toggle menu

Inför årsmötet 2017: Richard von Yxkull

Av Mattias Jansson, Publicerat för 7 år sedan.

I kväll håller Hammarby IF Fotbollförening årsmöte. Här på hammarbyfotboll.se har du kunnat ta del av vad de av valberedningen föreslagna styrelsemedlemmarna har för tankar kring sin uppgift. I den sista intervjun träffar vi Richard von Yxkull, som är nominerad som ordförande i föreningen med ett års mandatperiod.

 

Richard von Yxkull är 49 år och bor i Bromma tillsammans med Åsa och tre barn. Han har arbetat med marknadsföring största delen av sitt liv och driver idag en kommunikationsbyrå på Södermalm. Richard valdes vid årsmötet 2010 in i Hammarby IF Fotbollförenings styrelse, och har sedan dess även suttit i bolagsstyrelsen hos Hammarby Fotboll AB. I september 2013 tog von Yxkull över ordförandeklubban i båda dessa styrelser.

 

Först, hur låter det när du sammanfattar 2016?
– Sportsligt var 2016 ett år som innehöll flera toppar men också några dalar. Fantastiska framgångar för vår Akademi- och ungdomsverksamhet som kröntes med SM-guld för U17, semifinal för U19 och guld för U21. Men detta blandades också med en besvikelse över att vi inte riktigt lyckades ta nästa utvecklingssteg med A-laget.

 

– Ekonomiskt var det okej, inte minst när vi summerar hela Hammarbys resultat. Vårt positiva driftsresultat i Hammarby Fotboll skapas idag främst av våra fantastiska supportrar och partners. Det ger oss en trygg grund att bygga vidare på. Men för att få en riktig hävstång och bli tillräckligt konkurrenskraftiga behöver vi bli bättre på att köpa, förädla och sälja spelare.

 

– Efter en längre tids diskussioner togs beslutet att skapa ett Hammarby IF Fotboll genom att ta in damernas elitverksamhet. På tiden och en förutsättning för fortsatt tillväxt.

 

– Personligen var årets höjdpunkt den fantastiska vändningen mot Djurgården. Det minnet tar jag med mig från 2016.

 

Du är nominerad för omval med ett års mandatperiod. Vad är det som främst motiverar dig att fortsätta den här gången?
– Samma driftkraft som tidigare år. Det är en oerhörd ära att få vara delaktig i att bygga ett starkare Hammarby. Och vi är långt ifrån färdiga; vi kan och ska bli starkare på alla fronter. Det är förstås också väldigt kul och tillfredsställande att få jobba med alla kompetenta medarbetare och partners.

 

Sist vi hördes av så här konstaterade du att det ligger många starka insatser och ett målmedvetet organisatoriskt arbete bakom den positiva omvandlingen sedan 2010, när du tog plats i styrelsen, Bajens första säsong i Superettan. Nu är ”nästa steg” på agendan för klubben på medlemsmötet för halvannan månad sedan fick vi flukta in utvecklingsplanen, där tanken är att A-herrarna ska börja ha förutsättningar för att bli ett allsvenskt topplag. Vad är allra viktigast, för att det därefter ska bli verklighet?
– Om vi fokuserar på herrarnas A-lag är det flera saker som måste fungera tillsammans, vilket gör det svårt att rangordna – jag anser att organisation, ekonomi och faciliteter är avgörande för långsiktig framgång. Det är också viktigt att vi tillåts arbeta strategiskt och inte blir för reaktiva. Jag tycker personligen att flera av dessa bitar nu börjar falla på plats.

 

Hur ser visionerna ut när det gäller damernas representationslag; finns det någon uttalad målsättning på tre, fem eller tio års sikt? Dessutom – Söderbönorna har ju ur ett damallsvenskt perspektiv ett helt okej publikstöd, men vad tror du ska till för att Hammarby ska utmärka sig när det gäller åskådarantal även på damsidan, där en klubb som Piteå IF kan ligga långt före?
– 
För att lyckas sportsligt krävs även här en långsiktig ekonomi, organisation och bra faciliteter. Vi behöver också bli bättre på att ta hand om egna unga talanger. Vår kortsiktiga utmaning är att etablera oss 2017, långsiktigt är målet att bli en framgångsrik klubb i en av världens bästa serier.

 

– För att öka intresset och publikunderlaget behöver vi jobba långsiktigt och strategiskt. Utnyttja våra kommunikativa plattformar och partners för att förstärka och skapa hjältinnor och myter som engagerar. Jag är övertygad om att vi kommer kunna bli ännu fler som följer våra damer framåt i tiden. Det vittnar inte minst intresset för att få spela i föreningen om, speciellt bland yngre flickor.

 

Nya Årsta IP och Nya Kanalplan blir viktiga byggstenar framöver. Vilka blir de konkreta positiva effekterna när de är på plats, omgående respektive långsiktigt? Och hur ligger vi till i själva byggnationsprocesserna, i dagsläget?
– 
I Stockholm råder konstant brist på planer och träningstider. Att vi driftar två uppvärmda idrottsplatser, varav en snart är en nyrenoverad innerstadsarena med kapacitet för 3000 åskådare, är inget annat än fantastiskt.

 

– Allting rullar på enligt plan. Nya klubbhuset på Årsta planeras att dra igång med byggandet inom kort och målet är att vara klara till sommaren 2018. Vi har nu grundfinansieringen på plats. Kanalplan ska stå färdigt i höst, vi hoppas att den tidsplanen hålls.

 

Hur ser din uppgift ut under det kommande året?
– Att vara ordförande handlar mycket om att leda det långsiktiga arbetet i styrelserna och vara en driftkraft i våra tidigare nämnda kärnfrågor.

 

Till sist, vad har du för förväntningar på årsmötet, och vilka är dina bästa argument för att medlemmen ska boka om sin tvättid och dyka upp?
– Jag hoppas som alltid att det blir välbesökt och högt i tak. Vill man vara med och påverka det viktigaste här i livet, så bokar man tvättiden på onsdag istället.

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS