toggle menu

ANNONS

Motståndarkollen: Jönköpings Södra IF

Av Mattias Jansson, Publicerat för 7 år sedan.

I eftermiddag tar Hammarby emot Jönköpings Södra i den näst sista matchen inför sommarens U21-mästerskapsuppehåll. ”J-Södra”, som tillbringade halva 1990-talet i Division 4, är på väg att etablera sig i Allsvenskan och återfinns en poäng bakom Bajen inför matchen. Här lär du känna smålänningarna närmre inför söndagens grönvita möte på välfyllda Tele2 Arena.

 

Du har väl biljett till matchen? Köp här, och ta med morsan – det är ju mors dag i dag!

 

Jönköpings Södra IF var, som namnet antyder, inledningsvis en flersektionsförening. Efter bildandet 1922 sysslade man, utöver fotbollen, också med ishockey och handboll. Den senare idrotten bedrivs sedan länge istället i sammanslagningen IK Cyrus, men det är främst bakom puck och klubba som ”J-Södra” stått i skymundan. När det gäller fotboll blev JSIF första klubb från Småland att nå Allsvenskan, 1945/46, men det blev respass direkt. Jönköpings Södra tog sig dock tillbaka, och gjorde sju raka säsonger i finrummet. Den bästa placeringen nåddes 1949/50, med stora silvret, men Malmö FF gick obesegrat genom serien och hade 15 poäng tillgodo på tvåan ”J-Södra”.

 

Klubben återvände till Allsvenskan för två korta besök, 1960 och 1969, men utan att lyckas etablera sig. Och kort därpå bildades HV71, som skulle komma att helt dominera under lång tid, när det gäller publikintresse i Sveriges nionde största stad. ”J-Södra” blev visserligen kvar på elitnivå i andradivisionen under 1970-talet, men därefter följde en kräftgång och så sent som på 1990-talet spelade man fem säsonger i Division 4. Två raka uppflyttningar, 1998 och 1999, gjorde att man åtminstone kunde inleda det nya millenniet i Division 2. Därifrån kunde Olle Nordin kröna sin tredje säsong som tränare i JSIF med uppflyttning till Superettan, där debuten klarades av 2006.

 

Jönköpings Södra hade under stundom det kämpigt att hänga kvar i Superettan, men räddade sig genom kvalspel såväl 2008 som 2010, på bekostnad av grannen Öster respektive Sirius. Som den grönvita publiken i Bajenland minns, var den grönvita föreningen från Smålands Jerusalem inblandad i Superettans toppstrid 2014, men utan att nå hela vägen fram till en allsvensk återkomst. Men 2015 vann Jönköping serien och var tillbaka i finrummet – efter 46 års bortavaro.

 

Och väl i Allsvenskan överraskade man många med en tolfteplats där det förnyade kontraktet säkrades tidigt. Kontinuiteten i truppen var, som för Sirius i år, en bidragande orsak till Jönköping Södras starka debutsäsong. Inför 2016 var det bara två-tre någotsånär tongivande spelare som lämnade och anslöt till tränare Jimmy Thelins lag, och det har inte rört på sig speciellt mycket mer till i år.

 

Det är väl i så fall en föryngring som kan skönjas. Erfarenhet har försvunnit då ytterbacken Viktor Rönneklev lagt av, och anfallaren Pär Ericsson lämnat för Kongsvinger. I övrigt handlar det om smärre tapp, som att andrekeepern Demir Mehic gått till GAIS och att ytterligare några breddspelare gått till Superettan. Med ett stort undantag – MFF-lånet Pawel Cibicki, förstås. Med sina tio baljor var anfallaren en starkt bidragande orsak till ”J-Södras” fina fjolår.

 

Därmed har det heller inte värvats speciellt friskt. 19-årige försvarstalangen Alexander Jallow från Brage väntar fortfarande på sin allsvenska debut. Ryske keepern Evgeni Kobozev, en 27-åring som i fjol var etta i finska VPS, har däremot fått rycka in istället för Anton Cajtoft vid tre tillfällen hittills i serien. Árni Vilhjálmsson, ny 23-årig isländsk anfallare från Lillestrøm, har än så länge noterats för en balja – i prestigemötet med Kalmar FF. Kamerunske mittfältaren Eric Ayuk, 20 bast, är på lån från Philadelphia i MLS året ut och har hoppat in tre gånger. Lite mer namnkunnig för en allsvensk publik är Stefan Karlsson, högerbacken som har ett förflutet främst i Öster och Djurgården men närmast kommer från en halvårssejour i Östersunds FK. Slutligen har JSIF 19-årige AIK-mittfältaren Christos Gravius på lån, men där har det i serieupptakten bara blivit en start och två inhopp.

 

Eftersom ”J-Södra” slogs ut av Division 2-gänget Vänersborgs FK i höstas, blev det inget cup-gruppspel under våren. Man inledde istället tävlingssäsongen allsvenskt, i Örebro, där det blev 1-2-förlust. Hemmapremiären mot Halmstad gick inte mycket bättre – kryss efter att ha tappat 2-0 till 2-2. Nära hälften av poängskörden härrör från omgång 3 och 4, när Jönköping först avgjorde smålandsderbyt borta mot KFF på en halvtimme (3-1 till slut) och sedan vände underläget från matchminut 1 hemma mot AIK till 2-1-vinst. Två bortamatcher följde, med en inspelad poäng – 0-3 i Norrköping och 1-1 mot Sirius. I Uppsala var JSIF en hemmakvittering i 88:e minuten ifrån segern, och lagets senaste trepoängare togs istället i omgång 7, via 1-0 mot AFC Eskilstuna.

 

Lagets dagsform får sägas vara sisådär. Årets mest händelsefattiga allsvenska match hittills, i Sundsvall, slutade mycket riktigt 0-0.  Kryss blev det även i senaste hemmamatchen; 1-1 mot Djurgården. Och närmast kommer ”J-Södra” från ännu en odiskutabel 0-3-torsk borta, mot Elfsborg. Ändå ska man komma ihåg att den poängmässiga utdelningen med en tredjedel av serien avklarad bara är en pinne färre än Bajens, om än sju mål sämre. Vilhjálmsson är axelskadad och missar matchen mot Hammarby, men i övrigt kommer Jönköping till Bajenland med ett ordinarie manskap.

 

Läs också: Inför Hammarby IF – Jönköpings Södra IF (från jonkopingssodra.se, med matchtruppen)

 

Bilden: Nordirländska orosmomentet Daryl Smylie, poängbäst i JSIF med 2+2 så här långt i Allsvenskan, av Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS