toggle menu

ANNONS

Hammarby är med och delar på sju miljoner från Europafonden

Av Redaktionen, Publicerat för 1 år sedan.

Hammarby får, tillsammans med de tre andra svenska klubbarna som kvalificerat sig till sommarens Europakval, dela på sju miljoner kronor. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudpartner Unibet. Europafondens syfte är att hjälpa svenska klubbar nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League.

 

Hammarby har som bekant kvalificerat sig till Europa Conference League i och med förra säsongens tredjeplacering. I samband med det får Hammarby 1. 166 miljoner kronor från Europafonden. Skulle Hammarby kvalificera sig för gruppspel ska pengarna betalas tillbaka gånger 1,5. Det eventuella överskottet läggs sedan på nästa års fond för att kommande svenska klubbar som kvalar till Europa ska få så bra förutsättningar som möjligt för att klara av kvalspelet. 2022/2023 lyckades Malmö FF kvalificera sig gruppspel i Europa samt Djurgårdens IF kvalificera sig till slutspel varpå Europafonden 2023 ligger på sju miljoner kronor.

 

– Vi vet alla vad det betyder för vår fotboll med svenska lag som lyckas ute i Europa. Både vi och klubbarna är mycket tacksamma att Unibet möjliggör för de svenska lagen som ska ut i Europa att kunna förbereda sig på absolut bästa sätt, säger Svante Samuelsson, sportchef på Svensk Elitfotboll angående Europafonden.

 

Pengarna i Europafonden fördelas så att regerande svenska mästarna får 50 procent från potten för att kvala till Champions League medan övriga tre klubbar får 1/6 vardera av pengarna för att kvala till Europa Conference League. 2023 kvalar BK Häcken till UEFA Champions League medan Djurgårdens IF, Hammarby IF och Kalmar FF ska försöka nå en plats i ett gruppspel i UEFA Europa Conference League. I år ligger Europafondens pott på totala sju miljoner kronor.

 

Så fördelas pengarna från Europafonden 2023:
BK Häcken: 3.5 miljoner kronor
Djurgårdens IF: 1.166 miljoner kronor
Hammarby IF: 1.166 miljoner kronor
Kalmar FF: 1.166 miljoner kronor

 

– Ett stort mål med Unibets sponsorskap är att svensk elitfotboll ska bli så framgångsrik som möjligt. Europafonden är ett av initiativen mot det målet. Det finns en ekonomisk uppsida för de lag som klarar av ett par kvalsteg eller tar sig till gruppspelet, men fram tills dess ställer det krav på ekonomin med resor och behov på en bredare trupp. Vi på Unibet hoppas att dessa miljoner från Europafonden ska kunna hjälpa till en bit på den resan, säger Viktor Tjernström, tillförordnad, Sponsorchef Unibet.

 

De svenska klubbarnas motstånd i Europakvalet lottas 20-21 juni.

Läs mer om förutsättningarna inför europakvalet

 

Mer om Europafonden hittar du här

 

Foto: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments