toggle menu

ANNONS

Motståndarkollen: Vasalunds IF

Av Mattias Jansson, Publicerat för 6 år sedan.

I eftermiddag är det äntligen dags för årets tävlingspremiär. Vasalund står som hemmalag på Tele2 Arena, och är i gruppspelet efter att ha slagit ut Västerås SK och AFC Eskilstuna, under ett fjolår som dock slutade i degradering till Division 2. Här lär du känna Hammarbys 1990-talsrival från Norrettan närmre, inför cupmatchen.

 

Vasalunds Idrottsförening bildades i februari 1934, av sju killar som tog en kvällsfika på Rahms Kafé, i de norra delarna av Solna stad. Kafét låg i korsningen mellan Råsundavägen, och Södra Långgatan, där den sistnämnda är bekant i och med sången Lyckliga gatan. Möjligheterna till påtår tycks inte ha varit obegränsade. En konstapel kände sig nödgad att be gänget sluta hänga på gatan – sagt och gjort. Man hyrde en lokal, där hyran betalades genom uthyrning av två pingisbord för 50 öre i timmen… en nästan Häcken-mässig förslagenhet.

 

I området fanns Hagalunds IP, men anläggningen ägdes av Huvudsta IS. Det nya gänget deltog inledningsvis i seriespel som C-lag hos Hagalunds IS. Säsongen 1935/36 stod Vasalund på egna ben, i dåtidens svarta tröjor med rödfärgade ärmar, till vita byxor och rödsvartrandiga strumpor. 1938 fick Vasalund äntligen tag på en egen plan, på ängen vid Stora Frösunda herrgård, invid dagens Solna station – då gjorde det inget att underlaget var lite ojämnt… med nära metern i nivåskillnad mellan hörnflagga och stolpe.

 

En tidig profil var Börje Leander, som lämnade moderklubben för storasyskonet AIK som 19-åring. Där agerade han centerhalv i 15 år, och spelade även hem ett svenskt OS-guld 1948. VIF debuterade å sin sida i Division 2, dåvarande andradivisionen, 1957. Där blev man dock inte långvariga, och nästa påhälsning på nivån dröjde till 1976. Däremellan omvandlades Vasalund också till en renodlad fotbollsförening. Dessförinnan hade klubben även ägnat sig åt bandy, bordtennis, handboll, bridge… och amatörteater.

 

I samma veva som uppflyttningen inför säsongen 1977 blev också en viss Bo G T Peterson ordförande. Serietillhörigheten behöll VIF i 21 år, och ordförandeklubban hade Peterson – numer expertkommentator i TV – i hela 32 år, då det dessutom blev fyra sejourer som huvudtränare.

 

1988 gick Vasalund förlorande ur Norrettans toppstrid, mot Örebro. 1989 minns vi förstås gärna här. Speakern i Luleå hann gratulera gästerna till det allsvenska avancemanget, men Hammarby svarade med sena mål på Tingvalla, till den 6-0-vinst som gav uppflyttningsplatsen på fler gjorda mål. Bajen och VIF gjorde även upp om seriesegern 1993, då den grönvita marginalen blev sex poäng. Även denna höst var Vasalund snubblande nära i kvalspelet, men ÖSK hängde kvar tack vare bortamålsregeln. Därefter har de rödsvarta solnaiterna aldrig nosat på spel i finrummet.

 

Och 1997 ramlade VIF alltså ur näst högsta serien. Trots klar jumboplacering i Norrettan hade Vasalund huvudrollen – Spårvägen upptäckte lägligt att Solna-laget använt för många medborgare från länder utanför EU i ett antal matcher. I och med poängavdraget för VIF åkte Lira Luleå och Enköpings SK ur istället för ”Spåret”. Med undantag för en tvåårig sejour i Division 3 Norra Svealand och en ettårig påhälsning i Superettan hade Vasalund sedan dess blivit kvar på landets tredje serienivå, men efter en streckstrid med Tim Markström och Sandvikens IF åkte man i fjol ned i tvåan.

 

Inför 2018 togs huvudtränaruppdraget över av Nebojša Novaković, tidigare spelarprofil i klubben samt även i Djurgården, och främst i AIK där han varit assisterande tränare sedan 2010. Bland spelarförlusterna som tränaren har att förhålla sig till märks vänsterbacken Axel Björnström som gått till Sirius, kenyanske landslagsmittfältaren Eric Johana Omondi som valt BP samt montenegrinske målvakten Zoran Aković. Genom ett förnyat samarbete med AIK har Novaković dock fått tillgång till backen Adam Ben Lamin, mittfältaren Melker Antonsson och anfallaren Daniel Mushito som alla är utlånade under säsongen.

 

Allsvenska meriter från Gefle har Linus Malmborg, och i mittlåset har han sällskap av Peter Magnusson, med bakgrund i Hammarby TFF, Djurgården och Brage. På mitten finns Kenny Pavey, som ju har gott om derbyrutin efter åren i AIK. Patrick Amoah, såväl mittback som anfallare, gör sin tredje säsong på ”Skyttan” efter spel i DIF och utlandssejourer i Frankrikes, Belgiens och Hollands lägre serier. Bland värvningarna märks främst offensive Yussuf Saleh. 33-åringen spelade senast för AFC, men är desto mer bekant från Vasalunds svartgula granne och från Syrianska. Man har även fått in reslige anfallaren Carl Björk från Nyköping och Frejs spanske backupmålvakt Tito.

 

Och trots nedflyttningen i fjol tog sig Vasalund alltså till gruppspelet i Svenska Cupen. Detta i kraft av 4-3 mot seriekollegan Västerås SK, och en 3-1-skräll mot AFC Eskilstuna, efter 1-1 vid full tid och förlängning. En genomkörare har man hunnit med som förberedelse för dagens match: 1-2 mot Syrianska. Det skulle ha varit två, men mötet med Gefle ställdes in. I cupgruppen har VIF förstås allt att vinna.

 

Foto: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS