toggle menu

Julkalendern, lucka 16: Ingen hype, ingen hausse, men klart viktigast ändå

Av Redaktionen, Publicerat för 7 år sedan.

Bakom lucka 16 döljer sig en av den svenska punkrörelsens förgrundsgestalter, tillika Bajen-läktarprofil, med en grönvit hyllning till bredden och till de som kämpar i skymundan.

 

Johan Johansson växte upp i Hagsätra och Farsta Strand men främst i Skärholmen, där han 1977 var med och bildade fjortonmannagruppen Skärholmens Gymnasiums Punkensemble. Bandet framförde inledningsvis låtar av The Clash och Sex Pistols med svensk text, men började snart skriva eget material under namnet KSMB, och under en intensiv period blev man – tillsammans med Ebba Grön – Sveriges mest populära och stilbildande punkband. Bland KSMB-klassikerna som Johan ligger bakom märks ”Sex noll två”, ”Polsk zchlager” och ”Klockan 8”.

 

Efter splittringen 1982 var Johansson med i banden Strindbergs och John Lenin, och under 1990-talet påbörjades en solokarriär som rörde sig alltmer mot visa, även om punkattityden fanns kvar. Johansson samarbetade friskt med stora delar av Sveriges artistmylla, som producent och medmusiker såväl live som i studion, och när det 2011 var dags för 50-årskalas bjöds han på en präktig överraskning. På hyllningsskivan ”Världens bästa Johansson” hade artistkollegor och vänner som Lars Winnerbäck, Staffan Hellstrand, Stina Berge, Kjell Höglund och Kajsa Grytt tolkat 18 av hans låtar.

 

En stor del av Johans identitet är också den som Hammarby-supporter, där han inte minst varit en av ”Bamsingarnas” trognaste supportrar genom åren, en lika självklar pjäs på Hovets läktare som Johan-namnen ”Tomten” och hans ”Än går det vågor på Hammarby sjö”-rop. När dubbelalbumet ”Bajen forever” gavs ut 2001 hade Johansson en given plats, och bidraget är en surfpunk-hyllning till de oftast obesjungna hjältarna som håller det enorma grönvita maskineriet igång.

 

 

 

Foto i snurran: Knatteland/Malin Bellanitsky (Facebook)

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS