toggle menu

ANNONS

Motståndarkollen: Göteborgskamraterna

Av Mattias Jansson, Publicerat för 7 år sedan.

I kväll tar Hammarby emot Göteborgskamraterna och över 22 000 har biljett. Bajen har revansch att fodra, då IFK kvitterade på tilläggstid i 1-1-mötet på Gamla Ullevi i april, och förstås också efter storförlusten i Malmö senast. ”Blåvitt”, en poäng och tre mål före HIF, har å sin sida fyra raka utan seger – med årets sjunde (!) 1-1-hemmamatch, mot ”J-Södra” senast. Här lär du känna IFK närmre.

 

I säsongens första motståndarkoll på ”Änglarna”, den inför mötet i omgång 5, finns en ordentlig genomgång av klubbens historik och bedrifter sedan bildandet 1904 på Café Olivedal i Majorna. Här ska vi istället kliva direkt in i nutid – där ”Blåvitt” förvisso skakat av sig både Örgryte och GAIS sedan, men istället blivit förbisprunget av Häcken.

 

Hemmamötet med Hammarby inför 12 149 var Göteborgs fjärde 1-1-match – bara bortasegern mot Sirius hade slutat annorledes. Den trenden bröts mot just Häcken, och det svidande 0-4-nederlaget på Hisingen, ett derby som var avgjort redan efter knappa halvtimmen, satte på sätt och vis tonen för en turbulent blåvit säsong där nyckelpersoner tvingats kliva åt sidan – såväl på tränarbänken som i styrelserummet.

 

IFK studsade visserligen tillbaka, men hoppet om ett positivt trendbrott kom på skam varje gång; fram till början av juli segrade och förlorade laget om vartannat. Derbyförlusten följdes av 3-0 mot Kalmar FF innan man föll med 0-1 borta mot Djurgården, och sedan gjorde processen kort med ”Giffarna”, 4-0 på Idrottsparken. Endast 1-1 hemma mot Elfsborg stod som undantag. Vid kamratmötet i Norrköping hade man inte mycket att sätta emot (0-2), men i Jönköping inleddes höstsäsongen efter uppehållet med vinst (2-0). 1-1 mot bottenlaget Halmstad innebar inte bara ett svidande poängtapp för ”Blåvitt”. Nu slutade resultaten också att svaja, och dessvärre – för huvudtränare Jörgen Lennartssons del – var det en negativ trend som stod för dörren under sensommaren.

 

Hade det inte varit för Malmö FF:s första halvtimme i Eskilstuna, så vore ”Änglarnas” första halvtimme i Örebro given som säsongens genomklappning i Allsvenskan. Redan efter 35 minuter hade Nahir Besara smekt in såväl 1-0 som 3-0 och 4-0. David Boo Wiklander hade jobbat sig till den startplats i elvan, som blev vakant då Thomas Rogne var avstängd i Norrköping, och släppte den efter återkomsten på förra hemmaarenan inte ifrån sig – det är istället kompanjonen i mittlåset som skiftat framgent. Mot ÖSK var det Boo Wiklander som reducerade, och Emil Salomonssons straff med en fjärdedel kvar av matchen innebar viss kontakt. Men på planen orkade IFK inte ta sig närmre, och vid sidan om var tålamodet med Lennartsson slut, 14 omgångar in i den rödlätte smålänningens tredje säsong vid rodret.

 

Nionde plats och 21 poäng (ett mål före Bajen i tabellen) dög således inte, för de 18-faldiga mästarna och maratontabelltvåan, men någon direkt uppryckning har det – som nämnt i ingressen här – inte blivit sedan Alf Westerberg klev fram från assistentsysslan. Posten som assisterande fick Torbjörn Nilsson, som ju (trots att han inte heter Glenn) personifierar klubbens tydligaste storhetstid, den på 1980-talet. Duons första match, returen mot Norrköpingskamraterna där ”Blåvitt” vände tidigt underläge till hela 4-1, fick visserligen hemmapubliken att drömma om nya glansdagar. Men efter två rödvita ramträffar i Kalmar var det blåvita baklängesmålet i 94:e lika logiskt som blytungt.

 

Två prestigemöten på fyra dagar väntade härnäst för IFK. I samma veva slog sommarens övergångsfönster igen, och där hade ”Blåvitt” gjort sex truppförändringar, flera av karaktären generationsskifte. 35-årige John Alvbåge, som akterseglats av hetlevrade men imponerande stabile 18-åringen Pontus Dahlberg, lånades ut till Stabæk. Och 31-årige Mattias Bjärsmyr lämnade, halvvägs in i sin tionde IFK-säsong, för Sivasspor. Ny mittback är istället Kristopher Da Graca, och ifall Häcken var intresserat, så var ”Blåvitt”-rekryteringen neslig. Den reslige 19-åringen kommer närmast från Arsenals ungdomslag, men har Hisingsbacka som moderklubb och en juniorsejour i BKH bakom sig. IFK har även ett höstlån med köpoption av kanadensiske vänsterbacken Sam Adekugbe från Vancouver (MLS), en 22-åring landslagsman som hittills blandat och gett. Slutligen har två låneförändringar gjorts på innermittfältet, där ghananske Lawson Sabah nu huserar i Varberg, och norskliberianske Vajebah Sakor anslutit från Juventus.

 

Da Graca debuterade hemma mot AIK, när han hoppade in och hjälpte till att stänga 2-1-matchen – supportrarnas första riktigt euforiska kväll för året. Søren Rieks, den viktige offensive dansken som Göteborg kämpar för att förlänga kontraktet med, kvitterade i andra halvlek och Mikael Boman avgjorde. IFK fick även hjälp av domarteamet som hittade en hög spark när ”Gnagets” kvitteringsboll gick i nät, i 97:e. Rieks blev sedan även matchvinnare i Borås, med sitt 2-1-mål, när ”Blåvitt” återigen vände ett tidigt underläge.

 

Därefter har IFK haft det motigare. Någon revansch mot Häcken blev det inte, derbyreturen slutade givetvis 1-1. Division 3-grannen Landvetter slogs ur Svenska Cupen med 5-0, och nästa verkliga glädjeämne för fansen blev en rättvis poäng via 2-2 i Malmö, där ärkeänglarna Tobias Hysén och Sebastian Eriksson slog till. Djurgården var dock alldeles för starkt förra måndagen (dagarna efter att IFK-ordföranden Frank Andersson avgått), 3-1 på Gamla Ullevi, och hemmamötet med Jönköpings Södra blev en stor blåvit besvikelse. 9142 fick se Patrik Karlsson Lagemyr fastställa 1-1 strax efter paus – men trots att ”J-Södra” tvingades avsluta med Tommy Thelin mellan stolparna efter två målvaktsskador, kunde ett krampaktigt IFK inte besegra bottenlaget.

 

Göteborg har inga avstängningar i truppen som reser till Bajenland. Enda skadefrånvaron är Adekugbes, medan reservkeepern Erik Dahlin väntar barn och stannar hemma; händer något med Dahlberg får 19-årige Tom Amos debutera. ”Hammarby på bortaplan är alltid något extra med det tryck som finns och något som triggar våra spelare lite extra”, säger Westerberg till klubbens sajt. Förhoppningsvis är Bajen än mer tänt.

 

Läs också: Bortamatch mot Hammarby (från ifkgoteborg.se, med truppen)

 

Foto: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS