toggle menu

Målrapporten efter största damallsvenska segern sedan 1996

Av Mattias Jansson, Publicerat för 1 år sedan.

Hammarby gjorde vad som förväntades och kanske ännu lite till, när ett lika skadeskjutet som segerlöst och jumboplacerat IFK Kalmar kom till Södermalm. Det sprudlade framåt medan Anna Tamminen heller inte fick ett enda avslut emot sig. Här är målrapporten efter den sjätte allsvenska segern av sex, tillika lagets tionde tävlingsseger av tio. Segern skrevs till 8-0 – Bajens största i Damallsvenskan sedan hösten 1996, då det blev bortavinst med samma siffror mot Landvetter IF.

 

5’ 1-0, Matilda Vinberg (Alice Carlsson)

Peter Jonsson

En intensiv matchinledning med högt bolltempo kröntes av 1-0-målet, där Alice Carlsson slog en boll från höger, en bit in på offensiv planhalva. Den struntade Sara Kanutte i och då glömde bortaförsvaret bort Matilda Vinberg, som behärskat placerade in sitt vänsteravslut invid bortre stolpen.

 

26’ 2-0, Simone Boye (Vilde Hasund)

Jay Foster

Vilde Hasund, Jonna Andersson och Vinberg hade alla haft jättelägen att utöka så här dags. Vilde hade dessutom fått en smäll mot huvudet och omvårdnad i ett par minuter, precis innan det var dags att slå högerhörna. Här fanns inga tecken på yrsel, och lyftningen möttes av Simone Boye som smög in från bortre ytan och fick på en pärla till nickavslut, tillbaka upp i första krysset. Då en IFK-spelare strax därpå gjort sig illa och behövt byta, fick domaren truga småländskorna att sätta igång spelet med uppkast – och det skulle bli en lång kväll.

 

45+2’ 3-0, Sara Kanutte (Matilda Vinberg)

Jay Foster

Målet åsido, så fick bortamålvakten Anna Koivunen minuten före en rungande applåd. Hon stötte olyckligt ihop med Sara Kanutte, som chockad fick se rakt in i keeperns knäskål då huden fläktes upp. Koivunen syddes med tolv stygn, lindades ihop – och blev vansinnig då tränarna förklarade att det var färdigspelat. Då hon motvilligt linkade till bänken var det såklart till hyllningar från Bajenpubliken. Ersättaren, 18-åriga Fanny Jungward, fick en otacksam afton. Omgående klackade Vinberg fram Kanutte efter att ha vunnit bollen skyhögt upp i planen, och norskan tryckte dit trean.

 

45+5’ 4-0, Matilda Vinberg

Peter Jonsson

Vinberg var skoningslös då förstatouchen svek närmsta försvarare efter en hård passning från målvakten, och skickade in 4-0. Jungward revanscherade sig något då hon hann tillbaka för att tippa Kyra Cooney-Cross försök från halva plan i sjunde tilläggsminuten, men då var förstås matchen redan punkterad med råge.

 

67’ 5-0, Thea Sørbo

Henric Wauge

En vänsterhörna direkt i mål, det är ju ändå ett värdigt sätt att göra första Bajenbaljan. Sørbos inåtskruvade boll gick in i bortre burgaveln, där Ellen Gibson – en av fyra pausinhoppare – störde sin nummer 8-kollega hos gästerna vid försöket att avvärja.

 

70’ 6-0, Ellen Gibson (Matilda Vinberg)

Peter Jonsson

Strax därpå var ”Gibbe” själv målskytt. Hon tog emot bollen centralt och vristade ner den i bortre burgaveln, efter att Hammarby snabbt gjort något av inkastet från höger.

 

74’ 7-0, Sara Kanutte (Thea Sørbo)

Peter Jonsson

Återigen resulterade en pressad vänsterhörna från Thea, som landsmaninnan Sara mötte med en nick i nät från nära håll. Armarna höjdes i ett kors, på begäran av pausutbytta Cooney-Cross och som tröst för att den senare inte fått näta.

 

90+2’ 8-0, Emma Westin (Smilla Holmberg)

Jay Foster

En till pausinbytt duo som levererade. 16-åriga Holmberg, som snart beger sig iväg på F17-EM, tog sig fram på sin högerkant och slog ett inlägg som bara hjälpligt nickrensades. Emma Westin fanns på plats till vänster för att ta tillvara på volleyläget och åttan satt tillbaka mot bortre stolpen.

 

IFK Kalmars offensiv, då? Nja, inte nog med att Anna Tamminen inte behövde rädda något avslut – hon hade heller inte användning för något målvaktsöga för försök utanför målramen. Gästerna orkade sticka upp en ynka gång, i 63:e, men kapten Jessica Ayers avväpnades då av hemåtjobb och tackling i straffområdet signerat Vinberg.

 

Siffrorna framåt hade också kunnat bli än större för Bajen. Maika Hamano noterades sånär även hon för ett pausinhopp med utdelning, då hon med kvarten kvar träffade ribban. Japanskan serverade också Kanutte till ett offsideavvinkat mål. Och så ansåg sig Kanutte ha ett brunkigt avslut på hörna över mållinjen, utan att få domarteamet med sig. 832 lät som fler denna kylslagna matchkrockafton – och det vill till att måndagens bortafölje på Hisingen också bär fram laget, i en tidig seriefinal.

 

 

Och matchen 1996? Jo, den spelades i näst sista omgången. Bajen som detta år blev fyra avslutade Damallsvenskan starkt, med tre raka segrar, och på Landevi lossnade det alltså rejält. Malin Allberg, som varit med och vunnit HIF Fotbolls två första cuppokaler, blev tremålsskytt.

 

Och på tal om Svenska Cupen, så är ju Landvetter IF föregångaren till årets cupfinalmotståndare, då Hammarby ska försöka bärga första titeln på damsidan sedan 1995. Strax innan millennieskiftet blev det en sammanslagning och namnändring till Kopparbergs/Landvetter, efter att dryckestillverkaren klivit in som huvud- och namnsponsor.

 

2004 försvann Landvetter, orten med 9000 invånare mest känd för flygplatsen och just den rödvita klubben, från damfotbollens karta – efter att ha varit en av pionjärerna. Kopparbergs/Göteborg Fotboll Club blev det nya namnet på en tämligen generisk men klart framgångsrik förening. Efter fyra silverplaceringar kammade man hem SM-tecknet 2020, bara för att lägga ner helt och uppgå i BK Häcken.

 

 

Kommande grönvita hemmamatcher? Ja, det är ju inte vilka drabbningar som helst.

 

Den 22 maj tar HIF emot FC Rosengård, mästarna som tycks ha börjat tuffa igång efter en motig start. Köp plåt här!

 

Den 6 juni ställs Bajen mot BK Häcken på Tele2 Arena och då står som bekant en cuptitel på spel. Köp biljett här!

 

 

Foto överst: Peter Jonsson

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS