toggle menu

Motståndarkollen: FC Rosengård

Av Mattias Jansson, Publicerat för 3 år sedan.

I våras var Hanna Folkesson den enda spelare som nätat på serieledande Rosengård – på årets åtta första omgångar. Skånskorna är ännu efter 15 matcher obesegrade och har bara släppt in ett ynka mål till, men gentemot jagande tabelltvåan Häcken har man en motgång närmast i tid. Hisingen-laget avancerade till det Champions League-gruppspel som till i år blivit betydligt mer lukrativt, medan Rosengård åkte ut mot Hoffenheim. Här är en titt på vad som hänt hos söndagens motståndare överlag sedan aprilmötet.

 

 

Motståndarkollen inför vårmötet erbjuder läsning om FC Rosengårds historik, vinterfönster och försäsong. Här ska vi alltså istället se på vad som hänt hos FCR i närtid.

 

 

Säsongen sedan vårmötet: Inte nog med att Rosengård alltså bara släppt in två baljor på 15 allsvenska omgångar – laget har dessutom mäktat med 41 baljor framåt. Efter att premiärsegern suttit långt inne (Stefanie Sanders avgjorde på tilläggstid i Linköping) var vinsten mot Hammarby odiskutabel. Sedan rullade det på i maj: 2-0 i Eskilstuna, 3-0 mot Djurgården, 1-0 i Växjö och hemma mot Piteå – och förkrossande 7-0 borta mot AIK.

 

HIF kommer ju närmast från en stark bortaseger mot Kristianstad, och just i detta möte tappade Rosengård sina första poäng i början av juni efter 0-0. Även i nästa omgång vankades Skånederby och då bröts faktiskt en till trend – Vittsjö blev inte mållöst i Malmö. Men precis som mot Hammarby blev Olivia Schough tvåmålsskytt, och även här vann FCR med 3-1. Därefter kom den hittills viktigaste av säsongens alla trepoängare, när mästarinnorna Häcken betvingades med 2-0 efter att Hanna Bennison och Stefanie Sanders hittat rätt efter paus. Två omgångar återstod innan OS-uppehållet. Först lyckades KIF Örebro hålla emot och spela 0-0 på Behrn Arena, men vårsäsongsavslutningen mot jumbon Växjö var avgjord redan efter åtta minuter – 2-0 då, 5-0 till sist.

 

 

Övergångar: I början av sommaren började det pratas om utlandsflyttar för Hanna Bennison (utsedd till världens bästa kvinnliga talang inför säsongen), Nathalie Björn och Anna Anvegård. Svåra att behålla, men att landslagstrion skulle hamna i Everton allihop, det såg nog få komma. Överraskande var det också när Arsenal presenterade Jonas Eidevall som sin nye huvudtränare. Rosengård har också tappat Glódís Perla Viggósdóttir, som värvats in av Bayern München sedan tyskarna fått se PSG köpa Amanda Ilestedt. Och på tal om PSG är det även Stephanie Labbés nya klubbadress – det blev alltså bara en vårsäsong i FCR för Kanadas spöke från OS-finalen.

 

Som offensiv ersättare för Avnegård får nog Loreta Kullashi betraktas. 22-åringen lämnade Eskilstuna efter fyra år, och såväl hos spelaren som hos FCR finns förhoppningar om en nytändning. Tyska landslagsmeriterade ytterbacken Bianca Schmidt får i sin tur ses som en ersättare för Björn. Luckan efter Labbé har Rosengård fyllt med en annan OS-keeper, Australiens Teagan Micah. På tränarposten blev Renée Slegers ny huvudansvarig. Holländskan blev således inte långvarigare än ett par månader som U23-förbundskapten för Sverige.

 

 

På senare tid: Efter en jämn träningsmatch utan OS-spelare på Hammarby IP, där Rosengård ju avgjorde i slutskedet, kunde KIF Örebro inte bjuda upp till någon vidare match i den damallsvenska omstarten. Hela 6-0 till FCR, ett slutresultat som fastställdes av debuterande 16-åringen Bea Sprung. Komfortabel seger blev det också i Vittsjö, där Sanne Troelsgaard blev tvåmålsskytt i Skånederbyt.

 

Rosengård såg således verkligen ut att vara i slag inför Champions League-dubbelmötet med Hoffenheim. Men fjolsäsongens tyska ligatrea vann med klara 3-0 på Malmö IP efter en uppvisning i effektivitet, och det var i praktiken avgjort. FCR satsade förstås ändå på en vändning och förtog sig inte i hemmamötet med AIK, som man vann med 3-0. Och man svarade för en bättre insats i bortareturen, men 3-3 mot Hoffenheim innebar att laget missade det gruppspel där deltagandet blivit betydligt mer lukrativt än i det tidigare formatet. Frågan är om Rosengård kan hitta in i den vinnande rytmen igen på ”Kanalplan”.

 

 

Truppläget: Fiona Brown och Frederikke Thøgersen är båda långtidsskadade. Rosengård är dock förskonat från avstängningar.

 

 

Se upp med: Det finns gott om kvalitet kvar i Rosengårds trupp och här gäller det att vara på sin vakt överlag, men serbiska kreatören Jelena Čanković är en attraktion i serien.

 

 

Läs också: Matchkoll: Hammarby – FCR (från fcrosengard.se)

 

 

Foto: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS