Rafferty centralt. Här noterades 18-åringen för sin första allsvenska poäng, men huvudnumret var förstås ännu ett hejdundrande halvdistansavslut ribba in från Djukanović. Om tilläggstiden blivit vad den borde, då MFF tagit gott om tid på sig under halvleken, snarare än fyra minuter – så hade tid funnits för en otrolig upphämtning, om Raffertys nick i 86:e på Besaras fina vänsterinlägg hittat förbi Dahlin. Men den sortens magi får vi alltså vänta på till en annan gång.