toggle menu

Julkalendern – Lucka 9: Rekordderbyt

Av Redaktionen, Publicerat för 1 år sedan.

Den grönvita supporterkulturen firade stora triumfer under årets säsong. Det blev nya publikrekord, och inte minst såg Tifogruppen till att vi fick njuta av en radda fantastiska tifon på våra läktare. Som en hyllning till vår publik i allmänhet och den grönvita tifokonsten i synnerhet ägnar vi årets julkalender åt några av de tifon vi fått uppleva genom åren. Bakom den nionde luckan hittar vi inramningen under rekordderbyt 2021.

 

Hammarby – AIK, 10 oktober 2021

 

Andreas L Eriksson / Bildbyrån

 

Tifot bestod av flera delar. Över norra läktaren var det fullt med flaggor och i mitten av övre läktaren en stor fana med klubbmärket. Ner från den östra övre läktaren hängde en stor banderoll med strofen hämtad från inmarschlåten – “Vi har har väntat så länge på just den här dan”. Textraden var självklar, då detta var den första allsvenska Hammarby-matchen med full publik, efter den segdragna pandemin. Suget efter fotboll och läktarliv var enormt – och ihop med ett damlag på frammarsch under en succéartad återkomstsäsong till Damallsvenskan, så blev det till en perfekt storm där seriens publikrekord närapå dubblades och där stämningen dessutom var av en kaliber som gav ekon världen över. Och visst var det något nytt även för oss i Bajen – som det vackra ljudet då det vanliga klackdånet blandades upp med tusentals flickvrål varje gång laget gick till anfall – även om Hammarby dragit bra med folk till fotboll på damsidan förr. Nedan ser vi exempelvis hur över 4000 trängdes på “Zinken” för Victoria Cup-finalsegern 1983 mot BP.

 

 

Åter till 2021. På planen svarade Hammarby upp med en komfortabel seger. Madelen Janogy tog hand om en målvaktsretur med 18 minuter på uret och i andra halvlek kunde Alice Carlsson stånga in ett viljemål fram till 2-0. AIK reducerade, men isländska sommarvärvade anfallaren Berglind Thorvaldsdóttir valde ett perfekt tillfälle för vad som skulle bli hennes enda mål för klubben, då hon återställde tvåmålsledningen med en distinkt yttersida. Och när Emma Jansson tryckte dit 4-1 på straff för att sedan fira med en kokande kortsida var saken definitivt klar. Givet var det också att publikrekordet på 9413 från 2008, satt vid Linköpings hemmamöte med Umeå IK, skulle flyga all världens väg. 18 537 fanns på plats. Och visst är det så att man inte går på Bajens matcher för att uppleva stämningen utan för att bidra till den, men många bland de som var på plats bär nog med sig just upplevelsen resten av livet.

 

Se sammandraget från matchen här.

 

 

Återupplev dagen

 

 

 

Emma Wallskog / Bildbyrån

 

Hjälp Damtifogruppen fortsätta sitt fantastiska arbete!

Bidra genom Swish: 073 0589 082 (betalningsmottagaren är en privatperson, men Swish är kopplat till ett konto som endast används för tifo).

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS