toggle menu

Julkalendern - Lucka 6: Cupfinalen 2021

Av Redaktionen, Publicerat för 1 år sedan.

Den grönvita supporterkulturen firade stora triumfer under årets säsong. Det blev nya publikrekord, och inte minst såg Tifogruppen till att vi fick njuta av en radda fantastiska tifon på våra läktare. Som en hyllning till vår publik i allmänhet och den grönvita tifokonsten i synnerhet ägnar vi årets julkalender åt några av de tifon vi fått uppleva genom åren. I den sjätte luckan hittar vi cupfinalen 2021, som genomfördes helt utan publik – men inte utan tifo.

 

Hammarby – Häcken, 30 maj 2021

 

Henric Wauge

 

Det var en solig söndag i slutet av maj, mitt under pandemin och Hammarby hade lyckats avancera hela vägen till final i Svenska Cupen. Och lottats som hemmalag – en favör som dock inte var densamma detta år. På Söder var barerna fullbokade sedan länge. Det var trots allt den viktigaste matchen på över ett decennium, det som alla hade väntat på.

 

Trots den rådande situationen var inramningen ett faktum – supportrarna gjorde allt för att visa sitt stöd. Inför dagen hade delar av Södermalm pyntats med banderoller i olika former och vid tidpunkten när lagbussen rullade in mot arenan samlades tusentals för att ta emot finallaget vid Bolidenplan.

 

Henric Wauge

Henric Wauge

 

Här nedan är fler exempel på liknande budskap från pandemitiden.

 

Romus Ramström

 

Ludvig Skalme

 

Inne på Tele2 Arena ekade det tomt, men trots det fick laget tåga in till ett tifo utbrett över hela norra läktaren. Tifot var uppbyggt på läktarens stolar och formade med hjälp av grönvit mosaik texten – “KÖR!”. Mellan läktarna hängde dessutom en banderoll med texten – “Även om ni inte hör vår röst – gör allt för fanan på ert bröst!”

 

Maxim Thore / Bildbyrån

Maxim Thore / Bildbyrån

 

Hammarby hade vunnit sin grupp och därmed tagit sig vidare till en kvartsfinal där Trelleborgs FF stod för motståndet, en match där ett covidhärjat grönvitt lag vann med 3-2 efter förlängning. Semifinalen mot Djurgårdens IF vann Bajen med 0-1 efter ett tidigt mål. Då återstod endast finalen mot BK Häcken. Klicka här för att se ett sammandrag av vägen till cupfinalen.

 

Hammarby tog tag i finalmatchen direkt från start och tryckte tillbaka gästerna. Men efter flertalet chanser åt båda håll stod det 0-0 på tavlan efter ordinarie tid och matchen övergick i förlängning, där inget av lagen heller hittade rätt. Titelmatchens öde skulle avgöras i en straffläggning.

 

Foto: Maxim Thoré / Bildbyrån

 

David Ousted räddar ovan Häckens fjärde straff. Hammarby vinner med 5-4 efter att samtliga straffar dessförinnan träffat nätet. Klicka här för att njuta av straffläggningen. Och utanför arenan hade folket strömmat till, från Södermalm och hela Bajenland. Visst kom vi tillbaka, med segeratmosfär!

 

En föregångare med den enkla uppmaningen – från semifinalen mot Kalmar FF 2010:

 

Bildbyrån

 

Återupplev dagen!

 

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS