ANNONS
Av Mattias Jansson, Publicerat för 2 år sedan.
På lördagseftermiddagen spelas Hammarbys bortapremiär i årets upplaga av Allsvenskan – och Medelpad bjuder på norrländskt aprilväder när GIF Sundsvall spelar sin första hemmamatch i finrummet sedan hösten 2019. Här är en närmre titt på ”Giffarna” inför tillställningen.
Gymnastik- och Idrottsföreningen Sundsvall: I augusti 1903, samma månad som centralt belägna hemvisten Idrottsparken invigdes, hölls en sammankomst på Matilda Anderssons Café. Godtemplarnas Idrottsförening bildades och tog omgående upp fotboll på programmet – och även om man genom åren ägnat sig åt andra populära lagsporter är i dag bara just herrfotbollen kvar; damverksamheten bedriver Sundsvalls DFF sedan 1984, även om det nog inte är någon högoddsare att man går samman igen framöver. Hursomhelst valde klubben 1920 att återigen gå på flaskan, men initialerna GIF kunde man alltså behålla.
Fotbollssverige tog 1942 för första gången rejäl notis om ”Giffarna”, då Brage besegrades med 6-3 i Svenska Cupens kvartsfinal. Debuten i den nya andradivisionen, där förbundet släppte in föreningar norr om Dalälven, begicks 1953. GIF föll tre gånger om i kval till finrummet, innan man 1964 slutligen betvingade Halmstad och Öster, och blev första norrländska lag i Allsvenskan. Väl där blev dock enda vinsten den mot likaledes degraderade Hammarby. Nästa tillfälliga visit kom till stånd 1975. Lokalrivalen IFK Sundsvall klarade till skillnad från GIF av att hänga kvar och så sent som 1980 blev Sundsvallskamraterna allsvensk sjua, detta medan GIF var rejält på dekis och åkte ner i tredjedivisionen.
Maktförhållandena i staden skulle dock svänga rejält – 1987 var det GIF som, med Tomas Brolin som ung fixstjärna, klarade att hålla sig undan nedflyttning. Det återstår att se hur det går med etableringen 2022 och framåt. Som bäst har GIF hållit sig i högsta divisionen sex år på raken. Detta skedde i början av 00-talet, och sedan dess har man åkt jojo mellan toppskiktet i Superettan och motsatt tabellregion i Allsvenskan. I fjol tog man alltså steget upp på nytt. Ett motigt 2020 följdes av ett betydligt bättre 2021, och till slut hade GIF god marginal ner till Helsingborg och Norrby.
Övergångar: ”Giffarna” har egentligen inte tappat någon spelare, bortsett från att en trio troppat av självmant. Erfarne backen David Myrestam har valt att lägga av. Albin Palmlöf, skadedrabbad mittfältare, tog också beslutet att lämna elitfotbollen – och söker nu glädjen med Selånger i Division 4 Medelpad, serien där IFK Sundsvall för övrigt håller till numer. Jämnårige högerbacken Albin Ekström, som gjorde 17 Superettan-matcher i fjol, har även han ledsnat på det hela och vänt söderut igen.
Mest namnkunnig för en svensk publik bland nyförvärven är nog Saku Ylätupa. Den 22-årige finländske offensive mittfältaren, som bland annat mött Hammarby på Tele2 Arena med Ajax P19-lag tidigare under karriären, ansluter från AIK. Rasmus Lindkvist har gett ytterligare Solna-koppling, till en trupp som redan innehåller förvisso Sundsvallsbördiga duon Pontus Engblom och Robert Lundström. Den centralt defensive pjäsen gjorde senast en sejour i norska andraligan. Nära var det ju också att Oscar Linnér lirade allsvenskt även för GIF Sundsvall – eller så var det inte nära; lånet från Arminia Bielefeld bröts ju kvickt.
Än tydligare än AIK-kopplingarna är det amerikanska ”en i varje lagdel”-spår som GIF tuffat in på. Och det är inga dåliga namn: backen Forrest Lasso från Tampa, mittfältaren Joe Corona från Houston och anfallaren Ronaldo Damus från Orange County, den sistnämnde med haitiska landslagsmeriter – men 31-årige Coronas 23 A-kamper för Staterna och nära ett decennium i mexikanska ligan med Club Tijuana smäller högst. Det återstår att se om det klingar ljuvt även på NP3 Arena, som Parken heter för stunden. Slutligen är Marcus Burman ny i GIF – men honom återkommer vi till nedan.
Försäsongen och Svenska Cupen: GIF inledde matchandet på Skytteholms IP där det blev en 0-3-förlust mot AIK – extra dyrköpt då Linus Hallenius drog korsbandet – och spelade därefter 1-1 inomhus mot Östersunds FK. Man hade nått gruppspelet i kraft av nämnde Palmlöfs mål borta mot Umeå FC, men var sedan aldrig nära kvartsfinal. Vid första anblicken. För i det inledande nyckelmötet med Bajens blivande semifinalmotståndare Elfsborg gjorde Engbloms båda mål att GIF vände till sen ledning. Boråsarna mäktade dock med ett 2-2-mål – och 3-2 i 93:e. Borta mot Degerfors var det däremot inget snack – 1-4-förlust. ”Giffarna” avslutade sedan med samma siffror hemma mot Skiljebo i blåvit favör; 4-1-vinst inför modesta publiksiffran 160 – kontrasten blir således enorm i nästa tävlingsmatch på hemmaplan. Istället för slutspel har GIF fortsatt träningsmatcha: 1-4 mot Sirius i Gävle, 2-0 mot Dalkurd på hemmaplan och ett nytt 1-1-möte med ÖFK i Jämtland.
Allsvenskan hittills: Här finns ju bara en match att gå på – ”Giffarnas” bortamöte med Sirius i premiären. Engblom fixade en pausledning, och gästerna var spelmässigt väl så bra som upplänningarna, men fick ändå gå tomhänta från Studenternas efter avgörande i 84:e. Det var knappast den trebackslinje som Henrik Åhnstrands mannar använt sedan ett par veckor, som fallerade.
Läget i truppen: Efter många skavanker under försäsongen även vid sidan av Hallenius skada, så har läget ljusnat något. Men flertalet i truppen har nog en bra bit kvar till 90 minuter.
Kompisar från förr: Hallenius, som med 15 pytsar var viktig för fjolårets uppflyttning, kommer vi ju dessvärre inte att få träffa på planen i år. Däremot kan det nog bli tal om spel för Burman. Efter att ha öst in poäng i Bajens P19-lag, men inte erbjudits A-kontrakt, fick Marcus ta en lång omväg till elitfotbollen. Två säsonger i Nyköping tog honom till Superettan och Akropolis, och nu har hans två år på den nivån alltså resulterat i ett allsvenskt kontrakt.
Se upp med: Det vore fjompigt att säga något annat än Engblom, klart målbäst på försäsongen.
Foto överst: Bildbyrån
Publicerades för 1 år sedan
Publicerades för 1 år sedan
Publicerades för 1 år sedan
Publicerades för 1 år sedan
Publicerades för 1 år sedan
Comments