Fasta situationer avgjorde till Farenses fördel

Av Redaktionen, Publicerat för 4 år sedan.

Hammarby förlorade tisdagens träningsmatch i Portugal mot SC Farense med 3-2. Portugisernas fasta situationer skulle visa sig vara avgörande – först en vacker frispark rätt i mål, i andra halvlek en straff, samt en nick i mål på inläggsfrispark. Hammarby kvitterade två gånger om, men alltså inte en tredje. Hammarbys mål gjordes av Alexander Kacaniklic och Muamer Tankovic.

Farense, tvåan i portugisiska andraligan, bjöd inte på samma chocköppning som Slavia Prag häromdagen. Istället var det Hammarby som tog kommandot i matchinledningen, och kom till en handfull halvchanser.

Det skulle dröja en dryg kvart innan den första kvalificerade målchansen, och den stod Paulinho för, som för första gången i år krängt på sig en Hammarbymatchtröja. Framspelad av Alexander Kacaniklic skönt han från höger i straffområdet ett hårt pressat skott som touchade på målvakten och gick till hörna. Hörnan i sin tur, slagen av Darijan Bojanic, nådde David Fällman högst på, men han fick inte bollen under ribban.

Farense, som inte haft särskilt mycket fram till dess förutom en snedspark efter en tilltrasslad hörnsituation, skulle dock ta ledningen fem minuter senare. Portugiserna fick ett fint frisparksläge knappt 20 meter från mål, och Miguel Bandarra Rodriguez förvaltade det till fulländning. En hård skruvad boll rakt i krysset, otagbart för Davor Blazevic.

Efter målet tappade Bajen initiativet något, eller åtminstone rytmen i anfallsspelet under en femtonminutersperiod. Det gjorde att Farense kunde flytta fram, och målskytten Rodriguez höll på att ställa till det igen när hans distansskott touchade en medspelare och ändrade riktning. Blazevic han dock parera.

Med tio minuter kvar av halvleken sköt Darijan Bojanic en frispark direkt mot mål, när alla andra väntade sig inlägg. Det hade kunnat bli en vacker balja, men bollen vek av lite för tidigt och gick i utsidan av burgaveln.
Med det växlade Bajen upp något igen, och några minuter senare skapade Alexander Kacaniklic ett fint skottläge åt sig själv strax utanför straffområdet. Försöket att böja in den med vänstern misslyckades dock och bollen gick strax utanför. Kort därefter skulle Alexander få revansch när Aron Jóhannsson efter en snabb omställning passade i sidled genom straffområdet, och en ren Kacaniklic kunde stöta in kvitteringen.

1-1 blev också halvtidsresultatet. Till andra bytte Farense hela sin startelva, medan Hammarby nöjde sig med fyra byten. Aimar Sher, Richard Magyar, Abdul Halik Hudu och Gustav Ludwigson ersatte Paulinho, Mads Fenger, Jeppe Andersen och Aron Jóhannsson.

Det tog några minuter för den nya Hammarbykonstellationen att hitta rätt, men efter en trevande inledning av andra halvlek fick man stundvis tryck mot Farenses straffområde, även om målchanserna var lätträknade. Tankovic markskott var den klaraste, men det orsakade inga större problem för målvakten. Istället skulle, precis som i första halvlek, Farense ta ledningen, Bajenövertaget till trots.

Med drygt 20 minuter kvar touchade Halik Hudu foten på en Farensespelare i straffområdet. Denne föll, till synes lätt, och domaren dömde straff. Den tog Ryan Gauld säkert hand om, och även om Blazevic gick åt rätt håll var bollen för hårt slagen och för bra placerad för att Bajenkeepern skulle kunna nå den.

Kvitteringsjakten satte omgående igång, och bara minuter senare fick Gustav Ludwigson ett fint läge att kvittera efter att Tankovic vunnit boll högt uppe i banan och själv serverade Ludwigson mitt framför mål, men anfallaren fick felträff och bollen gick utanför.

Istället var det Tankovic själv som stod för reduceringen när han säkert bredsidade in ett fint inlägg från Hjalmar Ekdal som hade kommit in som högerback. Jakten på ett segermål han dock knappt börja eftersom Farense bara två minuter senare fastställde slutresultatet när Jonathan Lucca ohotad kunde gå upp och nicka in bollen i mål på en inläggsfrispark.

Någon ordentlig slutforcering fick Bajen inte till, även om Oscar Krusnell i matchens slutskede läckert serverade Filston Mawana med en klack. Skottet ur snäv vinkel gick dock rakt på målvakten.

3-2 blev alltså slutresultatet i en match där samtliga tillgängliga spelare fick speltid. Nu återstår ytterligare fyra dagar av lägret. Därefter väntar en veckas förberedelser inför gruppspelet i Svenska Cupen.