Komfortabelt cupavancemang inför storpublik vid Sockenplan

Av Mattias Jansson, Publicerat för 11 månader sedan.

Enskede IK är sjua i den Division 1-serie där Smedby, Örebro SK och Husqvarna gör upp om avancemang till Elitettan. Hammarby är mitt uppe i en kamp om SM-guldet. Då ska det bara kunna gå på ett sätt, och mycket riktigt. Bajen kunde vila ett antal pjäser och ge andra matchminuter och sedan Julia Roddar fått hål på de rödsvarta var resten en transportsträcka som slutade med 6-0-vinst.

Enskede hade slagit ut Karlberg och Bollstanäs i de två inledande cupomgångarna och därmed kunde klubben bjuda in 1214 till årets match på IP, där Matilda Vinberg var tillbaka för att möta moderklubben, åtminstone i en halvlek – och hon avbildades i supportrarnas tifo inför avspark. I en annars lite roterad och ganska väntad startelva var ett utropstecken 15-åriga försvararen Roos Huitzing, som ännu inte spelat F19-fotboll utan till vardags har fokus på F17-lagets SM-slutspel. Spel i 90 minuter blev det även för 17-åriga Ida Gagnfors, som ju redan har två allsvenska inhopp på cv:t och nu fick visa upp sig i ett första rejält A-framträdande på sin tidigare hemmaplan.

På den fullsatta huvudläktaren fick Bajenklacken gå en klackmatch, då traktens kids samlat sig i andra ändan och höll låda, till glädje för forna grönvita F19-spelare som hemmakaptenen Alice Ruda och offensiva Kim Vulic. På planen öppnade EIK också ganska frejdigt, och Selma Fritzell kunde två minuter in ha dragit nytta av en tidig miss från Huitzings sida – hennes enda riktiga missbedömning – men då räddade Moa Edrud.

Men snart blev matchbilden den förväntade. Farligheter uppstod mer ofta än sällan efter hörnor – efter Vilde Hasunds lyftning i sjunde minuten räddades Ellen Gibsons skott på mållinjen. Hasund ordnade med dryga kvarten spelad en ny vänsterhörna då hon fick se en bra träff från vänster räddas, och på den kom ledningsmålet. Lotta Ökvist fick halvträff på sitt skott, men sedan kunde Julia Roddar skicka in 0-1. Bara drygt en minut senare utökade Sara Kanutte med ett välplacerat avslut och då var matchen förstås avgjord.

Hasund och Ökvist hann tvinga fram bra räddningar, och Eva Nyström nicka i ribban, innan Vinberg klev fram och gjorde trean efter ett snabbt anfall från vänster där hon hann före målvakten och kunde rulla bollen i nät. Hon var också nära att näta på frispark medan Hasund prickade stolpens insida på tilläggstid; paussiffrorna var i underkant.

Och i början av andra halvlek, till vilken Lykke Ihrfelt och Smilla Holmberg kom in, så lossnade det rejält. Thea Sørbo tog sig fram på sin högerkant och tryckte dit 0-4 i bortre burgaveln redan efter en minut – och ytterligare två minuter senare kunde Kanutte förvalta en straff genom att skicka upp 0-5 i nättaket. Anfallaren skulle också fullborda sitt hattrick elva minuter efter vilan, då hon tog hand om en retur och gjorde 0-6. Sedan förtog sig inte Bajen nämnvärt. Hasund fick en smäll vid offensiv kortlinje med kvarten kvar inklusive tillägg och Hammarby valde att slutföra matchen decimerat, hellre än att riskera något oplanerat. Kryddan till kommande försäsong är således säkrad, även om det känns långt bort nu.

Desto närmre i tid ligger ju hemmamötet med likaledes guldjagande Linköping på lördag 15.00. Säkra plats på Hammarby IP på denna länk!