toggle menu

ANNONS

Grönvita premiärsegrar: Häcken 2015

Av Redaktionen, Publicerat för 7 år sedan.

Snön är borta och sommar’n är på väg. Ändå är inte ens våren riktigt här, förrän vi tillsammans promenerar i tiotusental från Medborgarplatsen till arenan, men på söndag är det äntligen dags! Ungefär 30 300 har nu biljett till Hammarbys hemmapremiär mot Kalmar FF – bara några hundra kvar, köp plåt du också, så du inte missar festen. Vi ser här tillbaka på minnesvärda hemmapremiärsegrar. I dag: Häcken.

 

Vinjetten för den här lilla artikelserien innebär ju just fokus på några av segrarna, men självklart är hemmapremiären alltid minnesvärd, hur den än slutar. 1994 blev överhuvudtaget en säsong som många grönvita i en respektabel ålder har starka minnen från. Det blev 0-0 mot Häcken, och då anade vi inte att det skulle dröja 112 (!) dagar innan första Bajen-målet på hemmaplan. Det stod Leif Strandh för mot Landskrona i slutet av juli, och även om den islossningen mest är ihågkommen för sommarvärvade Aleksandar ”Älgen” Vlahovics båda mål, så ska vi inte glömma att Magnus Lefvert satte dit 2-1 (5-2 fastställde Peter Berggren, som förstås var på plats för att se moderklubben ”Bissarna” möta HIF i cupen nyligen). Den nuvarande tröjsponsraren blev ju också kvalhjälte i upplösningen – mot Kalmar FF, motståndarklubben nu på söndag.

 

1994hackenpublik

 

10 229 var vi på utsålda Söderstadion i premiären – somliga läktarna. (Foto: Hasse Fridén)

 

 

Förväntningarna var, som synes i klippet ovan, stora inför 1994 års allsvenska återkomst. Detsamma gällde såklart 2015. Häcken stod än en gång för premiärmotståndet, när Hammarby slutligen återvände till finrummet och dukade till en gigantisk fest på Tele2 Arena, med 30 278 deltagande supportrar. Även andra saker hade förändrats under årens lopp. De getingtröjade göteborgarna hade genomgått en metamorfos och blivit ett av Sveriges absolut mest sevärda och spelskickliga gäng. Det hade man ändå inte mycket för – inget kunde stoppa Bajen under denna vår. Linus Hallenius grejade straff åt Kennedy Bakircioglu, som säkert stänkte dit 1-0 efter elva minuter. BKH skapade en mängd kvitteringslägen, men HIF ställde om i 39:e när Nahir Besara bäddade för Måns Söderqvists delikata yttersida, och då var det avgjort.

 

 

Här köper du biljett till Bajen-KFF på söndag!

 

Foto överst: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS