Av Redaktionen, Publicerat för 7 år sedan.
Julkalendern 2017 går igenom nationer som bidragit till Hammarby Fotboll, på skilda sätt. I dag är turen kommen till England.
Gary Owen växte upp i Liverpool-trakten, men det var ur Manchester Citys ungdomsled som han tog upp i A-lagssammanhang. Debuten i högsta ligan klarade Owen av som 17-åring, mot Wolverhampton 1976. Och det fortsatte att peka uppåt för ynglingen, som noterades för 22 framträdanden och fyra pytsar med Englands U21-landslag.
Den himmelsblå publiken var förtjust i Owen, men ändå såldes han till West Bromwich tre år efter sitt genombrott, för 450 000 pund – en respektabel summa, långt innan dagens Premier League-verklighet. Till en början var det inte mycket som pekade på att Gary skulle ta steget fullt ut, till storstjärnestatusen. Under sin tid på The Hawthorns förärades den spelskicklige mittfältaren ett undantag från strikt brittisk tröjnummertradition, och bar nummer 10.
Längre än till sju matcher med B-landslaget nådde dock inte Owen. Det förklaras till största delen med hans hälso- och skadeproblem säsongen 1984/85, med såväl hjärnhinneinflammation som två vristfrakturer. Kommande säsong hade Gary tappat sin ordinarie plats i laget, och när den dessutom slutade med att Albion åkte ur, så blev nästa klubbadress Panionios. Sejouren i Grekland skulle dock bara bli ettårig, precis som vändan i Sheffield Wednesday 1987/88.
Det var således ett bokstavligen stukat tidigare underbarn, som anslöt till Bajen under sommaruppehållet. Det miserabla uttåget som satte punkt för ett 1980-tal där det gick sakta utför för de grönvita, accentuerades ytterligare genom den misslyckade chansrekryteringen av Gary Owen. Hammarby skulle bli engelsmannens näst sista klubb, och han gjorde bara två matcher – ingen på Söderstadion. Den otränade eleganten kunde inte göra sig själv rättvisa och medverkade endast i bortamötena med Malmö FF och Örgryte, där HIF föll med 0-2 respektive 0-3.
Spelarkarriären avslutade Owen i cypriotiska APOEL, men återvände senare till offentligheten som City-expert (kanske någon gång ihop med Mark E Smith?), såväl i blaskan Manchester Evening News som dagligdags hos radiostationen Century FM. En annan syssla som bidrar till brödfödan är… fotbollskonst. Gary arbetar bland annat med Walk of Fame, som säljer fotavtryck från legendarer. ”Det är en liten marknad, men jag kan den utan och innan”, sa han enligt The Telegraph. Ytterligare en sträng på Owens lyra är dotterns modebutik, där han är delägare.
En annan engelsman som dragit på sig Hammarby-dressen är, förstås, Luke Rodgers. Den skallige tuffingen som bildat anfallspar med Thierry Henry i New York Red Bulls bidrog främst med ramsan ”we’ve got the Luke”, och spelade senast för Hednesford Town. Ett omtalat provspel gjorde också Greg Lincoln, en Arsenal-talang som dock inte lyckades övertyga Sören Cratz hösten 2001. (Slutligen: vem var egentligen Mark Rafferty? Vi minns en rödlätt britt som testades på Stadshagen, en Norrettan-vårvinter just innan internets genombrott, och har autografen sparad.)
Publicerades för 1 år sedan
Publicerades för 1 år sedan
Publicerades för 1 år sedan
Publicerades för 1 år sedan
Publicerades för 1 år sedan
Comments