toggle menu

Julkalendern – Lucka 24: Premiären 2022

Av Redaktionen, Publicerat för 1 år sedan.

Den grönvita supporterkulturen firade stora triumfer under årets säsong. Det blev nya publikrekord, och inte minst såg Tifogruppen till att vi fick njuta av en radda fantastiska tifon på våra läktare. Som en hyllning till vår publik i allmänhet och den grönvita tifokonsten i synnerhet ägnar vi årets julkalender åt några av de kreationer vi fått uppleva genom åren. Bakom julaftonsluckan hittar vi premiärtifot från i år.

 

Hammarby – Helsingborg, 2 april 2022

 

Andreas L Eriksson / Bildbyrån

 

Inför årets premiär var förväntningarna höga, Hammarby hade fått en ny tränare, det var äntligen dags för Allsvenskan att dra igång, detta år med en premiär fri från restriktioner. Götgatan färgades traditionsenligt grönvit i takt med att tiotusentals i marschen började myllra sig från “Medis” mot Skanstullsbron.

 

 

Tifogruppen återskapade till årets premiär en gammal bild på ett gäng roddare med Hammarbyflaggor och en vimpel för roddbåden “Spurt” där fyran vann Distansrodden, tillsammans med texten “Under grönvit flagg sedan 1889”.  Men innan flaggan med gruppbilden hissades visades en illustration av Hammarby sjö, med en roddbåt, och det är väl få som innan skådat ett tifo där något rörde sig med akter och mening från ena sidan till den andra. Efter matchens slut var det få som pratade om hur det hade gått i matchen, utan istället hördes mest olika varianter med andemeningen “rörde båtjäveln på sig, eller började jag grunda för tidigt i dag?”.

 

Maxim Thoré / Bildbyrån

 

E Andersson, Axel Pettersson, Knut Almström, Bernhard Åström och R Åström på Hammarby Sjö (Hammarbys arkiv)

 

Följ med bakom kulisserna och återupplev tifot här:

 

 

30 126 fick se en premiärmatch som på pappret och i historieböckerna slutade med en knapp seger. I själva verket punkterade dock Williot Swedberg matchen då han i 91:a minuten följde upp Gustav Ludwigsons tidiga ledningsmål, och Helsingborgs reducering kom via en av tillställningens sista bollträffar.

 

Se sammandraget från matchen här.

 

Julkalendern lider mot sitt slut men vi fortsätter att hylla Tifogruppen, vilket vi inte är ensamma om. Per Cornell från Supportrarnas Matchprogram har under 2022, tillsammans med ett gäng fotografer, följt Tifogruppens arbete. Arbetet kommer resultera i en bok i största format som planeras att ges ut i mars 2023. 

 

Boken kommer bli unik i sitt slag då den annars slutna gruppen har släppt in matchprogrammet bakom kulisserna. Verket tecknar också Tifogruppens historia inom ultraskulturen och visar hur pionjärer inom Hammarbyled tog fenomenet till Sverige. 

 

Ur boken: “Vi har målat tifon sena nätter i idrottshallar och skolor. Släpat material mellan lokaler och lastbilar. Arkat läktare och tejpat täckare. Sytt och tejpat.” 

 

Hjälp Tifogruppen fortsätta sitt fantastiska arbete – bli månadsgivare.

Eller bidra genom – Swish: 123 662 5438 / Bankgiro: 154-2158.

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS