Frustration blev eufori när Bajen vände

Av Mattias Jansson, Publicerat för 4 år sedan.

Efter en första halvlek med 0-1 på paustavlan, där Carol fått ett mål bortdömt i nionde minuten och Mallbacken sedan tagit ledningen i 33:e, svarade Hammarby för en betydligt bättre andra. Det avspeglade sig också i slutresultatet, efter många om och men. Carols rökare med halvtimmen kvar gick det inte att hitta någon offside på, och efter bland annat en ribbträff av Emma Jansson kunde Elsa Karlsson nicka dit segermålet, på tilläggstid. – Starkt att visa den här karaktären och vända när prestationen är mindre bra i första, säger assisterande tränare Ludvig Axelsson.

Bortamötet med grönvita Mallbacken i slutet av augusti blev en jobbig tillställning, där Hammarby hade svårt att få saker och ting att stämma på en sträv naturmatta. Hemmareturen skulle bli något helt annat, men höll även den på att sluta i en 1-1-missräkning. Detta grundlades alltså under de inledande 45, där Bajen inte kom upp högre i nivå än i Värmland, samtidigt som Mallbacken både inledde och genomförde halvleken starkt.

Spelet förlades alltså till Hammarbys planhalva, även om gästerna inte fick fram något konkret genom sitt stora bollinnehav. Sedan handlade det mest om långa bollar på Sarah Michael, den rejäla nigerianska anfallspjäsen som svarade för målet i lagens förra möte. Det stora undantaget blev målet i nionde matchminuten. Helén Eke kastade långt från sin högra sidlinje och Emilia Larsson fick in bollen till Emma Jansson, som satte bollen tillbaka mot Eke. Inlägget bröts sedan i ansiktet på Jansson, och bollen hamnade hos Carol som rakade dit den från nära håll. Precis som vid flertalet offside-bortdömda HIF-mål tidigare under säsongen fanns inte en tillstymmelse till protest från motståndarna, som lommade för att ta avsparken.

Naturligtvis hade 1-0 där inneburit en annan match. Nu åt sig Hammarby ändå in i den, och tog över, trots att ganska lite klaffade i passnings- och anfallsspelet. Men efter dryga halvtimmen tog Mallbacken ledningen, efter ett snabbt anfall där Emmie Johansson tappades bort av Alice Carlsson och frilägesavslutade till vänster om Britta Gynning. Och tio minuter senare var Michael nära att utöka, efter att ha lurat offsidefällan helt. Då revanscherade sig Carlsson – efter att anfallaren rundat Gynning lyckades kaptenen ta sig in mellan avslutet och den tomma målburen.

Kenta Jönsson

Till andra akten valdes en mer offensivt balanserad uppställning där Hanna Lundkvist klev in till höger i Ekes ställe, och Hammarby radade snart upp kvitteringschanser. Den första skapade dock värmländskorna på egen hand, även om Pedersens frisparkslyftning fem minuter var sedvanligt lurig. Sarah Bergman nådde upp men inte mer än så, och nickade rakt på bortamålvakten Emma Johansson, så att bollen studsade precis utanför. Två minuter senare tog Lundkvist ett frampressat inkast snabbt, till Hashemi som under första halvlek bytt kant med Larsson. Direktinlägget nådde Jansson som fick på en volley från nära håll… rakt i ribban.

Tio minuter in i halvlek gjordes nästa förändring, där Ellen Wangerheim var tillbaka efter en skavank och ersatte Hashemi. Den nyss fyllda 16-åringen tog emot till höger när Carlsson tog fram bollen från mittlåset, och spelade kort men ytskapande till Carol. Brasilianskan måttade, avlossade och såg projektilen gå in utan chans för Johansson. Och resten av matchen utgjordes alltså av en enda lång forcering. De 50 närvarande säsongarna, som i likhet med de tidigare skarorna visade påfallande hög röststyrka, fick verkligen göra sitt.

Denna halvtimme var såklart frustrerande. 2-1-bollen ville inte in. Fyra minuter efter 1-1 fördelade Felicia Saving ut en smart slagen höjdstickare över och bakom mittbackarna som Pedersen fångade upp, men varken Jansson eller Wangerheim nådde det för att avsluta. I 72:a löpte sig Carol ren, och efter att Johansson gjort sig stor och räddat fick brassen också tag i returen, men efter den väl osjälviska passningen till Wangerheim kunde MIF-försvaret freda sig. Med tio minuter kvar av ordinarie tid tog Larsson emot ett inspel och sköt snabbt, men målvakten sträckte ut och räddade. Och i 90:e minuten kom det som vi befarade var sista chansen, när Jansson fick bollen av Wangerheim och löpte till sig skottläget – just då luckan fanns där kastade sig Jessika Pedersen i vägen och täckte till hörna.

Men den fasta situationen resulterade. Pedersens målsökande robot till vänsterhörna synkade perfekt med Elsa Karlssons nicksatsning, och inbytta Susanne Skålberg kunde bara styra bollen i eget nät då hon försökte avvärja på mållinjen. Mittbacken har ju inte gjort någon hemlighet av att hon gärna vill vara med vid offensiva hörnor – och valde ett skapligt tillfälle för första målet i HIF-tröjan. Vild glädje på plan och läktare förstås, och Hammarby behöll också kylan under de fyra tilläggsminuterna, där Wangerheim och Carol dödade minut efter minut nere vid hörnflaggan. En otroligt skön trepoängare som sätter press på Morön inför deras bortamöte med IFK Kalmar på söndagen.

Hammarbys assisterande tränare Ludvig Axelsson om 2-1 mot Mallbacken:
– Vi ger egentligen bort initiativet i första halvlek då vi har svårt att föra matchen på det sättet vi vill. I halvtid har vi ett bra snack, där Pablo är tydlig med vilka saker vi måste skruva på och korrigera.

– Och det blir väldigt tydligt per omgående att vi får mer bollar in i box, och även får Mallbacken mer felvända. På det sättet äter vi oss in i matchen och kan göra ett fint kvitteringsmål genom Carol, och också få in 2-1-målet som jag tycker att vi skapar tillräckligt med chanser för att göra – även om det dröjde ända till tilläggstid.

– Det är starkt av spelarna att visa den här karaktären när prestationen är mindre bra i första, och att då kunna vända på hela matchen på det sättet. Det påvisar en otrolig styrka i den här gruppen.

Matchfakta finns här och på denna länk kan du kolla in tabelläget.

Foto överst: Henric Wauge