toggle menu

ANNONS

Emma är med på återtåget – och pryder säsongskortet

Av Joachim Orrenius, Publicerat för 5 år sedan.

Vår kärlek till klubben, vår gemenskap och vår respekt förenar oss Bajare. Vi vill att alla ska känna sig välkomna när vi skapar nya minnen, men också att alla som är en del av Hammarby ska känna till vår historia.

 

Hammarby Fotbolls representeras av alla som spelar eller spelat för oss, från yngsta knatte, via våra grönvita hjältar i representationslagen och vidare till gårdagens spelare som idag är viktiga kulturbärare i klubben, på läktaren och i samhället. Därför pryds årets säsongskort av sex olika personer, alla med sin egen speciella plats i klubben, precis som varenda en av alla Hammarbyspelare.

 

Den femte profilen att presenteras är Emma Jansson, intern skytteligavinnare 2018.

 

När Hammarby åkte ur Damallsvenskan 2015 lämnade Emma Jansson. Hon ville fortsätta utvecklas i den högsta serien. Denna gång är det annorlunda och trots att det alltså inte blir spel i Damallsvenskan den kommande säsongen har den U23-landslagsmeriterade 22-åringen kritat på ett nytt tvåårsavtal med Bajen.

 

Ett avtal som säger en hel del om Janssons känslor för Hammarby, men som också visar på den attraktionskraft Bajen har. Möjligheterna att utvecklas som spelare i grönvitt är numera synnerligen goda. Det är många som vill vara med och bidra till de långsiktiga målen – att HIF åter ska bli ett topplag inom svensk damfotboll.
– Direkt efter den sista matchen förklarade tränaren och sportchefen att de tror på mig och vill ha mig kvar i det nya lagbygget. Det kändes självklart att tacka ja. Jag vill vara med och ta Hammarby tillbaka till Damallsvenskan. Jag ser inte det här med Elitettan som något mellanår, jag ser det mer som ett “gupp på vägen” och en början på något bra. Vi har något intressant på gång med förutsättningarna kring nya Hammarby IP och långsiktigheten i målen

Jansson har efter en träningsledig period nu sammanstrålat med de övriga söderbönorna för att tillsammans staka ut riktningen mot den högsta serien. Men helt fri från träning har Emma inte varit under ledigheten. Alla spelare har tränat efter ett eget schema som innehållit både styrkepass och intervallträning. Ledarna med sportchef Johan Lager och huvudtränare Isak Dahlin i spetsen har inte heller legat på latsidan. Sedan serieavslutet har det fullkomligt haglat in spännande nyförvärv i den grönvita truppen.
– Jag tror vi bara är sex spelare kvar från fjolårets trupp. Det är kul med många nya namn och flera av de nya har redan hunnit träna med oss. Det ger oss ett försprång när vi nu har återsamlats. Jag är övertygad om att 2019 kommer bli ett bra år. Vi ska gå upp direkt, det är målet och jag ska ta flera steg i min egen utveckling.

 

Varför ligger Bajen dig så varmt om hjärtat?
– Bajen känns verkligen som en familj. Lite klyschigt, men så är det. Vi har en underbar gemenskap och vart vi än spelar i landet så dyker det upp supportrar som stöttar oss i vått och torrt. Ta första hemmamatchen på ”Kanalplan” förra året som exempel. Det var fullsatt. Jag stod på lineupen och när inmarschmusiken tystnade fortsatte publiken sjunga – helt underbart, jag fick gåshud! När vi lirade borta mot Växjö i höstas var det ett gäng som stöttade trots att herrarna hade match i Malmö samma dag. Att det sedan dök upp fem-sex supportrar i ösregnet i bortamatchen mot Kalmar var också helt magiskt.

 

Hur har du det med souvenirer där hemma?
– Jag har en Bajentröja och en halsduk, och så det fina glaspriset jag fick för Årets mål. Men det finns ju många fina souvenirer så jag ska nog köpa något mer.

 

Emma vann Bajens interna skytteliga den gångna säsongen med sex baljor. Dessutom blev hennes rökare i klykan borta mot IFK Kalmar framröstat som Årets dam-mål på Bajengalan. Hon är en snabb offensiv spelare som gärna viker in från vänsterkanten och drar till med högern, men som inte drar sig för att också jobba hårt i försvarsspelet – en genuin lagspelare helt enkelt. Vilken roll på planen kommer hon då att ha nästa år?
– Det beror såklart på vilka spelare som vi har tillgång till, men Isak har sagt att han vill ha mig på mittfältets vänsterkant eller i en central roll bakom forwards.

 

Dahlin har fört in en tydlighet i spelsystemet och Lager har de rätta ambitionerna. Föreningen siktar högt och att Hammarbys damer satsar och har framtiden för sig exemplifieras av att två unga stortalanger från seriekonkurrenten Allmänna IK valt grönvitt till den kommande säsongen.
– Alla vet att vi har något riktigt bra på gång och att ledarna gör allt för att utveckla oss spelare så bra som möjligt. Vi har en väldigt inbjudande miljö där vi tar hand om varandra. Kommer man till Bajen så trivs man. Och med bra ledare och tränare och den nya arenan har vi grymt bra förutsättningar att lyckas.

 

Emma har provat på flera andra sporter, mest gymnastik, friidrott och innebandy i vilken hon enligt egen bedömning “också är rätt bra”. Ägnar hon sig åt annat än fotboll?
– Jodå, jag jobbar på en biluthyrningsfirma några dagar i veckan. Det blir mest biltvätt och bilkörning. Sedan utbildar jag mig till certifierad inredare. Jag kanske öppnar en inredningsbutik i framtiden.

 

Emma Jansson
Ålder: 22 år
Längd: 164 centimeter
Vikt: 62 kilo
Familj: Mamma, pappa och två bröder
Bor: Hammarby sjöstad
Moderklubb: IFK Sollentuna
U-landskamper: 20
Nummer: 10 (vilket hon är ensam om eftersom herrarnas tröja nummer 10 sitter i Kennedy-karantän under de kommande tio åren)

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS