toggle menu

ANNONS

Medlemsmötet: Två timmar av information och samtal

Av Mattias Jansson, Publicerat för 5 år sedan.

Drygt 120 bänkade sig i presskonferenssalen, när Hammarby Fotboll bjöd in till årets första informationsträff för medlemmar, och efter att ha välkomnat medlemmarna och redogjort för upplägget berättade ordförande Richard von Yxkull om det aktuella inom styrelsearbetet.

 

 

Inledande presentationer

Men han inledde med att summera 2018: ny sportslig ledning för pojkakademin, sjösatt flickakademi, initierandet av det samarbete med Frej som nu intensifierats, poängrekord på herrsidan men degradering för damerna, inflyttning i nya hem på Hammarby IP och Årsta IP under vår respektive höst och lanseringen av Samhällsmatchen. 2019 har fått en rivstart med Craft-samarbetet, och utarbetandet av en ny långsiktig strategisk plan är påbörjat. Där pågår bland annat diskussioner internt och med delägarna kring vad som är bäst för dam-elitverksamheten; förening eller bolag.

 

Därefter tog föreningschef Peter Kleve till orda, och inledde med att lufta en hisnande siffra: ”180 000 gånger per år sätter en ung lirare på sig våra färger för att spela fotboll”. Om nygamla HTFF berättade Kleve vidare: ”Våra breddspelare är så pass bra att andra klubbar försöker rekrytera våra andra- och tredjelagsspelare, så vi har startat detta för att ha en attraktiv miljö för de spelare från vår akademi inte tar plats i Frej men kan blomma senare”.

 

För flickakademin basar Håkan Jensgård. ”Vi startade med fyra lag och 75 spelare förra vårvintern. F19 blev trea i serien nästan helt utan A-spelare, och F03 vann Gothia Cup och har gått långt i internationella turneringar”, gladdes han. 2019 kommer en ny serie, F17, som Bajens 03:or kommer att spela. De ser, tillsammans med F02, vassa ut: ”Det ser hoppfullt ut när det gäller att leverera spelare. Vi ska vässa verksamheten och höja kvaliteten på allt vi gör”, avslutade Jensgård.

 

Pojkakademins chef Jocke Rydberg, som började leda den nya akademin för ett år sedan, berättade om det som hänt hittills – i sju av åtta tävlingar, från P14 till U21, segrade Hammarby. ”Titlar är viktiga för de ger energi, hopp om framtiden och minnen för spelare och ledare, men vårt främsta syfte är att få fram spelare till senior-elitnivå. Därför är det jättekul med Frej – ett stort steg bort från plastpokaler i ungdomsserier men ett steg närmre vårt syfte”, tyckte Rydberg, som också njuter av hur inspirerande det är för akademilagen att stöta på A-spelarna dagligen i det nya klubbhuset.

 

Futsal-herrlagets sportchef Jocke Eriksson är ensam om att vara mitt uppe i tävlingssäsongen. Alla jobbar där ideellt, och man har inte riktigt samma förutsättningar som andra, men är ”jäkligt glada och stolta över att få vara med”. Under vintern har HIF skickat tre spelare till U19-landslaget och en till A-landslaget. Segraren i SFL får kvala till Champions League, där Barcelona och Benfica dominerar, och Hammarby är ju just nu bara fyra poäng från serieledning.

 

Sista delen av den sedvanligt informativa inledningen höll bolagets verkställande direktör Henrik Kindlund i. Gällande målsättningen, 50 poäng och att utveckla en spelidé i linje med Hammarbys historia och identitet, tog vi stora steg under 2018. Den sportsliga resan illustrerade Kindlund med Mount Everest och sin fäbless för dokumentärer om bergsbestigningar: ”Luften uppemot toppen är tunn; tappar man omdömet och slänger solglasögonen för att springa upp på toppen – då dör man”.
Även på läktaren har det hänt mycket de senaste åren – 2012 visade SEF-undersökningen att 19 procent kände sig otrygga, att jämföra med 4 procent i fjol.

 

Ekonomiskt är styrelsens uppdrag till aktiebolaget att dubbla omsättningen, till 220 miljoner kronor, fram till 2024 och alla avdelningar har sin egen plan för att öka. Bajen följer den uppsatta sportsliga och ekonomiska trappan, och nästa kliv blir att etablera klubben som huvudutmanare till Malmö FF och AIK. 2024 ska den stärkta ekonomin göra Bajen till topp tre för spelarbudget i Norden – ett stort kliv, men förutsättningarna finns. Viktiga byggstenar för detta är eget kapital med spelarförsäljningar och CSR, digital kommunikation och organisationen.

 

På planen är målen 2019 följande: En poängskörd över 50 poäng, att fortsätta den spelmässiga utvecklingen, att sälja för över 20 miljoner netto vilket vi redan gjort och att utveckla Frej-samarbetet. Övriga fokusområden är Samhällsmatchen, souvenirsidan med Craft och kommunikationsarbetet där SEF-appen används som klubb-app inom ett par veckor. Gällande E-sporten är en allsvenska på gång där tolv av 32 elitklubbar hakar på. I grund och botten är detta ett publikrekryteringsprojekt bland unga supportrar.

 

 

Intervjuer och samtal

Hammarbys innerplansspeaker Peter Aronsson tog sedan över mikrofonen för samtal och intervjuer. Först att grillas var damernas sportchef Johan Lager. Givetvis var det en stor missräkning att åka ur Allsvenskan, men han ser positivt på att tillsammans med huvudtränare Isak Dahlin ha fått sätta ihop truppen själva. Medelåldern är sänkt med tre år, och Lager anser sig ha fått ett bra stöd och en bra budget från föreningen. ”Vi hymlar inte med att vi vill gå upp igen direkt. Vi har organisationen och spelarna för att klara det”, sa han. En fråga gällde truppstorleken. ”Vi vill att alla i truppen ska vara nära speltid. Det är förstås också en ekonomisk fråga, men vi har också en bra akademiverksamhet där F19-laget redan gör det bra”, sa Lager.

 

Bajens tekniske direktör Ola Larsson berättade sedan, solokvist på podiet, om sin utvärdering av 2018 års spelidé. En frågeställning som man dryftat intern handlade om huruvida laget blev sönderläst under den poängmässigt skralare hösten. Samtidigt kunde han visa på att man både haft fler passningar in i straffområdet, fler passningar på planens sista tredjedel och fler avslut då än under säsongens första hälft. Spelare och ledare är enade om att fortsätta på den inslagna vägen, där HIF kontrollerar matchbilden och oftast ogärna kryssar. Filosofin utvecklar också spelarnas egenskaper.

 

Herrtränare Pablo Piñones-Arce och sportchef Jesper Jansson samtalade därefter med Aronsson och med mötesdeltagarna, och givetvis handlade det mycket om läget när man nu går in i försäsongsmatchandet. ”Vi tror på samarbetet med Frej; att ha utvecklingen och steget från U19 till senior där, snarare än att ha många unga spelare i A-truppen. Piñones-Arce hyllade också projektet: ”Vi kommer ha möjlighet att se spelare i tävlingsmatcher snarare än i en betydelselös U21-serie”. Besked kom också om att Bajen i år avböjer deltagande där. Och om att samarbetsavtalet med Superettan-klubben innebär att fem Sverige-fostrade spelare under 21 år kan sättas upp på en lista, där de kan röra sig mellan Allsvenskan och Frej.

 

Skillnaden är också stor jämfört med fjolårets uppstart. ”Vi hade en väldigt lång startsträcka för att komma till att äga vår framgång och utveckling. I år har vi hela tränarstaben från start och många av spelarna kvar, och kan då börja implementera andra saker för att sätta lite mer snurr på vår spelidé, och specialisera oss bättre”, sa Jansson. Det var med en känsla av tillförsikt i lokalen, som mötet avslutades efter två timmar.

 

 

Arkivfoto: Peter Jonsson

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS