toggle menu

ANNONS

Motståndarkollen: IF Elfsborg

Av Mattias Jansson, Publicerat för 6 år sedan.

Precis som inför hemmamötet med Hammarby kommer Elfsborg nu närmast från en vinst mot Örebro. Men däremellan gick de gulsvarta segerlösa från åtta raka allsvenska matcher, och boråsarnas tabelläge är i princip identiskt jämfört med senast. Prekärt, med andra ord. Här får du koll på motståndet inför kvällens möte på Tele2 Arena.

 

Elfsborg tog emot Hammarby i seriens trettonde omgång. Inför den matchen låg boråsarna elva, med resultatfördelningen 4-3-5 och fem poäng ner till Brommapojkarna på kvalplatsen. 0-0 efter storspel av Kevin Stuhr Ellegaard i hemmamålet och slutminuter där Johan Wiland räddade Issam Jebalis straff, ändrade inte mycket beträffande tabellsituationen.

 

Och tio omgångar senare är den fortsatt likartad för IFE, som bara vunnit en av dessa matcher, och inför kvällens drabbning på Tele2 Arena är tolva. Ner till BP, som är kvalplacerat även nu, är avståndet tre pinnar. Här ska vi titta på vad som resultatmässigt ligger bakom att Elfsborg inte kunnat ta sig upp på fastare mark. (Är du intresserad av klubbens historik och vårsäsong, så hänvisas du till motståndarkollen från den 16 juli.)

 

Men eftersom sommarens övergångsfönster öppnade precis i samband med lagens förra möte, är det på sin plats att först gå igenom vad som hände där för Elfsborgs del. Man har tappat två spelare till norska Tippeligaen – tunisiske kreatören Jebali såldes till Rosenborg medan mittbacken Jørgen Horn gick till Sarpsborg.

 

In i truppen har två danskar kommit. 24-årige högerbacken Frederik Holst anslöt närmast från Sparta Rotterdam. Han har dock det mesta av sin fotbollsbakgrund i Brøndby, och får sällskap av en lagkamrat från de åren – 27-årige mittfältaren David Boysen som senast representerade Beitar Jerusalem. Mest uppseendeväckande var förstås värvningen av anfallaren Chinedu Obasi, som den allsvenska publiken känner väl efter två framgångsrika sejourer i AIK. 32-åringen har kontrakt hösten ut med IFE.

 

I omgången efter hemmamötet med Bajen föll Elfsborg med 0-1 i såväl Norrköping som i Östersund, efter skapliga men inte riktigt tillräckliga insatser. Längre ifrån poäng var man i hemmareturen mot ÖFK där jämtarna fastställde 0-2 redan kvarten in, och i Solna där AIK tog en av sina kontrollerade 1-0-segrar. Därefter kom Norrköping på besök, och det hjälpte inte att Obasi gick in från start direkt i sin debut. 0-1 kom efter en snäv hemåtpassning och stod sig. Inte nog med att detta blev femte raka förlusten – Elfsborg blev dessutom mållöst för sjätte matchen i följd.

 

Således kom cupmötet med Division 2-gänget Motala lägligt. IFE hade 4-0 redan i paus, siffror som stod sig matchen ut. Och borta mot Djurgården såg sedan även den allsvenska trenden ut att brytas – Alex Dyer och Simon Lundevall hittade, timmen in och efter 600 minuter av måltorka, båda nätmaskorna inom loppet av en minut. Men blåränderna tog sig tillbaka och räddade 2-2.

 

Kryss blev det också när Kalmar FF gästade Borås Arena inför glest besatta läktare (4755 sålda plåtar och färre än så på plats); paussiffrorna 1-1 blev också slutresultatet, efter en ny Lundevall-fullträff. Och det omdiskuterade prestigemötet med Göteborg på Gamla Ullevi slutade även det med en gulsvart poäng. Som mot DIF hade IFE en 2-0-ledning, sedan Obasi gjort sitt första mål för klubben och Per Frick utökat med en soloprestation – båda målen i första halvlek och efter svaga blåvita uppspel. ”Blåvitt” reducerade med 20 minuter kvar och en feldömd straff innebar 2-2 i 87:e.

 

För att hitta en allsvensk seger för Elfsborg fick vi gå tillbaka till den 8 juli, matchen innan föregående möte med Hammarby, när man vände sent på Behrn Arena tack vare två identiska mål av Viktor Prodell. Och även den första trepoängaren sedan dess bärgades mot Örebro, i lördags. Den ganska krampaktiga tillställningens enda mål stod Obasi för, när han precis som i föregående omgång nöp till snabbt i straffområdet 20 minuter in.

 

Det säger ju sig självt att Bajen får se upp med nigerianen på topp, som såväl gulsvarta västgötar som svartgula solnaiter sätter sitt hopp till i kväll. Medan både Neto Borges och Nikola Djurdjić ju drog på sig sina tredje gula kort mot AIK och är avstängda i kväll, så har Elfborg inget disciplinärt frånfälle, men några skavanker i truppen. Främst gäller det påläggskalvar, men Boysen är skadad, och flera i den uttagna matchtruppen tycks också tveksamma till spel.

 

Läs också: Inför Hammarby v Elfsborg, truppen, förutsättningar, m.m. (från elfsborg.se)

 

Foto: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS