toggle menu

ANNONS

Motståndarkollen: IFK Norrköping

Av Mattias Jansson, Publicerat för 3 år sedan.

Efter torsdagens 3-1-möte med Maribor är Hammarby redan på söndagen tillbaka i den allsvenska vardagen, men det är ett tungviktsmöte med Norrköping som väntar på Tele2 Arena. Tabellfemman HIF tar emot sexan ”Peking”, en kamratförening som du här får du koll på.

 

 

Idrottsföreningen Kamraterna Norrköping: I maj 1897 bildade ett gäng studenter den 17:e IFK-kretsen – strax efter IFK Helsingfors men ett par år före IFK Sundsvall. Vid lärosätet där de pluggade föreläste vid denna tid forskningsresanden Sven Hedin som berättade om sin resa till Kina. Nanjing betyder ”Den södra staden” medan Peking då är ”Den norra staden”. Eleverna snappade upp detta och började använda ”Peking” som slang för sin hemstad. Även IFK kallas ju så, och troligen är väl detta därmed Fotbollssveriges äldsta smeknamn. Inledningsvis ägnade sig Kamraterna åt skogspromenader och skridskoåkning, men gänget skingrades på grund av yrkeskarriärer och lumpen. IFK-verksamheten tog fart igen 1902 då fotboll också togs upp på programmet, och fick ytterligare skjuts av att Idrottsparken färdigställdes året därpå.

 

Och det gick bra för IFK, som stod som segrare i varje fotbolls-DM fram till 1919, när IK Sleipner bröt sviten. Det blev början på en 20-årsperiod där Sleipner, bildad av springpojkar och särskilt på den tiden klubben med arbetarkaraktär i industristaden, var starkast i Norrköping. De blåvitrandiga slutade en poäng före IFK i den första upplagan av Allsvenskan 1924/25, och Sleipner blev också först i Östergötland med att ta SM-guld, tretton år därefter. Men när IKS föll ur och IFK gick upp vid nästa decennieskifte, så cementerades de styrkeförhållanden som råder än i dag.

 

Omdiskuterad straffsituation i allsvenska kvalet 1939, där Bajen hade marginalerna med sig och skrällde (Hammarbys arkiv)

 

Norrköping blev Guldköping på 1940-talet då ungerske Lajos Czeizler, senare i Milan och Benfica, ledde laget till fem SM-tecken och två cuptitlar. Nästa framgångsera, mellan 1956 och 1963, gav ytterligare fem SM-guld. Rivaliteten med Sleipner svalnade så pass att klubbarna slog ihop sin ishockeyverksamhet till Vita (ett smeknamn på IFK, förstås taget efter tröjorna) Hästen (Sleipner är ju Odens häst i mytologin).

 

Den fusionen skedde 1967 och under det stundande 70-talet blev decenniets gigant Åtvidabergs FF den stora och givna antagonisten för ”Snoka” – ett IFK-smeknamn som kommer sig av klubbens förmåga att nosa sig till talangvärvningar. Norrköpingsborna blickade avundsjukt mot bruksortens Kopparvallen där ÅFF tog emot Bayern München, Chelsea och Barcelona i dåtidens Champions League. Men efter 26 års väntan kunde IFK Norrköping 1989 äntligen titulera sig svenska mästare igen. Även nästa allsvenska titel skulle emellertid låta vänta på sig i just 26 år – 2015 kom nästa och senaste guldet, strax efter en kortare Superettan-sejour. I fjol blev IFK sexa, sist i ett koppel av lag distanserade av Malmö FF.

 

 

Övergångar: Då lagen högsommaren till trots ännu inte mötts i år, får vi börja med vinterns transferfönster. IFK Norrköping hade där en rätt så stor omsättning. Isak Pettersson, hallänningen som gjorde tre fina säsonger mellan stolparna på Idrottsparken, hamnade i Toulouse då hans kontrakt löpte ut. Egna backprodukten Filip Dagerstål hade också ett avtal på utgående, och valde ryska ligans Khimki som nästa klubbadress. Defensive luxemburgaren Lars Krogh Gerson som även han gjort många säsonger i IFK värvades av Kennedy Bakircioglus gamla klubb, Racing Santander, för att sedermera fortsätta i likaledes Bajen-bekanta Brann. På tal om Hammarby vände Linus Hallenius hem till GIF Sundsvall, och Simon Thern spelar numer på Göteborgskamraternas mittfält, medan Eric Smith som lånats åter från Genk under fjolåret nu istället är utlånad till St. Pauli.

 

Petterssons ersättare i buren blev Oscar Jansson, vilket väckte ont blod bland de av Örebros supportrar som accepterat den utifrån sett lite krystade rivaliteten med Norrköping, då Jansson efter åtta säsonger på Behrn Arena ju var en ÖSK-profil. Till hans backlinje anslöt Viktor Agardius efter en stökig sorti från Mjällby och 25-årige dansken Marco Lund från Odense – som dock inte var tillgänglig för tävlingsspel innan uppehållet. Mångsidigt defensive islänningen Ari Freyr Skúlason, 34-åring med mångårigt förflutet i GIF Sundsvall, valde ”Peking” när han återvände till Allsvenskan efter spel i Danmark och Belgien. Framåt är Carl Björk tillbaka efter en halv säsong i Trelleborgs FF och han är nu närmre en ordinarie plats. Det stora offensiva utropstecknet under våren var Samuel Adegbenro. Den 25-årige nigerianen, hämtad från Rosenborg för att näta, öste också in mål i början av serien.

 

I sommar har Edvin Tellgren anslutit från spel i Division 1 med Karlslund, men mittbacksrekryteringen av 16-åringen är för framtiden. Tänkt för startelvan är nog däremot vänsterflankspelaren Yahav Gurfinkel, israeliskt U21-meriterad 23-åring från Maccabi Haifa. Mot slutet av våren blev Rubin Kazans plånbok för tungt vägande och IFK fick släppa ifrån sig Sead Hakšabanović. Den stora sommarnyheten än så länge är dock att viktige mittfältaren Alexander Fransson, några dagar innan kontraktet skulle ha löpt ut, förlängde detta till slutet av säsongen.

 

 

Säsongen hittills: Norrköping vann sin grupp i Svenska Cupen, delvis tack vare att ”Giffarna” tog en bortapoäng mot IFK Göteborg. I kvartsfinalen tog det däremot stopp mot Häcken, trots hemmaplansfavör och ledning med såväl 1-0 som 2-1. Gästerna vände och gick som bekant till finalförlust mot Hammarby. IFK fick sedan en knackig start på Allsvenskan – men det kan man inte säga om Skúlason, som i sin seriedebut skickade in 1-0 mot Sirius i premiären. Upplänningarna replikerade dock till 1-1. Poänglöst blev ”Peking” sedan i bortapremiären där Djurgården avgjorde sent. Hemma mot Halmstad hamnade laget i underläge, men när Adegbenro gjorde första allsvenska målet kom också första segern, sedan isländska anfallslöftet Ísak Bergmann Jóhannesson gjort 2-1. Därefter rullade det på bättre – Adegbenro blev tvåmålsskytt både i 3-0-bortasegern mot Örebro och 2-0-hemmavinsten mot AIK.

 

Segern för Rikard Norling i mötet med förra klubben kunde dock inte följas upp med fler fina resultat innan uppehållet. Adegbenro fortsatte näta, men det räckte inte till mer än 1-1 hemma mot Degerfors. Tidigt tvåmålsunderläge följde i Varberg, där Norrköping inte kom närmre än Maic Semas reduceringsnick. Och i vårsäsongsavslutningen föll IFK då Elfsborg gjorde matchens enda mål på Borås Arena.

 

500 i hemmapubliken kunde återvända till läktarna för att se 1-0-vinsten mot ÖSK i en juni-träningsmatch, och när 2487 välkomnades till den allsvenska omstarten mot Malmö FF bjöd IFK Norrköping supportrarna på vad som nog är säsongens höjdpunkt hittills. Stormötet såg ut att sluta 2-2, där IFK tappat ledningen såväl efter Björks som Skúlasons mål, men egna anfallsprodukten Lucas Lima kom in och avgjorde. 19-åringen skickade in bollen från halvdistans i 84:e och ”Peking” höll undan. Ett nytt nickmål från Sema innebar sedan vitblå ledning på Strandvallen redan efter tre minuter, och 0-1 stod sig mot Mjällby. Närmast kommer dock ett i år ojämnt IFK från hemmaförlust mot Häcken med samma siffror. De gulsvarta kom till Östergötland med en köttmur som höll emot och comebackande Daleho Irandust avgjorde mitt i andra halvlek. En av fyra uddamålsförluster på de senaste fem omgångarna för Norrköping.

 

 

Truppläget: Christoffer Nyman dras med sviterna efter en kraftig vrickning; anfallaren är nog tveksam till spel även mot Hammarby. Osäker är även Jonathan Levi, vars kreativitet ju kommer bättre till pass från ytterpositionen än hos frisören.

 

 

Se upp med: Det sägs att Adegbenro vilades från startelvan senast för att vara helt kry till Hammarby-mötet. Hur det än är med den saken, så finns förstås alltid risken att nigerianen hamnar i ett nytt målstim, vilket ju helst i så fall inte ska inledas i dag.

 

 

Kompis från förr: Maic Sema, förstås. Den offensive mittfältaren kom till Hammarby som är Åsele-född men fostrad i Norrköping och IF Sylvia kom till Söderstadion som 20-åring, och blev en av ljuspunkterna i en tuff grönvit period med sina 13 mål på 71 matcher. Allra helst minns vi nog den sanslösa vändningen mot Landskrona 2011 (som kan HTV-återupplevas här). Maic har hunnit bli 32 bast och i bagaget har han erfarenhet från spel i Norge, Holland, Cypern och Indien utöver åren i Närke och Medelpad på senare år.

 

 

Foto överst: På tal om kompisar från förr har ju Hasse Eskilsson ett förflutet i båda klubbarna (Bildbyrån)

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS