toggle menu

Likaläge blev defilering i linje 19-derbyt

Av Mattias Jansson, Publicerat för 1 år sedan.

HIF fick den önskade, programenliga och tidiga utdelningen mot nästjumbon BP då Madelen Janogy snappade upp bollen och tryckte dit sitt femte mål på tre matcher. 20 sekunder senare var Maika Hamano nära ett konstmål, men istället kom sprudlandet av sig och gästerna kunde gå till paus med kryssläge. I andra räckte dock ett snäpp bättre duellspel och ett snäpp högre skärpa i offensiv box till en tremålsseger – där Ellen Wangerheim i återkomsten på hemmaplan återigen fastställde grönvita segersiffror.

 

Peter Jonsson

 

Hammarby mönstrade samma elva som startade i föregående bortavinst mot KIF, med undantag för att Jonna Andersson var tillbaka på vänstervingen. Någon rotation var det alltså inte fråga om mot nästjumbon, som i och med trepoängaren för just KIF och Bajens programenliga tremålsseger denna afton nu har en lucka upp till kvintetten kring kvalplatsen. Följaktligen skiktades också tabellen än mer, i och med de parallella favoritsegrarna denna torsdag.

 

Men åter till händelserna på Hammarby IP, de som utspelade sig efter ett lika snabbtänkt som kvickt skapat cupguldstifo med Madelen Janogy porträtterad. Och mycket inträffade i matchinledningen. Thea Sørbo och Andersson ordnade hörnor innan Sørbo fann för gott att avsluta själv, en snäv vinkel till trots, varpå Nichole Persson räddade. BP-målvakten hade i slutändan en lika otacksam som svettig kväll, men ska vara nöjd över uppskattningen som hennes ständiga utsparkar på halvvolley rönte runt om på sittplats – 90-talsvibbarna var påtagliga.

 

Persson fick kröka rygg, bokstavligen, med tio minuter spelade. Maika Hamano sökte då Vilde Hasund med en passning från höger till vänster och då den bröts, så friställdes istället påpassliga Janogy av bollen. ”Madde” uppvisade intakt kyla i det täta matchandet, då hon beslutsamt förde bollen förbi målvakten och rullade den i öppen bur. Här kunde det definitivt ha rullat på som brukligt då vi får besök från andra änden av linje 19.

 

Sju (!) sekunder efter att BP tagit avsparken, så hade Bajen tagit bollen. Jonna bröt upp bollen i luften och in i planen, där Kyra Cooney-Cross volleypassade fram Janogy som spelade tillbaka på ett tillslag. Ett BP-ben kom emellan och bollen tog höjd på nytt, så att Kyra bara hade alternativet att klacka fram på volley med kroppen framför. ”Madde” lät lädret studsa innan det återigen lyftes, nu fram till Hamano, som fyllde på med ytterligare en halvvolley ett par meter in i straffområdet. Skottet bommade dessvärre högra krysset med ett par decimeter – annars hade alla andra kunnat gå hem redan nu beträffande Årets Mål.

 

Och nu skulle det väl sprudla på? Nej, då tvåan inte kom 20 effektiva sekunder efter ettan, så gick det där kombinationsspelet på offensiv planhalva i baklås under resten av halvleken – som följaktligen inte blev mycket att skriva hem om. BP kunde göra 1-1 efter luddigt grönvitt försvarsspel vid ett högerinlägg och de rejäla möjligheterna som Hammarby kreerade genom eget anfallsspel var lätträknade fram till vilan. I sista minuten var det dock nära att Maika kunnat trycka dit 2-1, sedan Hasund tunnlat sin ytterback och spelat in från vänster. Hamano valde ett högt avslut där Persson flaxade till; 1-1 i paus.

 

Henric Wauge

 

Senast på Behrn Arena klev Alice Carlsson ständigt upp i planen och hittade såväl stickare som genomskärare. I kväll var det försvarskompanjonen Eva Nyström som ofta opererade offensivt. Tre minuter efter halvtidsvilan slog hon en fin, breddande boll som Andersson förvaltade med ett fint vänsterinlägg, men VM-kompisen Janogy var bara nästan på rätt plats. Och det räckte långt att beslutsamheten i duellspelet och skärpan i offensivt straffområde skruvades upp ett snäpp vardera jämfört med första halvlek. Efter nämnda anfall bredsidade Filippa Wallén ut bollen till den högerhörna som resulterade. Simone Boye visade att hon kan vara ett hot på offensiva fasta även med fötterna; volleyn efter Hasunds lyftning fastnade på vägen, men Julia Roddar grisade fram bollen för en ny chans med vänstern och då rakades ledningsmålet in.

 

Avgjort nu, då? Nej, BP var nära att ånyo replikera med en snabb kvittering. Ida Bengtsson sköt i kantfrisparks svallvågor, via Janogy som kastade sig i vägen – och den bollen hade Anna Tamminen varit helt chanslös på om den strukit stolpen på fel sida snarare än att gå till hörna. Men särskilt mycket mer orkade de rödsvarta inte med i värmen. Gästerna fick en liten vätskepaus efter bland de grövre flippersituationer man sett, där en av de dussinet duellerna i BP-målvaktens box tog illa på henne.

 

Men den markant större grönvita truppbredden skulle än en gång visa sig avgörande, då temperaturen ganska märkbart tog på spelarna. Just i halvlekens mitt lämnade Sørbo och Hasund plats för landsmaninnan Sara Kanutte och högerbreddande Adelina Engman. Båda skulle leverera poäng och för Kanutte dröjde det bara två-tre minuter innan matchen punkterades genom hennes försorg.

 

Första aktionen blev en precis target-nickskarv ut till Andersson, som förstås matade på med ett vänsterinlägg. Maika ordnade fast situation med ett balansnummer på kortlinjen – och sedan Vilde skickat in högerhörnan bar hennes högerhörna återigen frukt. Simone vann förstås sin luftduell i bortre ytan och… Sara svarade för ytterligare ett bidrag till vårsäsongens brunkmålskavalkad, då hennes halvträff på volley räckte för att få upp 3-1 på tavlan.

 

Samtidigt som Bajens dubbelbyte äntrade Frida Thörnqvist planen – vilket innebar att hälften av BP:s utespelare hade ett förflutet här på Kanalplan. Något spökande blev det inte denna gång och då Hammarby gjorde ett nytt dubbelbyte i 79:e kom även detta att resultera i utökad ledning, trots att två målgörare i Boye och Janogy fick avlösning. In kom Lotta Ökvist, och en Ellen Wangerheim som efter det filmiska övertidsmålet mot KIF följde upp med att näta omgående även i comebacken på hemmaplan. Hamano och Engman kombinerade på högersidan och då ”Adde” hittade rätt med inlägget, så högg såklart Ellen. Det räckte fint med ett knä och 4-1 gick in halvhögt invid första stolpen.

 

Wangerheim var också ytterst nära att både få shortsen avrivna av sin stackars motståndare då hon tog sig fram hela vägen till vänster i 84:e, och att plocka på sig en passningspoäng, men Kanuttes volley efter det fina korta inlägget gick över. Vi fick således nöja oss med att vinna ett mål mot Kristianstad och Växjö medan det ju också togs ett kliv förbi Piteå, upp på andra plats.

 

Henric Wauge

 

 

Matcherna fortsätter att dugga tätt inför VM-uppehållet. På måndag vänder serien för Hammarbys del då KIF Örebro kommer till Södermalm för ett returmöte. Köp biljett på denna länk! Och kom ihåg att grässlänten är oerhört inbjudande så här års, för dig som behöver sitta men inte hinner få tag i en biljett på läktarna.

 

 

Foto överst: Peter Jonsson

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS