toggle menu

Julkalendern, lucka 18: Bajen, bästa laget i stan

Av Redaktionen, Publicerat för 7 år sedan.

I dagens kalenderlucka återvänder vi än en gång till 2001 och ”Bajen Forever”-plattan, för att återupptäcka den här lågmälda Bajen-hyllningen. Bandet bakom låten visade sig dessutom ha en oväntad koppling till Hammarbys förre sponsor, Rod Stewart.

 

”Hjärtat klappar grönt och vitt”, spår tre på första ”Bajen Forever”-skivan, är skriven och framförd av gruppen Grand Tone Music. Där sjöng Nino Ramsby, som tidigare stått med gitarren och vid mikrofonen i stökiga Salt och smootha Baxter, och senare släppt två plattor ihop med Martin Hederos, innan det nuvarande musikskapandet som sker på egen hand och är av det stillsammare slaget. Hammarby-låten sätter ord på känslan många har vid den här tiden på året – vi står på Zinkensdamm, men längtar till våren:

 

 

 

Patrick Andersson, under en period basist i Grand Tone Music , spelar bland annat även med Club Killers som ju höll hov på Bajengalan häromveckan – och var med i surfpoporkestern The Barbwires, vars instrumentala men ramsspäckade ”Bajen-a-go-go” även den återfinns på ”Bajen Forever”-dubbelplattan:

 

 

Och faktiskt finns ännu en Bajen-koppling hos gruppen. Innan den inte helt obekante Håkan Hellström påbörjade sin solokarriär, spelade han trummor med indiebandet Honey Is Cool. Deras sista släpp blev en EP där förstaspåret är en tolkning av ”Baby Jane”, och på just den låten gästspelar Dan Lepp från Grand Tone Music piano. Originalet hade ju Rod Stewart en världsplåga med en gång i tiden. Och en annan gång i tiden, säsongen 1995, var ”Roddan” tröjsponsor för Hammarbys allsvenska herrlag – här firar Kim Bergstrand och målgöraren Johan Hammarström mot Helsingborg:

 

Bildbyrån

Bildbyrån

 

Foto i snurran: MNW/Hammarbys arkiv

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS