Klar derbyförlust mot AIK

Av Mattias Jansson, Publicerat för 4 år sedan.

Dagens match i Ulriksdal skulle bli en helt annan tillställning än mötet i Johanneshov i Allsvenskans tredje omgång. Istället åkte Hammarby på en ny käftsmäll i höstreturen. Efter en kvartslång period som Bajen ägt helt var det AIK som tog ledningen i 27:e. Tio minuter därpå gjorde hemmalaget dessutom ett likartat 2-0-mål. I andra halvlek fick HIF fram mängder av inlägg och hörnor, men inga klara reduceringschanser. Då kvarten återstod punkterades derbyt istället helt.

Hammarby kom som bekant till spel utan flera viktiga pjäser. Sekunder efter avspark höll matchen dessutom på att ta en början med förskräckelse, då Mads Fenger snavade på den inte helt förträffliga uppländska mattan. Mittbackskollegan, Richard Magyar, ordnade upp situationen då Paulos Abraham tog tillfället i akt och blockade avslutet till hörna. Efter en avvaktande inledande kvart från båda lagen, utan situationer i respektive straffområde, tog Hammarby över.

Mohanad Jaehze ordnade en vänsterhörna just kvarten in, där Jeppe Andersens lyftning fastnade tidigt. Dansken fick emellertid en andrabollschans av Jeahze, och det inlägget var betydligt bättre avvägt. Vladimir Rodić fick skottläge i bortre ytan och även om avslutet var optimistiskt taget, så var träffen bra, och täcket ledde till ny hörna från höger för Andersen. Vid den blev det farligt; Mads Fenger kom upp högt i andra delen av boxen men hade nog nått upp bättre för nickavslut om han inte haft två svartgula spelare hängande över sig.

Även vid nästa högerhörna, fyra minuter därpå, höll sig mittbacken framme i sin bortre yta. Här fick han skottläge men inte träff, och andratouchpetningen in centralt nådde ingen grönvit. Däremellan ordnade också Andersen en frispark åt sig själv, där högerläget blev intressantare än hans leverans.

Ingen riktig slutprodukt alltså, men ett tydligt övertag. Då, i 27:e, fick AIK en frispark med sig vid mittlinjen. Och tog märkbart god tid på sig, innan den slogs långt. Mikael Lustig vann sin duell mot Jeahze till höger, med hjälp av en hög arm menade Bajen-spelarna, vilket man inte fick gehör för. Det räckte till 1-0, eftersom Nabil Bahoui stod helt ren vid bortre stolpen då Kalle Björklund och Filip Rogić hakat ihop centralt, och rakade dit bollen förbi David Ousted.

Ologiskt sett till matchutvecklingen således, men samtidigt hade ju Hammarby inte spelat sig till något tillnärmelsevis lika rent avslutsläge under sin period av övertag.

Vad än värre var, så utökade AIK – tio minuter efter 1-0. Hammarby förlorade fyra dueller i samma sekvens till vänster och Paolos Abrahams samarbete med Bahoui gav honom ett likartat avslutsläge som vid första målet. En frustrerad Ousted samlade utespelarna för ett snack, men resten av halvleken ledde ingen vart.

Therese Back

Det väl stora men samtidigt självförvållade underläget inför andra blev en för knepig uppgift, mot ett ”Gnaget” som ju höll undan till 0-0 i Malmö senast trots spel med decimerat manskap större delen av andra halvlek. Bajen inledde här skapligt med ett helt sjok Rodić-högerinlägg, där leveransen i boxen nog var svagare än själva lyftningarna, och ett gult kort från högerbreddarens sida. En stund efter varningen ersattes Rodić av Simon Sandberg, men frågan är om det inte hade varit värt en chansning att behålla honom på planen, 50/50 mellan en assist och ett rött kort som det var. Samtidigt, i 63:e, kom även Alexander Kačaniklić in i Magyars ställe – sammantaget en offensiv dubbelförändring.

Men HIF var aldrig nära en reducering, bortsett från Björklunds fina nickläge vid högerhörna i halvlekens inledning, då avslutet hamnade väl rakt på Budimir Janošević. Derbyt punkterades definitivt med knappa kvarten kvar, när Henok Goitom ordnade frispark i offensivt vänsterläge. Sebastian Larsson prickade stolpens insida trots det långa avståndet och på returen kunde Lustig raka dit 3-0 bakom Ousted.

Keepern hade en otacksam uppgift och fick egentligen bara göra en ordentlig räddning, mot inbytte Robert Lundström fem minuter därefter. Målvaktskollegan i AIK behövde å sin sida och å andra sidan inte förta sig eller sträcka ut en enda gång, ett derbyfacit som Bajen knappast kan vara tillfreds med.