toggle menu

ANNONS

Motståndarkollen: AIK

Av Mattias Jansson, Publicerat för 6 år sedan.

AIK blev, i tionde omgången, första lag att besegra Hammarby i Allsvenskan 2018. Själva åkte man på första förlusten i serien på över 13 månader i Norrköping senast, men vårderbysegern och sviten hade då tagit de svartgula till täten. Här får du koll på Allmänna Idrottsklubben inför dagens seriefinal och länsderby.

 

Om AIK-historiken, och om Solna-klubbens matcher fram till vårmötet på Tele2 Arena i tionde omgången som ju avgjordes på en lika sent som tveksamt dömd straff, kan du läsa i motståndarkollen från den 20 maj. Här fokuserar vi istället på hur ”Gnagets” säsong sett ut sedan dess – och med undantag för Europa League-spelet samt nämnda nollpoängare i Norrköping har den som bekant varit obehagligt stabil.

 

Särskilt gäller det efter VM-uppehållet, för 1-0-vinsten mot Bajen följdes faktiskt av två raka poängtapp. Efter 1-1 mot Häcken på Hisingen var det dags att ta emot Norrköping på Friends Arena, och där blev den svartgult välförtjänta 2-0-pausledningen till ett lika vitblått välmotiverat 3-2-överläge. Rasmus Lindkvist räddade 3-3 i 79:e minuten och med en böljande avslutning kunde det slutat hur som helst, men siffrorna stannade där. Sex segrar och sex kryss blev AIK:s vårfacit.

 

Innan serien drog igång igen stod det klart att man inte skulle kunna göra Grasshoppers-lånet av hemvändande Nabil Bahoui till en permanent övergång. Då hade också mittfältskollegan Anton Salétros lämnat för ryska Rostov. Ersatte i lagdelen gjorde en överraskande och en prestigefylld värvning. Heradi Rashidi, med bakgrund i BP, hade varit viktig för Dalkurds uppflyttning men sedan fått sparsamt med speltid – ”Gnaget” såg uppenbarligen mer i den 24-årige yttern som förpassat Lindkvist till bänken. Centralt behövde Sebastian Larsson ingen närmre presentation. När serien drog igång igen i Trelleborg slogs avsparken mindre än två timmar efter Sveriges kvartsfinaluttåg, där han var en given startspelare.

 

Larsson hann förstås inte till Vångavallen, och fönstret var heller inte öppet, men AIK hade inga bekymmer med TFF utan gick ifrån till 4-1-seger, efter två Tarik Elyounoussi-mål. Därefter var det dags för Europa League-dubbelmöte mot Shamrock Rovers med bortamatch mot GIF Sundsvall däremellan. Det hela gick vägen även om irländarna, som ju kryssade mot Hammarby på försäsongen, var en stolpträff ifrån att skrälla – och även om det dröjde till 94:e minuten innan debuterande Rashidi gjorde matchens enda mål mot ”Giffarna” som dittills varit närmre att näta.

 

Hemma mot BP var det däremot inget snack. Nicolas Stefanelli stod för tre av målen och 5-1 i Larssons debut tog inte nämnvärt på de svartgula krafterna. Välbehövligt, då Nordsjælland i nästa EL-runda stod för dörren, med Kalmar FF hemma mellan torsdagsmatcherna. Elyounoussis straffmiss i Danmark blev ödesdiger, och efter 0-1 där föll AIK även hemma med samma siffror, mot ett ungt och fartfyllt FCN. Där och då var 1-0 mot KFF (Henok Goitom på straff) en klen tröst för supportrarna.

 

Men i Allsvenskan fortsatte ”Gnaget” att rada upp trepoängare. Hemmamötet med Elfsborg, där Goitom återigen avgjorde, blev dessutom den sista med dittills gångbara 1-0 på tavlan.
Fortsättningsvis i övergångsfönstret återvände 32-årige och defensive Panos Dimitriadis till klubben efter ett par år i Turkiet. Ahmed Yasin, yttern som inte alls fått till det som under fjolårslånet till Häcken, hamnade samtidigt i Al Khor från Qatar.

 

I de båda bortamatcherna på behändigt avstånd, BP i serien och Sandviken i cupen, blev det komfortabla svartgula 2-0-segrar. Hemmareturen mot TFF vanns också med samma siffror, och Häcken hade inte mycket att sätta emot på Friends Arena – 3-0 till hemmalaget.

 

Utfallet i den senaste omgången går att vrida och vända på; varken Hammarby eller AIK tog chansen att skaffa sig ett övertag inför dagens derby. Det gjorde däremot verkligen Norrköping, som efter en imponerande 2-0-hemmavinst – med förre AIK-mittfältaren Simon Thern i huvudrollen som tvåmålsskytt – nu kan luta sig tillbaka ihop med resten av Sveriges fotbollsintresserade befolkning. Lika laddad och nervig som dagens utsålda drabbning blir för 08-publiken, är den givetvis en årets match-godbit för serien. Nu är kryss heller inget vidare resultat för solnaiterna.

 

I likhet med Bajen har hemmalaget ingen spelare avstängd i dag. Man saknar däremot långtidsskadade Robert Lundström och Jesper Nyholm i försvaret, där Joel Ekstrand är på väg tillbaka efter sin knäskada men inte matchredo.

 

Läs också: Truppen mot Hammarby IF och AIK-Hammarby: Statistiken (från aikfotboll.se)

 

Foto: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS