toggle menu

ANNONS

Motståndarkollen: Athletic Football Club

Av Mattias Jansson, Publicerat för 7 år sedan.

I eftermiddag stundar Hammarbys första möte med AFC Eskilstuna. Avspark på Tele2 Arena: 16.00. 21 192 har just nu biljett – köp du också, på den här länken! Här är en närmre titt på motståndarna inför matchen.

 

Vi brukar ju inleda kollarna med motståndarklubbens historik, men eftersom sådan saknas här blir det istället en titt på Eskilstuna City FK. Klubben bildades den 1 november 1907 och är traditionellt knegarklubben i staden, som fått se sig överglänst av de övre samhällsskiktens IFK Eskilstuna. 1925/26, till Allsvenskans andra säsong, blev City uppflyttat och därmed (ihop med IFK Uddevalla) de första nykomlingarna i serien någonsin. Det blev respass direkt efter en enda tvåpoängare – givetvis mot IFK Eskilstuna. Även 1955 befann sig rivalerna i samma serie, och Citys hemmaderby lockade 13 038 till Tunavallen. Matchen spelades dock i andradivisionen, och City har inte lyckats ta sig tillbaka till finrummet. Från 1990 har man dock gjort 22 (!) raka säsonger i Division 2, där 4121 såg ett efterlängtat derby 2007. Bland spelare med bakgrund i City, som 2000 lade till ”Eskilstuna” och ”FK” för att markera övergången till renodlad fotbollsklubb, märks Sebastian Larsson, Andreas Alm och Nordin Gerzic.

 

Förstås är det också på sin plats med en liten resumé i den svenska avundsjukans anda, över Alex Ryssholms väg till Sveriges högsta fotbollsserie. 2007 bildade den ryske affärsmannen Athletic Football Club Academy i Solna. 2010 startades ett A-lag upp i Division 7. 2010 togs Atletico Husby över – Ryssholm löste klubbens skulder, flyttade den till Solna, döpte om den till AFC och tog över dess serieplats i Division 4. 2012 upprepades förfarandet, när Väsby United (en sammanslagning mellan Café Opera och Väsby IK) förlorat sin samarbetsroll med AIK – skulderna pröjsades och föreningen togs över, precis som serietillhörigheten på landets tredje nivå. Året därpå byttes Väsby Uniteds namn ut till AFC United, medan det Solna-baserade AFC avvecklades. 2014 blev Skytteholm hemvisten, samma år vann AFC Division 1 Norra under Özcan Melkemichel, och efter en åttondeplats som nykomling i Superettan bärgades seriesegern 2016.

 

Rent sportsligt är förstås den senare delen av resan en oerhört imponerande prestation. Det orangea lagets fotboll var dessutom riktigt offensiv och sevärd, men någon publik kunde Ryssholm inte locka till ”Skyttan”. Så sent som häromåret var omslagsbilden på AFC-hemsida ett panoramafoto på en magnifik arena, fylld av Maracanã -många supportrar i föreningens färg. Eller ja, förening och förening – som många noterat saknas information om medlemskap, styrelsemötesprotokoll, valberedning  eller annat jantebjäfs på sajten. Och som bekant genomgick AFC ännu en metamorfos inför 2017, när man gick samman med Eskilstuna City och fick Tunavallen som hemmaarena. Gräsrötterna i City tycks dock inte helt begeistrade över förändringarna lagom till 110-årsjubileet. ”Vi har frågat om stöd och uppfattar det som trögt att få respons från lagen”, skrev styrelsen nu i början av april, när man vädjade om ideell personal för bemanning av kioskerna vid AFC-hemmamatcherna.

 

Till det sportsliga, då. Melkemichel är som bekant numer tränare för Djurgården, vars fjolårsansvarige Pelle Olsson gått motsatt väg, till Eskilstuna. Spelaromsättningen har varit omfattande – 13 har lämnat och 14 värvats, så den som vill fördjupa sig ordentligt får använda en sökmotor. Bland de flyktade kan hur som helst Bajen-bekantingarna Erik Figueroa (BP) och Carlos Gaete (norska Elverum) nämnas. Amerikanske keepern Josh Wicks och backen Daniel Jarl spelar numer i Sirius. På mittfältet har Filip Rogic gått till Örebro och Abdul Razak till Göteborg.

 

Mellan stolparna återfinns nu Tim Erlandssson, tidigare i Halmstads ungdomslag men nu 20 bast och på lån från Nottingham. I försvaret har AFC fått in offensive ytterbacken Daniel Björnquist (Örebro), förre Kalmar FF-mittbacken Ludvig Öhman (närmast från japanska Nagoya), Alexander Michel (Syrianska FC) och georgiske 30-åringen Zurab Tsiskaridze (senast i tjeckiska Teplice, tidigare i Jönköpings Södra). På mitten finns förre HBK:aren Anel Raskaj (Sandnes Ulf), defensivt lagde österrikaren Thomas Piermayr (ungerska Békéscsaba), Mauricio Albornoz (Åtvidaberg, via Göteborg och ”Giffarna”) – och så Emmanuel Frimpong, världens bäste fotbollsspelare enligt egen utsago, som gjort sex A-lagsmatcher för Arsenal FC men den senaste tiden hållit till i Arsenal Tula (tre framträdanden i ryska ligan den gångna hösten). Längst fram har Simon Alexandersson (nio mål för ÅFF i fjol) och Thomas Ulimwengu från tanzaniska plantskolan Mazembe anslutit.

 

Det är också framåt som det (åtminstone i Superettan) frejdigt spelande AFC har gjort avtryck när det gäller befintliga profiler. Omar Eddahri ryktades till större klubbar, men blev kvar, precis som sierraleonern Mohamed Buya Turay. Den senare har hittills stått för tre av lagets fem allsvenska mål.

 

Som resten av lagen i Allsvenskan har AFC avverkat fem serieomgångar, och än så länge är man ihop med KFF ensamt om att stå utan seger. Det har dock bara blivit två förluster, där den första kom i premiären, borta mot GIF Sundsvall. Sasa Matic gav AFC ledningen i 25:e minuten, men sedan var det roliga slut – 3-1 till hemmalaget efter tre snabba runt halvtid. Hemma mot ÖSK fanns 4611 på Tunavallen, och Buya Turay slog till två gånger om, tidigt och sent i andra halvlek. De båda ledningsmålen följdes dock av en ÖSK-kvittering på tilläggstid. Borta mot ”Blåvitt” stod AFC upp bra, och fick dessutom med sig kryss då Buya Turay utnyttjade en försvarsmiss och rann igenom till en 1-1-kvittering med halvtimmen kvar. 0-0 mot nykomlingskollegan HBK var väl sedan sin sak, men frågan är om Ryssholm vunnit folkets kärlek, trots alla sympatiyttringar i Folket (och annan media) efter att ”Blåvitt”-publiken varit elak, och trots den starka poängen – 2086 dök upp. 246 färre var på plats senast, för hybridduellen mot Östersunds FK, där AFC inte hade mycket att sätta emot cupmästarna; 0-3 redan i första halvlek blev 1-3 efter tröstmål av Alexandersson.

 

Till dagens match är två tongivande AFC-spelare i varsin ända av banan avstängda. Öhman har hunnit dra på sig tre gula kort medan Buya Turay visades ut mot ÖFK. Här hittar du AFC-truppen till bortamatchen på Tele2 Arena.

 

Foto: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS