toggle menu

Futsal: José Monteiro om årets satsning - "Ambition att gå så långt som möjligt"

Av Jocke Eriksson, Publicerat för 6 år sedan.

Futsal är landets snabbast växande inomhussport och seriepyramiden består i dag av fyra divisioner där Hammarby spelar i den högsta – Svenska Futsalligan (SFL). Den 13 oktober är det premiär för årets säsong borta mot KFUM Linköping, innan hemmapremiären i Eriksdalshallen stundar veckan efter mot Nacka Juniors den 21 oktober – ett klassiskt Bajen-datum. Vi tog ett snack med ett av lagets mest kända namn och som dessutom varit med från start i futsal-satsningen, Farsta-sonen José Monteiro.

 

José värvades från FOC Farsta 1999 som lovande junior och slog igenom stort i Hammarbys A-lag 2006, där han stannade till säsongen 2012. Säsongen 2016/17 var José tillbaka i den grönvita tröjan och i klubbens då nystartade futsalprojekt. Det blev succé direkt när laget vann Division ett och kvalificerade sig till högsta serien.

 

Du var bara 17 år när du kom till Hammarby och dröjde till 2006 innan du slog igenom mot Örgryte. Vilket är ditt bästa minne från åren som fotbollsspelare i Bajen?

– Oj, det finns många. Cupfinalen mot Helsingborg förstås, alla derbyn och sen många fina matcher på Söderstadion.

 

Hur kom du in i Hammarbys futsalprojekt?

– Det var Hasse Eskilsson som hörde av sig och frågade om det var några av oss gamla lirare som ville vara med i futsalen. Jag kollade igenom listan med namn och såg att en massa sköna legender var med. “Jensa” Gustafsson, Niclas Berg och många andra. Till en början var det bara spel för skojs skull, men eftersom kroppen håller har det varit möjligt att konkurrera om en plats i truppen på riktigt.

 

Vilka från fotbollen är med i dag?

– Alagie Sosseh och Max von Schlebrügge. Max är dessvärre skadad just nu, men vi hoppas att han kan komma tillbaka.

 

Max har ju en ruggig bössa, men du likaså – vem skjuter egentligen hårdast?

– Haha, jag lämnar över den till Max. Den får han.

 

Det har gått riktigt bra för futsallaget så här långt och i år har man slagit ihop SFL till en nationell liga med lag som IFK Göteborg, Halmstad BK och Örebro SK. Hur kommer det gå i år?

– Jag har inte så bra koll på de andra lagen i serien, men i futsal är kontinuitet viktigt och även om vi har tagit in lite nytt folk så har vi stommen kvar. Jag ser fram emot den här säsongen. Lite försiktigt, men ambitionen ska självklart vara att gå så långt som möjligt. Annars är det ingen idé att spela fotboll eller futsal tycker jag.

 

Vad behöver du själv jobba med för att utvecklas som futsalsspelare?

– Det taktiska. Det är stor skillnad att spela fotboll utomhus och sedan kliva in i en hall och spela. Jag har spelat inomhus förut, men futsal är annorlunda. Det är väldigt taktiskt och det gäller att känna sina lagkamrater. Det går snabbt och i min ålder gäller det att hålla fysiken igång. Det räcker inte med att köra hårt på träningarna utan man måste också köra hårt mellan passen, något som jag alltid gjort.

 

Du har tidigare spelat landslagsfotboll för Guinea-Bissau. Är det svenska futsallandslaget något du siktar mot?

– Nej, det kan jag inte säga. Låt de yngre spelarna vara med och utveckla landslaget. Men det är klart, skulle jag få frågan skulle jag fundera på saken.

 

Har du någon drömvärvning till Hammarby Futsal?

– Inte på rak arm, men jag hoppas att Max von Schlebrügge kan komma tillbaka i gott slag. Det vore en drömvärvning för mig.

 

Slutligen, vem blir publikfavoriten i årets lag?

– “Doni” Makolli ska man hålla koll på extra och jag höjer ett varningens finger även för nyförvärvet Josef Rakez. Alagie Sosseh kommer också bli mycket sevärd, när han väl får ansluta till truppen och spela efter fotbollssäsongen är över.

 

Klicka här för att köpa biljett till hemmapremiären mot Nacka Juniors den 21 oktober.

 

Se det fullständiga spelschemat för säsongen 2018/19 här.

 

Foto: Peter Jonsson

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS