toggle menu

ANNONS

Mardrömsstart fällde Bajen mot tjeckiska giganterna

Av Axel Pershagen, Publicerat för 4 år sedan.

Slavia Prag, som hittills gjort den bästa ligasäsongen i tjeckisk historia, visade att både kvalitet och matchform var på en annan nivå än Hammarbys. Efter 23 minuter ledde tjeckerna med 3-0 och trots mål från Muamer Tankovic och Gustav Ludwigsson fick Bajen se sig besegrat med 4-2 i ett regnigt Algarve.

Slavia Prag, som för bara tre månader tidigare, vid sitt senaste besök på den iberiska halvön spelade oavgjort mot Barcelona i Champions League-gruppspelet stod för motståndet, ett svårt sådant skulle det visa sig, när Hammarby öppnade Portugallägrets matchande på lördagskvällen.

Nu handlade det om genrep för de överlägsna ligaledarna i Tjeckien som står inför en återstart i ligan, där man har 16 poäng ner till tvåan och hittills har gjort den bästa säsongen ett tjeckiskt lag gjort i landets historia.

Hammarby satte hög press direkt och vann en tidig hörna men istället för att förvalta den tryckte tjeckerna upp och Simon Sandberg pressades till ett bakåtspel mot Davor Blazevic. Det blev helt fel och istället frispelade han rumänen Nicolae Stanciu som placerade bollen till höger om Davor. Målvakten var nära att mota bollen men 1-0 kunde konstateras efter bara drygt två minuters spel.

Illa blev värre efter sex och en halv minut när Slavia spelade bollen i sidled i höjd med straffområdets gräns och Lukas Masopust mötte direkt med en bredsida i Davors andra hörn. 2-0 och en tung start på Estadio Algarve.

Hammarby spelade upp sig en aning och hade några intressanta omställningar men matchtempot visade sig variera stort mellan lagen och i den 23:e minuten kom ett långt inlägg som möttes med en tjeckisk lobbnick. Davor Blazevic blev några decimeter längre än vad som såg ut att vara möjligt när han värjde sin kasse men hans fingertoppar förmådde inte mer än att just värja målet. Bollen damp ner rakt framför detsamma och 3-0 kunde stötas in.

Minuten senare kunde det blivit 4-0, men Davor fick då revanschera sig när han motade ett friläge med en fin benparad.

Istället var det Hammarby som reducerade. Muamer Tankovic gjorde som vi sett honom så många gånger i allsvenskan. Han tog sig in i straffområdet från vänster. Drog höger, drog vänster, sköt. Och så var det 1-3.

Utöver ”Mujos” ögonblicksbriljans var det en tung halvlek för Hammarby – och inte minst för Simon Sandberg som efter missen vid 1-0 även tvingades utgå skadad efter 40 minuters spel. Jean Carlos de Brito ersatte och vänsterbacksvikarierande Tim Söderström fick flytta över till den något mer välbekanta, om än ovana, högerbacksplatsen.

Den andra halvleken inleddes med att en svart katt (bokstavligen) sprang över planen. Och det var en nästan löjligt symbolisk bild för den här kvällen. Hammarby hade en stekhet chans sekunderna efteråt när Jean slog ett fint inlägg till en helt ren Aron Johannsson. Men islänningen hade flytet katten siat om och fick inte avslutet in i det öppna målet.

Darijan Bojanic hade sedan en bra frispark i den 51:a minuten som tvingade målvakten till en fin räddning och Davor ville inte vara sämre. Kommande fem, sex minuter räddade han såväl ett friläge som ett skott från nära håll.

Hammarby spelade klart bättre än i den första halvleken även om det knappast var något fotbollsgodis den knappa publiken på plats bjöds på. Ändå lyckades de för dagen tigerrandiga reducera på nytt. Gustav Ludwigsson, som bytts in på mittfältet för att ersätta Darijan Bojanic, fick ett skott på sig i straffområdet och lyckades trots överraskningen vara hetast på andrabollen och sätta sitt första Bajenmål när han reducerade till 2-3 i matchens sista minuter.

Någon spänning skulle det ändå inte bli. Direkt efter 2-3 utökade Slavia Prag till 2-4 i en kontring där Davor Blazevic, som efter mardrömsstarten stått för flera fina räddningar, fick ge vika.

Hammarby fick se sig besegrat i lägrets första match, mycket på grund av den svaga starten där tjeckerna fick en tvåmålsledning innan alla spelare på planen ens rört bollen.