toggle menu

Motig uddamålsförlust mot tabellfyran

Av Mattias Jansson, Publicerat för 6 år sedan.

På soliga men kylslagna Hammarby IP slutade dagens hemmamöte med Kristianstad likadant som sommarmötet i Skåne – 0-1-förlust. Matchen var chansfattig; ett gott betyg åt Bajens ”man tager vad man haver”-försvarslinje, men även om de grönvita tog sig till få lägen framåt blåstes laget på ett lika korrekt som nödvändigt ledningsmål innan paus.

 

Isak Dahlin och hans stab har fått pussla flertalet gånger denna höst, men till dagens hemmamöte med tabellfyran Kristianstad var frånfällena ännu fler än tidigare. Som lök på laxen fick Alexandra Lindberg lämna sent förkylningsåterbud, och samtliga tillgängliga utespelare i seniortruppen fanns således med i startelvan, där Sejde Abrahamsson var enda egentliga back i försvarslinjen. Sett till de faktorerna gjorde Hammarby en stark insats – men liksom i juli-bortamötet vann skånskorna med uddamålet.

 

Kristianstad lade mycket krut på fasta situationer, och framför allt var det inkastlägen som Bajen släppte till. De långa inläggsliknande bollarna hivade Sif Atladóttir in i boxen, men de grönvita fredade sig, även om det vid första tillfället bara minuten in uppstod flipperspel i en rugbyklunga kring målområdet. Elise Kellond-Knight, vänsterback i dag, räddade framför mållinjen och returen limmade Emma Holmgren.

 

En av Hammarbys få målmöjligheter i dag vaskades fram tack vare rejäla duellsatsningar på mitten från Milica Mijatovićs sida, åtta minuter in. En av tacklingarna var nog över gränsen, men HIF fick inkast med sig, och serbiskans centrala kompanjon Astrid Larsson satte iväg en djupledsboll för Emma Jansson. Vid inspelet från höger som gick parallellt med mållinjen hann inte Olga Ekblom fram, och direktavslutet stod istället Lauren Kaskie för, i burgaveln.

 

Halvleken var därefter chansfattig och ganska hafsig. Det hettade dock till i 34:e, då Abrahamsson höll undan Alice Nilsson tillräckligt för att dagens mittbackspartner Ellen Gibson skulle kunna täcka skottet. Minuten därpå gjorde Hammarby mål två gånger på en sekund, utan att få 1-0 godkänt. Sekvensen hade sin upprinnelse i att Kaskie såg Kellond-Knights överlappande löpning i duons vänsterkorridor. Inlägget nickades i ribbans undersida och ner halvmetern innanför mållinjen av mittbacken Becky Edwards, stressad av Jansson, som för säkerhets skull också rakade in returen. Då fick målvakten Moa Olsson, tydlig tvåa in i den duellen, frispark med sig.

 

Den sekvensen blev dessvärre avgörande för matchutgången, eftersom alltför obeslutsamma rensningar just före pausvilan gav Kristianstad en inläggsmöjlighet från höger för mycket. När tredjebollen skickades in kunde resliga Amanda Edgren nicka in 0-1.

 

Hammarby stod för en ganska bra inledning av andra halvlek, men utan att kunna spela sig igenom, och man var heller inte betjänta av offside-decimeterna när lägen för den sista passningen väl uppstod. Kristianstad var nära att ställa om till 0-2 vid ett tillfälle, med halvtimmen kvar, då Ogonna Chukwudi rann igenom till vänster och Abrahamsson ställdes i ett nytt en mot en-läge. Här fick nigerianskan igenom sitt avslut, men Holmgren var på bollen tillräckligt för att Gibson skulle hinna avvärja framför egen mållinje.

 

Med kvarten kvar gav KDFF igen med samma mynt mot Mijatović, som kapades bakifrån utan åtgärd och inte kunde spela vidare. F19-lagets anfallare Merlinda Shabanaj begick därmed allsvensk debut, och bidrog med goda intentioner, i en slutforcering där gästerna stack emellan med inbytta Sofia Hagmans lobbförsök från 30 meter.

 

Närmast att ordna 1-1 var Larsson i 93:e, efter inspel från Jansson. Men den här gången var målvakten Olsson, som ersatte otäckt skadade Brett Maron, knappt men klart först in och greppade bollen. En blytung förlust, och det blev inte muntrare halvannan timme efteråt, när Limhamn Bunkeflos 2-1-mål i femte tilläggsminuten dök upp i resultat-apparna. Nu väntar ett landslagsuppehåll, och därefter serieavslutande och viktiga möten med seriens övriga skånska lag – Rosengård borta och Vittsjö hemma – med Växjö på Myresjöhus Arena däremellan.

 

Statistik HIF-KDFF 0-1 (0-1):
Avslut 3-19 (1-10)
På mål 1-7 (0-3)
I ram 1-0 (1-0)
Hörnor 1-5 (0-2)
Frisparkar för 12-16 (8-9)
Kort –
Offside 3-2 (1-1)
Publik 422

 

Ytterligare matchfakta finns här.

 

Foto: Peter Jonsson

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS