toggle menu

ANNONS

Kryss sedan röken lagt sig efter hafsigt men sevärt klassikermöte

Av Mattias Jansson, Publicerat för 11 månader sedan.

Två poäng delades ut efter klassikermötet med IFK Göteborg – men frågan är om det inte kändes som två förlorade i pinnar i lika hög grad, för båda lagen. ”Blåvitt” var nämligen klart närmre att näta i en hetsig första halvlek, medan Hammarby ledde den andra i 39 minuter. Den intensiva och ganska hafsiga drabbningen inför uppåt 26 000, mellan två av seriens mest formstarka lag, slutade med andra ord 1-1.

Henric Wauge

Efter att söndagen inletts med befäst damallsvensk ledning och med ett stundande stormöte framemot kvällen, så var stämningen hög på Söder och sedan på andra sidan bron. Kortsidorna sprakade så pass att arenan behövde vädras redan efter 20 sekunder, vilket gav ett avbrott på drygt fem minuter. Göteborg fick redan inledningsvis visst tryck mot Hammarbys straffområde med en hörna. Gästerna visade också att det fanns hot i omställningsspelet, då Thomas Santos tio ineffektiva minuter in tvingade fram ett gult kort för Mads Fenger.

Bajen hade egentligen bara ett halvläge i halvleken, vilket dök upp fem minuter senare. Viktor Djukanović svepte då bollen från sin vänsterkant till Simon Strand på motsatt sida och Nahir Besara mötte inspelet med ett rappt skott som Pontus Dahlberg klarade med viss möda. Astrit Selmani var lika enerverande som förväntat och det var för väl att Shaquille Pinas tog sig in på rätt sida sedan Arbnor Mucolli fått på ett skickligt halvvolleyinlägg. Matchbilden måste också ha varit helt i den förre HIF-anfallarens smak – hetsig, duellfylld och derbyaktig… inte minst med en omdiskuterad eftersläng. De helgula gästerna tog sig till flertalet nästanlägen, men närmre mål än Kolbeinn Thórdarsons halvdistansträff i ribbans översida kom man inte.

Direkt till andra halvlek gjordes två byten; Fenger och likaledes varnade Edvin Kurtulus lämnade plats för Adi Nalić och Marcus Rafferty. Hammarby gick således över till en fyrbackslinje och det gav stundtals ett bättre grepp om det göteborgska anfallsspelet. Dessutom lät utdelningen framåt inte vänta på sig – när den grönvita kvalitén i offensiv tredjedel blixtrade till så bar aktionerna frukt. Simon Strand vann frispark en bit in på offensiv planhalva och Marc Llinares skar så småningom in från sin vänsterkant varpå spanjoren fann Besara, som hoppade över bollen till förmån för Jusef Erabi. Anfallaren hade inget omedelbart skottläge utan spelade Nahir på ett tillslag – och fick bollen åter, en kombination som IFK-försvaret inte hängde med på – Erabi kunde trycka dit sitt sjunde seriemål.

Repliken kunde ha kommit snabbt. Drygt en kvart in i halvleken skickade Adam Carlén in en boll i boxen från vänster, som studsade rätt för Mucolli. Sommarfönstrets stora succévärvning i bottenstriden nöp till, men Oliver Dovin lyckades rädda skottet som avlossades från bara några meter. Men mycket mer i tydlig chansväg släpptes inte till.

Och Bajens möjligheter att avgöra via omställningar var saftiga. Den första, med knappa 20 minuter kvar av ordinarie tid, får vi aldrig veta hur den slutat. För efter att Nalić rensat sedan ”Blåvitt” bitit sig fast i sin kvitteringsjakt, och Erabi lika starkt som elegant skarvat till maxlöpande Adi som petade bollen förbi Gustav Svensson och fortsatte i full karriär mot det tänkta friläget – så satte gästernas veteran in en tydlig stängning som gav utrusande Dahlberg tid att komma först till bollen, utan åtgärd. Vid det andra saftiga läget, tio minuter därpå, hade Jusef spelat med tydlig kramp en stund. Ändå lyckades han springa rent sedan Nalić spelat Djukanović, som friställde Erabi – som sökte luckan mellan Dahlbergs ben men inte fick bollen förbi keepern, och sedan stöp i gräset.

Istället… ja. Det gick som det gjorde. I sista ordinarie minuten fick Göteborg sin kvittering – logisk sett till matchen i sin helhet, men ologisk sett till chansernas magnitud, och i alla händelser snöplig. Emil Salomonssons inspel från högersidan togs emot i straffområdet av Selmani, som ryckte Pinas lite lätt i tröjan och sedan fick sitt eget plagg tydligare draget i, av Fredrik Hammar. Domaren tvekade inte och Mucolli var kylig från elva meter. Under den långa tilläggstiden böljade spelet fram och tillbaka; där är vi tillbaka där vi började, med två lag som inte ville nöja sig med en pinne. Någon sista stor chans för ett avgörande skakades aldrig fram och krysset stod sig således.

I nästa omgång tar Bajen emot Häcken – samma veckodag, samma avsparkstid. Köp biljett till söndagens match här!

Foto överst: Bildbyrån