toggle menu

Julkalendern – Lucka 13: Halmstad 1998

Av Redaktionen, Publicerat för 1 år sedan.

Den grönvita supporterkulturen firade stora triumfer under årets säsong. Det blev nya publikrekord, och inte minst såg Tifogruppen till att vi fick njuta av en radda fantastiska tifon på våra läktare. Som en hyllning till vår publik i allmänhet och den grönvita tifokonsten i synnerhet ägnar vi årets julkalender åt några av de tifon vi fått uppleva genom åren. Bakom den tionde luckan hittar vi tifot från hemmamatchen mot Halmstad 1998.

 

Hammarby – Halmstad, 21 oktober 1998

 

 

Denna höstmatch 1998 inleddes med ett av de största tifona som skådades på Söderstadion, i alla fall fram till denna tidpunkt. Tifot bestod av mosaik och banderoller i olika färger som fyllde läktaren. Utöver tifot på läktaren lös 52 stycken nödraketer upp över Söderstadion, utbredda över hela långsidan. I halvtid brändes också en stor mängd bengaler av och detta var ett av de första tillfällena som det gjordes samtidigt över hela läktaren. 

 

Återkomstsäsongen till allsvenskan 1998 hade varit sensationellt bra för nykomlingen Bajen som under en stor del av säsongen ledde serien, och till slut slutade på en tredjeplats. Säsongens framgångar innebar publikrusning och ökade inkomster som möjliggjorde träningsanläggningen kunde färdigställas på Årsta IP tidigare än väntat. 

 

 

Oktoberveckorna 1998 lämnade en bitter eftersmak till den formidabla nykomlingssäsongen. Särskilt då om vi räknar in hemmamötet med Öster den 29 september – där det blev 0-1-förlust efter att huvuddomare Anders Frisk skakat på huvudet vid flertalet grönvita straffsituationer och sedan tilldelat smålänningarna en tveksam straff i minut 90. Efter 2-2 borta mot IFK Göteborg var det dags att ta sig an HBK – och det skulle resultera i ytterligare ett poängtapp. Kaj Eskelinen, värvad inför säsongen från det Djurgården som gick förlorande ur toppstriden 1997 (efter ett klassiskt 2-2-derby på Söderstadion med ett annat praktfullt tifo), gav Bajen ledningen strax efter paus, men med knappa kvarten kvar fick hallänningarna dit ett poängräddande mål.

 

Till helgen tog sig Hammarby sedan an Västra Frölunda på bortaplan och här har vi ytterligare en match som främst lever kvar i minnet på grund av oflyt med domslut. Mikael Sandklef tilläts rädda på mållinjen med en volleybollblock, likt Luis Suárez mot Ghana i våra dagar, med den icke obetydliga skillnaden att VF-mittbacken kom undan helt. Och preskriptionstiden för att ha åkt ut och demolerat avställda bilar på en pir i Göteborgs hamn i ren frustration, den torde väl ha löpt ut? Det räknar åtminstone delar av redaktionen kallt med. För ilskan över den orättfärdigt spruckna gulddrömmen behövde få utlopp på något sätt – i synnerhet då man inte visste då att Bajen skulle förbli ett topplag över lång tid framöver.

 

 

 

 

Hjälp Tifogruppen fortsätta sitt fantastiska arbete – bli månadsgivare.

Eller bidra genom – Swish: 123 662 5438 / Bankgiro: 154-2158.

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS