”Madde” fortsatt stekhet i värmen – femte raka trepoängaren

Av Mattias Jansson, Publicerat för 1 år sedan.

På förhand var frågan om en otroligt skiktad tabell skulle tajta ihop sig eller bli än mer differentierad – och med facit på hand hamnade Vittsjö i ett eget segment, medan Hammarby lånade förstaplatsen i en timme. I en tät första halvlek var det de rödblå som fick fram lägena, men Madelen Janogy som gjorde målet. Och då hon omgående efter paus spelade fram Maika Hamano till utökningen, så var den tuffa bortamatchen punkterad – femte raka allsvenska segern.

I 27-gradig värme och närapå vindstilla sparkades den bevittnat tuffa bortamatchen mot sjuan Vittsjö igång, av ett Hammarby som hade Simone Boye åter i mittlåset med Emma Westin utanför sig på högerflanken. Första möjligheten blev hemmalagets – och den var hundraprocentig. Clara Markstedt agerade lika targetbetonat som vanligt då hon kom ner och mötte en rensning för att sedan sätta av i djupled. Sedan hon fått bollen åter passades den vidare till Jutta Rantala, som vred och vände på Boye och Alice Carlsson innan hon fick iväg sitt vänsterskott från vänsterläge i boxen, men fick se landslagsbekanta Anna Tamminen svara för en otroligt stark räddning med näven nere längs det välvuxna gräset.

Matchbilden fortsatte att bestå av spelförande Bajen, som dock inte alls kom till lika heta chanser som lågt stående men blixtsnabbt omställande Vittsjö. Kvarten in fordrades det ett starkt hemjobb och en säker brytning från Julia Roddars sida, och halvannan minut senare tog sig Lisa Klinga till ett läge efter kantfrispark, som dock var bättre än vad hon förmådde rikta nicken. Och ytterligare två minuter senare ansåg sig Katrina Gorry, Kyra Cooney-Cross innermittfältskompanjon i landslaget, ha bud på straff sedan hon petat in bollen mellan de grönklädda försvararna och sedan sprungit rakt in i Westin. Som lök på laxen skickade också Markstedt en påpasslig halvvolley-tåpaj i ribbans undersida i 20:e.

Istället blev det HIF som fick utdelning. Precis innan halvlekens mitt och drickpaus ordnade Maika Hamano fram en högerhörna åt Vilde Hasund. Vältajmat med lyftningen smög Madelen Janogy in på rätt sida om sin försvarare och tryckte dit sitt nickavslut från nära håll – och att få det där första målet i matchen skulle visa sig än mer betydelsefullt än vanligt. Hammarby tog över chansproduktionen och Hamano var nära med halvdistansskott två gånger om, medan domslutsmarginalerna i straffområdet jämnades ut då det blev rörigt efter ytterligare en Hasund-hörna och Elaine Burdett i hemmaburen fick en sådan där slentrianmässig frispark med sig. Vittsjö fick fördel av boll vid ett par tillfällen mot halvlekens slut då man nog hellre hade sett frisparkar och de offensiva fasta som man är dokumenterat starka på, och hittade aldrig fram i uppställt anfallsspel som man gjort i kontringarna.

Efter pausvilan gick skånskorna över till 4-4-2 då försvararen Sura Yekka fick lämna plats för offensiva Hanna Ekengren. Ex-djurgårdaren fick i princip ingenting att jobba med under sin halvlek, och vad värre var för Vittsjö, så släpptes 0-2 in efter 12-13 sekunder… trots att man tagit avsparken. Två passningar inom laget blev det, innan Jonna Andersson klev fram och brytpassade den tredje fram till Hasund. Skarven in från vänstersidan till centrala Janogy kom även den på ett tillslag, och plötsligt hade Bajen ett två mot två-läge. Hamano höll sig precis på rätt sida och förvaltade passningen, då hon fläkte sig fram och tryckte dit utökningen.

Geisten gick då ur Vittsjö på ett sätt som man sällan ser, även om temperaturen nog gjorde sitt till för hur slätstruken den tänkta jakten på en väg tillbaka in i matchen såg ut. Snarare kunde Hammarby ha gått ifrån till större segersiffror, även om man främst uppträdde kontrollerat och såg till att portionera de välbehövliga bytena rätt. Vilde fick strax efter 0-2 på en ren träff från sin vänstersida som susade utanför bortre krysset och hade snart också ytterligare ett fräsande skott tätt över. Simone hade en volley på Cooney-Cross hörna, från ganska nära håll men en bit över.

Med drygt en halvtimme kvar blev Roddar sittande och Hanna Folkesson fortsatte således att spela en viktig roll på karriärens absoluta sluttamp, då hon kom in samtidigt som Thea Sørbo ersatte Westin. I samma veva fick Tamminen kliva fram med sitt enda egentliga ingripande i halvleken, då hon med hjälp av ribbans översida tippade Klingas oannonserade inläggsskott över. Janogy som i dag inte minst gjort ett jättejobb i att ständigt möta boll och utgöra en central uppspelspunkt, ständigt mer på tå än motståndarspelarna runt henne, lämnade med kvarten kvar plats för Ellen Wangerheim.

Samtidigt blev det till att ta sig an en ovan vänsterytterposition för Adelina Engman, då Hasund sprungit sig matt. Ellen Gibson ersatte Hamano mot slutet, men föga otippat var lagets andra Ellen närmre att sätta trean. I näst sista ordinarie minuten slog Wangerheim ett hårt inspel från höger som kunde studsat hursomhelst, men gick via målvakten och över kortlinjen. Då fjärdedomaren sedan skickade upp en sexa på sin tilläggsskylt fick gymnastik- och idrottsklubben en sista liten energiskjuts, men utan att få bett i sin forcering – och Bajen kunde hålla ut till en i slutändan säker trepoängare.

Pablo Piñones-Arces syn på dagens seger:
– Tjejerna gör en stark insats i dag. Vittsjö på idrottsparken är en tuff bortamatch och det är inte många lag som tar poäng här. Vi har bra perioder i matchen, värmen tar såklart ut sin rätt och det märks på tempot. Det är något som vi trots allt klarar av bra och sett över 90 minuter är vi det starkare laget.

I nästa omgång, på måndag den 3 juli klockan 19.00 för vår del, tar sig Hammarby an BP på bortaplan i en linje 19-uppgörelse – köp biljett till den grönvita långsidan här!