Komfortabel hemmaseger mot nyblivna seriekonkurrenten

Av Marcus Bolldén, Publicerat för 4 år sedan.

Det blev en klar hemmaseger mot Sandvikens IF, som bara häromdagen fick ta över Kungsbackas plats i Elitettan. Här har du matchreferatet samt Piñones-Arces tankar om insatsen.

Matchbilden för dagen skulle i stort sett komma att bli densamma matchen igenom. Det var Hammarby som tog tag i taktpinnen direkt i inledningen och innan klockan ens hade slagit 60 sekunder hade Dajan Hashemi prickat stolpen – och fler grönvita ramträffar skulle det bli. I den nionde matchminuten hittade Helén Ekes inlägg hjässan på Frida Thörnqvist, från start uppe på topp, men nicken gick i överliggaren.

Sandviken hade svårt att komma över egen planhalva och Bajen fortsatte att dominera bollinnehavet men även chansmässigt. Dryga tjugo minuter in kom Hanna Lundkvist loss längs högerkanten. Lundmark i bortamålet såg ut att vilja rusa ut, men backade istället tillbaka in i målet igen. I mitten fanns både Thörnqvist och Hashemi men inspelet längs marken skulle istället nå en räddande bortatå som styrde ut bollen till hörna. Strax därefter stod Eke för ett nytt fint inspel, som denna gång möttes upp av Jonna Ståhl. Avslutet nära målområdeslinjen gick tätt över och nog var det duktig tryckare i ryggen hon åkte, men utan åtgärd från domarteamet.

Chanserna för Bajens del fortsatte att strömma in. Strax efter att Dajan testat Lundmark på nytt från distans klev Ellen Gibson upp i banan och drog till med ett jätteskott klockrent i stolpen. Returen landade vid fötterna på Jonna Ståhl, som dock ej kunde få fast bollen och istället smet den retfullt tillbaka i Lundmarks famn. Halvlekens sista chans trodde nog de allra flesta skulle sluta i nätmaskorna, när Hashemi återigen fick ett bra skottläge – den här gången nära straffpunkten – men högerskottet skulle styra till hörna via täckande bortarygg. Mållöst i halvtid, men stor grönvit speldominans. Huvudtränare Pablo Piñones-Arce beskrev det som “smått otroligt” att halvleken förblev mållös, vilket nog de flesta av dagens besökare kan skriva under på.

I halvtid klev Britta Gynning, tillbaka efter ett par veckors skadefrånvaro, av till förmån för Jonna Andersson. I övrigt var laget oförändrat till den andra halvleken. Likt den första skulle Hashemi vara framme redan innan första minuten var spelad, men läget på den första stolpen kunde blockas till hörna. Hammarby fortsatte att dirigera matchen på offensiv planhalva och efter att det danska nyförvärvet haft ännu ett läge snett inåt bakåt fick Lundkvist en jättechans på huvudet. Pedersens långa inlägg gick över samtliga, men nog stördes högeryttern av Lundmark i bortaburen som stormade ut men missade bortboxningen.

I minut 59 skulle så det förlösande öppningsmålet komma och det var Dajan Hashemi som skulle öppna målkontot i Bajentröjan. Istället för direktavslut tog hon den här gången emot inspelet från höger, sög in bollen och tråcklade sig fräckt förbi både en och två försvarare innan hon tryckte in bollen från nära håll.

Minuten efter målet kom Sandviken i sällsynt attack. Elsa Karlsson hamnade i en löpduell med deras centrala forward Wilma Sjöberg, som den sistnämnda gick vinnande ur och kunde avancera mot mål. Hennes hårda avslut med vänstern kunde limmas snyggt av Jonna Andersson, vilket var ett av få målvaktsingripanden som behövde göras från grönvitt håll den här dagen.

Det här med träffar i virket, ja. Näst på tur var nyligen inbytta Hanna Folkesson som fick både ett och två lägen efter att inhoppar-kollegan Filippa Graneld tagit sig runt från höger och hittat in. Det första avslutet tog i stolpen och den snabba returen tillbaka skulle landa i famnen på Lundmark. Strax därefter stack Sandviken på nytt, precis som tidigare via Sjöberg. Den här gången hamnade hon dock i något för snäv vinkel och högeravslutet kunde säkert greppas av Andersson på första stolpen.

Med tjugo minuter kvar hittade Eke rätt med ett fint högerinlägg som Graneld mötte upp på bortre och kunde stöta in till 2-0. Därefter rann det på en aning. Precis efter avspark vann Emilia Larsson bollen, som ersatte Ståhl ute på vänsterkanten, och drev upp bollen centralt och diagonalt förbi den rödvita försvarslinjen. Det höga och hårda avslutet såg för en sekund ut att borra sig upp i krysset, men smet retfullt decimetern utanför. Hon låg istället bakom den tredje baljan för dagen när hon gjordes ner i straffområdet och huvuddomaren pekade på punkten. Från nio meter klev Dajan Hashemi fram och kunde säkert placera in 3-0.

Sista kvarten fick Emma Jansson göra comeback efter en tids skadefrånvaro, och fick på ett avslut från sin högerytter-position som Lundmark parerade till hörna. Fler mål för dagen skulle det dock inte bli och så här summerar Pablo insatsen:

– Vi är otroligt dominanta i första halvlek och det fortsatte hela matchen igenom egentligen. Under veckan har vi pratat om att få lite längre anfall, att vi inte alltid behöver gå så fort framåt, och det tycker jag att vi gör väldigt bra i dag. Vi har också tålamod i vårt spel samt bra fart på bollen och hittar många kombinationer. Vi ser hela matchen bättre och bättre ut, inte bara individuellt men även som lag. Däremot tror jag att det är väldigt viktigt för oss att inte tappa fokus och släppa till de få chanser som vi släpper till, för det kan straffa oss senare i seriespel och då måste vi jobba bort det redan nu.

– Vi är väldigt glada över hur laget såg ut i dag som helhet, bortsett från vissa delar i balansen när vi anfaller. Jättekul att Dajan fick göra mål och känna på det igen vilket alltid är viktigt för självförtroendet. Men det är många som gör en bra insats i dag, som tydligt visar framfötterna att de vill vara med och slåss om en plats.

Nästa träningsmatch är om en vecka, lördag den 7 mars, hemma mot en annan seriekonkurrent, tillika nykomling, Bollstanäs. Avspark klockan 15.

Foto (överst): Peter Jonsson