Mållös match gav viktig poäng

Av Patrik Oscarsson, Publicerat för 7 år sedan.

Hammarbys höstpremiär på hemmaplan, mötet mellan nian och tian i tabellen, slutade 0-0 inför 656 på Zinkensdamm. Göteborg verkar ha fått ordning på sitt svajiga försvarsspel från vårsäsongen medan Bajen presterade ett sedvanligt starkt försvarsspel med Emma Holmgren som säker sista utpost. Delad poäng innebar att det inte skedde några tabellförändringar.

Det var inte utan att man kunde märka att båda lagen insåg att detta var en viktig match kring nedflyttningsstrecket. Från matchstart stod det klart att det var två lag som väldigt gärna ville ha de tre poäng som stod på spel. – en intensiv inledning och ett böljande spel, med flera bra omställningar från båda håll. Under perioden mellan minut fem och tio tog Bajen över initiativet och hade mest boll, och spelade runt för att hitta lägen. Julia Zigiotti hade i 10:e minuten en bra aktion där hon drev in från kanten, och sånär friställde Olga Ekbolm.

Bajens spelfördelare Filippa Angeldahl varnades i den 11 matchminuten då hon avvärjde en omställning från göteborgarna. Efter detta tog Kopparberg allt mer över spelet och bollinnehavet, med en riktigt bra period fram till halvtimmen spelad. Bland annat tvingade Nathalie Perssons skott hemmamålvakten Emma Holmgren till en riktigt svettig räddning långt ner i sitt höga hörn.

Den sista delen av den jämna och något tuffa första halvleken tog Bajen åter över initiativet och lyckades skapa några riktigt bra chanser, där Filippa Angeldahls välavvägda inlägg och frisparkar var tongivande. Murielle Tiernan var dock nära att sätta dit 1-0 helt på egen hand i sin hemmadebut, men efter soloräden till vänster där hon höll undan försvararen och vek in i straffområdet gick skottet tätt över.

I andra halvans inledning var det gästerna som började klart bäst, med ett par riktigt fina frilägen, men med slarviga avslut. I den press som Kopparberg då hade, gav det också några bra chanser till snabba omställningar för Bajen. Hammarby gjorde i 59:e sitt första byte, när lagkapten Olga Ekblom ersattes av Frida Sjöberg. I samma matchminut hade även Angeldahl Bajens kanske bästa chans, då hon fick en passning snett inåt bakåt straxt utanför straffområdet, och lossade ett skott i stolpens utsida. I denna period, strax efter 60:e minuten, visade Filippa och Julia upp ett bra passningsspel på mittplan som skapade ett antal lägen för Bajen – men utan att det gav några riktigt farliga avslut.

Bajen försökt att gå framåt de sista tio minuterna, utan att få till något direkt tryck på Kopparberg; man tappade relativt snabbt bollen och Kopparberg fick möjlighet till ett antal kontringar. Matchstatistiken visade också på en jämn match, med några fler avslut för Kopparberg. Ser man på statistiken varifrån avsluten tog, så blir det tydligt att Bajen i dag aldrig kom in i straffområdet för sina avslut, utan samtliga avlossades från distans.