ANNONS
Av Magnus Hagström, Publicerat för 3 år sedan.
I dag presenterade Hammarby Fotboll den matchtröja som våra representationslag kommer att bära under säsongen 2021. Redaktören för Supportrarnas Matchprogram, Magnus Hagström, delar här med sig av sina tankar kring kreationen och om Bajenfotbollströjan genom historien.
Tröjan engagerar! I väntan på ny fotbollssäsong är lanseringen av årets spelartröja något som många i Bajenland ser fram emot – och har åsikter om. Och ibland stormar det rejält… som 2016, när en vit tröjmodell försågs med ett decimeterlångt knappslå i grönt. Det slutade med att klubben fick dra tillbaka tröjan och låta den smala randen bli vit i stället. Men de som hann köpa den har nu en tröja som kan bli ett åtråvärt samlarobjekt, och som är ett bra exempel på hängivenheten i Hammarbys supporterskap.
Men det var ju inte så att den vita tröjan i sig var kontroversiell, den har länge haft många förespråkare bland fansen. Och när Hammarby nu återgår till vit tröja, gröna byxor, så är det dags att titta på vår tröjhistorik.
Hammarby fick fotboll i klubben 1915 när Klara SK valde att gå upp i vår klubb för att få tillgång till den då helt nybyggda Hammarby Idrottsplats. Norrmalmsklubben hade inga anspråk på vare sig klubbnamnet eller dräktval, därför blev Klara SK helt enkelt Hammarby IF under pågående seriespel i Östsvenska Serien 1915. Och Hammarby IF:s tävlingsdräkt var ju vit tröja i de sporter man utövade.
Det som förundrat och fascinerat många därefter är den långa perioden då Hammarby spelade fotboll i gulsvartrandigt, tigerrandigt som det också kallats. Det är välbekant att det berodde på sammanslagningen med Johanneshofs IF 1918 och den klubbens krav på att laget skulle spela i en tröja med gula och svarta ränder. Detta pågick ju fram till 1978 då Bajen åter blev grönvita, även i fotboll.
Ofta har det beskrivits som att avtalet med Johanneshof om tigerrandigt ställ löpte ut efter 60 år, men någon sådan dokumentation är svår att hitta. Det är mycket möjligt att den 60-åriga fristen är en efterhandskonstruktion, och att man helt enkelt tyckte det var dags att återgå till ursprungsfärgerna.
Gert Nyman var lagledare för herrarna 1976 till 1990 och minns hur bytet gick till.
– Det var en rätt allmän känsla i klubben att man ville gå tillbaka till vitt och grönt, det var de färger andra Hammarbysektioner spelade i. Vårt reservställ hade varit vita tröjor och gröna byxor och jag minns inte att det skulle varit något motstånd mot bytet. Styrelsen tog upp det med spelarna och ledarna och det blev bestämt från 1978, berättar Nyman.
Huvudsakligen gällde sedan vit tröja och gröna byxor sedan ända fram till 1996. Ett tag förekom ett visst experimenterande med den vita grundfärgen och bland Hammarbys många tröjkonnässörer ses åren 1990 till 1996 med skräck, möjligen också med ett visst inslag av förundran över hur man tänkte kring haklappsdesign och oregelbundna rutmönster.
1997 inträffade något drastiskt. Klubben fyllde 100 år (enligt den historieskrivning som utgår från året då Hammarby Roddförening omvandlades till Hammarby IF) och man beslöt att manifestera det genom att åter spela i randigt, men denna gång i grönvitt. Hasse Eskilsson tilldelades tröjnummer 100, och det hela var en slags hommage till historien. Helt konsekvent blev det inte, det vita inslaget var snarare utformat som ett H än regelrätta ränder.
Några år med randigt följde, sedan har det varit både helvita och randiga tröjor i olika perioder. När man nu efter fyra år med grönvitrandig tröjdesign väljer vitt är det åter för att anknyta till ursprunget, men också en naturlig följd av den kampanj som pågick under coronaåret – där Hammarbys supportrar och sponsorer stod kvar och stöttade klubben trots att man inte fick se matcherna. En viktig del av kampanjen var den låt som artisterna Magnus Carlson och David Ritschard skapade för Hammarbys räkning, ”Vi ses snart igen”. I sången finns en strof som redan börjat leva sitt eget liv och som sätter ord på vad gemenskapen kring Hammarby handlar om: ”Vi är då, nu och sen”. Orden sattes på banderoll som hängde på Nya Söderstadion under det publikfria året, som en påminnelse om att det kommer bättre tider.
Frasen ”Vi är då, nu och sen” har nu broderats in i kragen på den nya vita tröjans v-ringning, och Carlson & Ritschard är med och lanserar tröjan – som kommer att bäras både av dam- och herrlaget, likadan i sin utformning. Frågan är om vi med återgången till 1915 års look härmed har fått ett permanent förstaställ? Nja, vi kan nog räkna med vit tröja ett tag framöver, men vem vet vad som händer i framtiden? Att tycka och tänka kring spelartröjans färger och utformning är numer en av Hammarbysupportrarnas favoritsysslor, och det kommer nog alltid att finnas olika åsikter.
Foton: hammarbyfotboll.se
Publicerades för 1 år sedan
Publicerades för 1 år sedan
Publicerades för 1 år sedan
Publicerades för 1 år sedan
Publicerades för 1 år sedan
Comments