toggle menu

ANNONS

Motståndarkollen: Jönköpings Södra

Av Mattias Jansson, Publicerat för 7 år sedan.

På lördagseftermiddagen är det dags för bortamötet med Jönköpings Södra, laget som var närmast att spoliera Bajens förlustfria hemmasvit i omgång 11, innan Mats Solheim räddade 2-2 på tilläggstid. Nu har ”J-Södra” istället själva en dyster segerlös matchrad, och därmed ett poängbehov som smugit sig på, för att hålla stånd mot bottenkampen. Här lär du känna de grönvita smålänningarna närmre.

 

I vanlig ordning, när serien nu vänt, hänvisas till motståndarkollen inför förra seriemötet – där finns en närmre titt på historiken, vinterövergångarna och säsongsinledningen för JSIF. Här går vi istället in på vad som hänt sedan dess, och likheterna i förutsättningarna inför Hammarby-matcherna är stora för ”J-Södra”. Skillnaden är att behovet av det trendbrott, som man var så nära i Bajenland, nu växt och blivit nästintill skriande.

 

Att serieledande Malmö FF ofta haft marginalerna med sig i Allsvenskan under säsongen hittills, det har vi fått anledning att återkomma till flertalet gånger i dessa texter. Jönköping har, på de fem omgångar som avverkats sedan förra mötet med Hammarby, mött MFF två gånger – och beträffande hemmamatchen i början av juni stämmer nämnda observation in. Mästarna gjorde vad som krävdes och vann med 2-1. Däremot var JSIF helt chanslöst i lördags (dubbelmötet blev inte av serievändande karaktär, i och med Champions League-kvalet). 21-3 i avslut säger det mesta, och med bättre skärpa – eller en mer mänsklig insats av Anton Cajtoft i Jönköpings mål – hade MFF avgjort tidigare än i mitten av andra halvlek, då de båda målen föll.

 

Mellan dessa programenliga nollpoängare har Jönköpings Södra mött Göteborg, Östersunds FK och Häcken. Mot ”Blåvitt” gjorde man sammantaget en slät figur och föll med 0-2 inför 5627 på Stadsparksvallen, men man ryckte upp sig efter paus och om Tom Siwes nick i ribban istället hade inneburit 1-1, så hade det mycket väl kunnat gå annorledes. Även nordirländske Daryl Smylie brände ett par lägen då, men såg ut att få revansch med sitt nickmål i 73:e uppe i Jämtland. Istället räddade ÖFK, precis som Bajen, hemmapoängen med kvittering i 91:a. Och inte heller mot Häcken kunde påfallande uddlösa Jönköping vinna – 0-1, efter att AIK-lånade Ahmed Yasin avgjort i debuten för sin lika svartgula höstlåneklubb.

 

I sommarens övergångsfönster är den stora nyheten för ”J-Södras” vidkommande att Fredrik Olsson återvänt från Halmstad. 32-åringen vann ju 2015 vann Superettans skytteliga med 17 mål när man avancerade till Allsvenskan efter 46 år, men kom sedan inte överens med klubben om en kontraktsförlängning. Olsson gjorde istället en lite förvånande flytt, då han stannade i näst högsta serien och gick till HBK. Även där blev det uppflyttning, med elva baljor som facit, men i onsdags stod det alltså klart att den rivige anfallaren värvats tillbaka till Jönköping. I övrigt har JSIF rekryteringat de defensiva påläggskalvarna Toni Lucic (Motala) och Benjamin Tannus (Högaborg), som dock knappast är tilltänkta för A-lagsfotboll än på några år.

 

Jönköping har inför dagens match 15 poäng – varav alla utom fyra spelades in under Allsvenskans sju första omgångar, med 1-0 mot AFC Eskilstuna den 7 maj som senaste seger. Laget har visserligen bara fallit klart i Borås och Malmö (den tidiga förlusten i Norrköping åsido), men även om man varit med i övriga matcher lär den knapra fem pytsar framåt på dessa nio tillställningar oroa sympatisörerna. Frågan är om Olsson kan råda bot på torkan – det lär behövas, med det sakta men säkert krympande avståndet till bottentrion.

 

I likhet med Bajen är ”J-Södra” avstängningsfritt i dag, och förutom att isländske anfallaren Árni Vilhjálmsson rehabar har man också en trupp utan skador.

 

Se också: Motståndarkollen Hammarby IF http://jonkopingssodra.se/motstandarkollen-hammarby-if/  och Tom Siwe inför matchen mot Hammarby http://jonkopingssodra.se/tom-siwe-infor-matchen-mot-hammarby/ (från jonkopingssodra.se)

 

Foto: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS